L'IBEX 35 ha tancat amb forts guanys aquest dilluns (+2,37%, 7.557,10 punts) recolzat a les pujades d'IAG, Iberdrola, Cellnex i Merlin Properties, entre altres grans companyies. La resta de borses europees també han pujat de manera destacada, encara que de manera una mica més moderada. Això, en una setmana que estarà carregada de dades macro rellevants i de resultats empresarials no menys rellevants. Aquest dilluns anunciaran els seus comptes Bank of America i Bank of New York Mellon, mentre que dimarts ho faran Goldman i Netflix, dimecres, Tesla, dijous, Bankinter i divendres, Línia Directa, entre molts altres.
- 11.635,90
- 0,97%
Pel que fa a la macro, la publicació de l'esperada dada de PIB a la Xina ha estat endarrerit just quan se celebra el Congrés del Partit Comunista, cosa que ha desfermat els dubtes del mercat i fa pensar que no s'ha volgut publicar una dada feble per no perjudicar Xi Jinping.
Pel dimecres, els IPC de la zona de l'euro i el Regne Unit i dijous, l'IPC del Japó, també entre moltes altres dades.
MARXA ENRERE DEL REGNE UNIT
La lliura es dispara un 2,1%, fins als 1,1411 dòlars, i el gilt britànic a 10 anys cau per sota del 4% després de la decisió del govern britànic de fer marxa enrere en gairebé totes les mesures del seu polèmic 'minipressupost'.
El nou ministre d'Economia, Jeremy Hunt, ha presentat aquest dilluns una altra reorganització dels plans econòmics assegurant que l'eliminació de les mesures aprovades es fa "per oferir confiança i estabilitat". Com sabeu, aquest 'minipressupost' ha causat una crisi sense precedents al país, que ha portat el Banc d'Anglaterra a haver d'intervenir al mercat de bons per frenar les caiguda i que ha provocat el cessament de l'anterior ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng.
"Continuarem amb l'abolició de l'impost de salut i assistència social", "ja no procedirem amb les retallades a les taxes d'impostos sobre dividends, la reversió de les reformes laborals fora de la nòmina, el nou esquema de compres sense IVA per a visitants fora del Regne Unit o la congelació de les taxes d'impostos sobre l'alcohol”, ha assenyalat Hunt.
Hunt també ha anunciat que es descarten els plans per reduir el tipus bàsic de l'impost sobre la renda, de manera que s'anul·la la rebaixa prevista del 20% al 19%. Així, la taxa es mantindrà indefinidament al 20% fins que les circumstàncies econòmiques permetin que es redueixi.
A més, es durà a terme una revisió sobre les ajudes a llars i empreses amb les factures d'energia a partir de l'abril del 2023.
Pel que fa a l'impost de societats, ha confirmat l'augment del 19 al 25%, segons havia previst l'anterior executiu de Boris Johnson.
EL MISSATGE DE XI
El focus està posat avui sobre Àsia, amb els missatges que han arribat des del XX Congrés del Partit Comunista, on el discurs del president xinès, Xi Jinping, que previsiblement serà anomenat a finals de setmana, no ha mostrat indicis d'una flexibilització de la política de Covid-zero. Xi va destacar l'actual entorn, molt desafiador, i va posar èmfasi en la seguretat i la necessitat de l'autosuficiència. Va repetir que la Xina treballarà per una reunificació pacífica de Taiwan, però no va prometre renunciar a l'ús de la força si cal.
Durant un discurs de gairebé dues hores, Xi va fer saber que la Xina no canviarà de rumb ni tan sols davant de "perilloses tempestes" en un món més hostil. El líder xinès va lloar l'"esperit de lluita" de la nació i va dir que el país està "ben posicionat per perseguir el desenvolupament i garantir la seguretat".
D'altra banda, el Banc Popular de la Xina ha renovat aquest dilluns els préstecs de política a mitjà termini que vencien i ha mantingut el tipus d'interès sense canvis per segon mes al 2,75%, reforçant les expectatives que les condicions continuaran sent flexibles per ajudar l'economia afectada per la pandèmia.
Per part seva, el Banc del Japó mantindrà la seva política monetària ultra laxa per garantir que s'assoleixi el seu objectiu d'inflació del 2% de manera sostenible i estable, segons ha avançat aquest dissabte el governador de l'entitat, Haruhiko Kuroda.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 0,9808 dòlars (+0,92%). El petroli cotitza mixt, amb el Brent als 91,70 dòlars i el WTI, als 85,54 dòlars.
L'or avança un 1,1% (1.667 dòlars) i la plata suma un 3,1% (18,63 dòlars).
El bitcoin puja un 1,5% (19.546 dòlars) i l'ethereum es revalora un 2,5% (1.329 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,955% i la del bo espanyol al 3,427%.