ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa de madrid a 11 de abril de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

Tancament positiu per a l'IBEX 35 (+0,23%, 9.310). Entre els títols que més han pujat hi ha Amadeus, que ha repuntat després d'anunciar un programa de recompra d'accions. Els bancs també han estat protagonistes avui, amb diversos informes de Morgan Stanley i Citi parlant-ne. Telefónica, per part seva, ha estat el valor que pitjor ho ha fet (-2,04%) aquesta jornada. La resta de borses europees han cotitzat en línia amb l'IBEX i han tancat la jornada amb pujades.

  • 11.651,60
  • -0,22%

La sessió d'aquest dimarts, amb escassetat de referències macro, ha començat amb una sorpresa sobre la taula: la decisió del Banc de la Reserva d'Austràlia (RBA) de pujar els tipus a 25 punts bàsics, fins al 4,10%, que era una cosa que el mercat no s'esperava.

"El mes passat, l'RBA va sorprendre els mercats amb una pujada inesperada del tipus d'interès de 25 punts bàsics, fins al 3,85%. Pocs dies abans d'aquesta decisió, l'RBA havia estat durament criticat per la lentitud a l'hora de detectar el repunt de la inflació previst per a finals del 2021 i al llarg del 2022", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, al seu informe diari de mercats.

"Aquesta crítica sembla haver ofès l'RBA, i ara el gir planteja la possibilitat que el banc central compensi en excés en la direcció oposada. Es corre el risc que s'endureixi massa i es desestabilitzi el mercat immobiliari. Dit això, el tipus general de Austràlia continua estant molt per sota del seu homòleg immediat, l'RBNZ, on se situa al 5,5%, i per això l'RBA encara té molt de marge per posar-se al dia", afegeix.

A la sessió europea d'avui s'han publicat les vendes al detall de l'abril de la zona de l'euro, que han millorat menys del que s'esperava (0% enfront del +0,2% estimat) després del descens del -1,2% registrat al març i que s'ha revisat fins al -0,4%. A Espanya, s'ha anunciat la producció industrial, que baixa un 4% a l'abril, el retrocés més gran des del gener del 2021.

A més, avui continuen pesant les paraules d'ahir de Christine Lagarde, que continua ferma en la lluita contra la inflació. Lagarde va afirmar que les pressions inflacionistes continuen sent fortes i que els costos d'endeutament continuaran pujant per fer-los front, cosa que reforça les expectatives d'una nova pujada dels tipus d'interès a la reunió de la setmana que ve. Lagarde va reiterar que no hi ha proves clares que la inflació subjacent hagi tocat sostre. "Les pressions sobre els preus continuen sent fortes", va dir als legisladors de la Unió Europea a Brussel·les. "Les nostres decisions futures garantiran que els tipus d'interès oficials se situïn a nivells prou restrictius per aconseguir un retorn oportú de la inflació al nostre objectiu del 2% a mitjà termini i que es mantingui en aquests nivells durant el temps que calgui".

LES NOVES ULLERES D'APPLE

Apple cobrarà la barbaritat de 3.499 dòlars per les seves esperades ulleres de realitat mixta. El fabricant de l'iPhone va presentar aquest dilluns 'Vision Pro' a la seva Conferència Mundial de Desenvolupadors, la primera gran nova categoria des que va començar a vendre smartwatches el 2015.

El dispositiu, que s'assembla a unes ulleres d'esquí d'alta tecnologia i tindrà el seu propi sistema operatiu, està previst que arribi a principis del proper any als Estats Units, seguit d'altres regions més endavant.

Apple va tancar la sessió d'ahir amb caigudes del 0,76% després d'assolir nous màxims històrics després de presentar el nou producte i avui segueix caient.

FORTES CAIGUDES EN LES CRIPTOS

El bitcoin intenta recuperar-se i recuperar els 26.000 dòlars després de les fortes caigudes de l'última sessió. Això, després que la SEC nord-americana hagi acusat Binance Holdings i el seu conseller delegat, Changpeng Zhao, de malversar els fons dels clients, enganyar els inversors i els reguladors i incomplir les normes sobre valors.

En una denúncia de 136 pàgines presentada aquest dilluns davant un tribunal federal de Washington, la SEC exposa una sèrie de presumptes infraccions contra la borsa de criptomonedes més gran del món i el seu líder. Durant anys, es van burlar de les normes bàsiques de "coneixeu el vostre client" en permetre que els nord-americans obrissin comptes i operessin indegudament, segons l'organisme de control. "Al·leguem que Zhao i Binance van participar en una extensa xarxa d'enganys, conflictes d'interessos, manca de divulgació i evasió calculada de la llei", va dir el president de la SEC, Gary Gensler.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0689 dòlars (-0,21%). El petroli cedeix un 0,3%. El Brent se situa als 76,4 dòlars i el WTI, als 71,98 dòlars.

L'or avança moderadament (+0,13%, 1.976 dòlars), al contrari que la plata (-0,34%, 23,55 dòlars).

La rendibilitat el bo americà a 10 anys se situa al 3,708%.

Noticias relacionadas

contador