ep archivo   interior del palacio de la bolsa a 19 de julio de 2022 en madrid espana el ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha tancat amb guanys destacats (+1,43%; 8.302,30 punts), en línia amb la resta de grans borses europees, en una jornada durant la qual hi ha hagut moltes notícies interessants. Dins del selectiu espanyol, han destacat les alces en Grifols i Repsol, gràcies al repunt del petroli, i altres valors com BBVA, Inditex, Solaria i ArcelorMittal.

  • 11.953,20
  • 1,36%

Aquestes pujades a Europa han arribat després que ahir Wall Street trenqués la ratxa de quatre jornades seguides de descensos i davant les alces d'aquest dimecres també a l'altra banda de l'Atlàntic.

A l'agenda econòmica, la confiança dels consumidors nord-americans va millorar al desembre fins a 108,3 punts, per sobre dels 101 punts esperats, segons la dada elaborada per The Conference Board. A més, al mercat li ha assegut bé que les expectatives d'inflació a un any hagin baixat fins al 6,7% des de l'anterior 7,1%, el nivell més baix des del setembre del 2021.

Així, la tranquil·litat s'ha imposat a les borses, això sí, amb una bona dosi de cautela producte de les últimes declaracions dels banquers centrals. Tant la Reserva Federal (Fed) com el Banc Central Europeu (BCE) han deixat clara la seva intenció de seguir lluitant ferms contra la inflació, cosa que implica més pujades de tipus i una recessió més que assegurada. Aquest escenari manté un optimisme considerablement controlat.

Per cert, el famós inversor Bill Gross ha dit que espera grans problemes si la Fed segueix apujant els tipus d'interès. "Tenim un caos potencial als mercats financers", ha afirmat a CNBC.

Cal assenyalar també aquí 'l'última' d'Elon Musk, que després de llançar una enquesta a Twitter preguntant si deixava de ser conseller delegat de la xarxa social, i que el resultat fos afirmatiu, ha publicat un tuit aquesta nit afirmant que dimirà "quan trobi algú prou ximple per acceptar el lloc. Després em limitaré a dirigir els equips de programari i servidors". Fa la sensació que aquest era el seu pla des del principi i que aquesta enquesta no ha estat més que una altra jugada de les seves.

UNA ALTRA FALLIDA?

El món dels criptoactius no aixeca cap, encara que sembla que ja s'ha 'immunitzat' davant les fallides després del 'pal' d'FTX.

CNBC publica que Core Scientific, una de les empreses de mineria de criptomonedes més grans que cotitzen en borsa als EUA, ha sol·licitat la protecció per fallida del Capítol 11 a Texas, segons una persona familiaritzada amb les finances de la companyia. El moviment es produeix després d'un any de caigudes dels preus de les criptomonedes i l'augment dels preus de l'energia.

La capitalització borsària de Core se situava en 78 milions de dòlars al final de la sessió d'aquest dimarts, enfront dels 4.300 milions de dòlars de valoració el juliol del 2021.

El bitcoin cotitza ara sense moviments bruscos, als 16.863 dòlars i l'ethereum, als 1.214 dòlars.

WELLS FARGO, NIKE, TELEFÒNICA...

Al pla empresarial, són notícia aquest dimecres Wells Fargo, Nike i FedEx. El primer pagarà més de 3.700 milions de dòlars en multes i reemborsaments a clients amb la finalitat de tancar una sèrie de denúncies interposades per suposades irregularitats en la gestió de crèdits, abusos al consumidor i mala praxi, segons han anunciat les autoritats del país.

Pel que fa a Nike, ha pujat ni més ni menys que un 13% al mercat 'after hours' després d'anunciar el seu millor creixement trimestral d'ingressos en més d'una dècada, a excepció d'un trimestre, i superar àmpliament les expectatives amb els resultats publicats aquest dimarts. Nike va obtenir un benefici de 85 cèntims per acció al segon trimestre finalitzat al novembre, superant una estimació mitjana de 64 cèntims.

Respecte a FedEx, també puja amb força després d'elevar la previsió de retallada de despeses per al 2023.

A Espanya, la CNMC ha obert finalment un expedient sancionador a Telefónica vinculat a la compra de l'antiga Sogecable.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0610 dòlars (-0,1%). El petroli puja un 2%. El Brent se situa als 81,70 dòlars i el WTI, als 77,90 dòlars.

L'or cau lleugerament (1.824 dòlars), igual que la plata (24,14 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,686%.

Noticias relacionadas

contador