ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 19 de octubre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de places europees, tret del FTSE MIB italià, tanquen a la baixa després de conèixer que el BCE manté els tipus sense canvis (IBEX: -0,24%, 8.962 punts). Dins del selectiu espanyol, entre els millors títols s'han situat Sabadell i Fluidra, que s'han disparat després de publicar resultats, tot i que la segona ha obert caient a prop d'un 5%. Iberdrola ha caigut de manera moderada també després d'anunciar els comptes. Al costat de les caigudes, entre els pitjors hi ha Cellnex, Repsol (que ha comunicat un descens del benefici del 14% fins al setembre), Inditex i Aena.

  • 11.056,80
  • 1,32%

Les borses han afrontat aquest dijous una allau de catalitzadors que està aconseguint que finalment els índexs es moguin, encara que dins d'una certa moderació. I és que, al rerefons del mercat hi ha una por palesa pel que pugui passar amb la guerra de l'Orient Mitjà i molt poques ganes de moure fitxa fins aconseguir veure el panorama molt més clar. També hi ha un compàs d'espera fins que la Reserva Federal (Fed) es pronunciï la setmana que ve, sens dubte, la gran cita dels bancs centrals, amb permís del Banc Central Europeu (BCE).

Pel que fa al BCE, un dels principals catalitzadors d'aquest dijous, ha anunciat que manté els tipus, cosa que s'esperava. També s'ha publicat un altre dels grans catalitzadors del dia, el PIB preliminar del tercer trimestre als EUA, que es dispara i creix un 4,9% el tercer trimestre, més del que s'esperava. Es preveia que creixés per sobre del 4% enfront del +2,1% del segon trimestre. Diuen els experts que això reobre la possibilitat que la Fed pugi una mica més els tipus.

I, naturalment, també hi ha els resultats empresarials. Els inversors també miren Meta, que els va publicar ahir a la nit i que cau al mercat nord-americà al voltant d'un 4,6%, encara que va superar previsions amb els seus beneficis i ingressos trimestrals.

A Espanya, hi hagut una allau de resultats, tal com s'esmenta més amunt, amb els comptes de Sabadell (va guanyar 1.028 milions fins al setembre, un 45% més), Iberdrola, Repsol, Fluidra, Global Dominion... A Europa, també hi ha molts resultats destacats, com els de BNP Paribas. Amb tot això, cal assenyalar l'última desagradable sorpresa a l'àmbit de les companyies d'energies renovables. Siemens Energy sha 'enfonsat després d'anunciar que negocia amb el govern alemany accedir a garanties públiques.

Amb tot, les borses europees estan una mica més nervioses aquest dijous, però sense excessos. Wall Street va acabar ahir amb descensos, especialment al Nasdaq (-2,4%) pel mal comportament d'Alphabet després de publicar resultats. A Àsia, les retallades també s'han imposat aquesta matinada, amb caigudes del 2% per al Nikkei.

COMPTE AMB EL SUPORT DELS 8.967 PUNTS

L'IBEX ha aconseguit aquests dies agafar-se al suport dels 8.967 punts, però avui l'ha perdut.

"El seu aspecte tècnic és molt complicat i ho seguirà sent mentre es mantinguin sense cobrir els buits baixistes que va deixés la setmana passada. No veurem un senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 9.213 punts, buit que va deixar el dijous passat. La resistència clau es troba als 9.434 punts", diuen els experts de Bolsamanía.

"No apreciarem un senyal de fortalesa mentre continuï cotitzant per sota d'aquest nivell de preus. De moment, no veiem ni el més mínim senyal que ens faci pensar en un rebot. Compte que no descartem acabar veient una extensió dels descensos fins al nivell dels 8.792 punts, mínims del buit alcista que va deixar a finals del mes de març”, afegeixen.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0529 dòlars (-0,32%). El petroli cau un 1,5%. El Brent se situa als 88,79 dòlars i el WTI, als 83,99 dòlars.

L'or cau després d'assolir els 2.000 dòlars (-0,33%, 1.988 dòlars) i la plata cotitza als 22,81 dòlars (-0,83%).

El bitcoin retrocedeix fins als 34.000 dòlars i l'ethereum cau per sota de 1.800 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,89%.

Noticias relacionadas

contador