ep un panel con valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 4 de febrero de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX-35 s'ha girat a la baixa i ha tancat gairebé als mínims de la sessió (-0,63%; 8.440,10 punts) després de cotitzar amb guanys destacats durant gran part de la jornada i després de viure ahir una jornada molt volàtil, El ciberatac massiu denunciat per Ucraïna i les pèrdues de Wall Street després d'una obertura alcista han condicionat el selectiu espanyol i la resta de borses europees.

  • 11.656,60
  • 0,39%

"Històricament, els esdeveniments d'agressió, com el que s'està veient a Ucraïna, solen augmentar la volatilitat dels mercats borsaris i arrossegar els índexs a la baixa. Això és exactament el que estem veient ara. A més, el temor que la invasió (russa) interrompi les cadenes de subministrament de matèries primeres ha fet pujar-ne els preus", explica Naeem Aslam, director d'anàlisi de la companyia britànica AvaTrade.

Dins l'IBEX ha destacat Rovi, que ha pujat amb força després de disparar el benefici i millorar el dividend i les previsions. També han avançat després dels resultats Endesa i Iberdrola.

A la banda més negativa han cridat l'atenció els forts descensos a Indra. La SEPI va anunciar ahir que hi augmentarà la seva participació fins al 28% des del 18,75%, i això no acaba de convèncer els analistes. Aena també ha baixat amb força després de publicar les xifres, amb Sabadell i CaixaBank.

Les borses també han paït les sancions anunciades contra Rússia -que han estat força més suaus del que s'esperava i han provocat una obertura alcista a Europa-, o l'IPC de la zona de l'euro del gener, que ha avançat al 5,1% i marca nous rècords.

Els Estats Units han decidit començar a imposar sancions. Tot i que, de moment, els anuncis del president Joe Biden han estat molt limitats a un parell de bancs russos de segon nivell i al deute públic rus, que no té rellevància als mercats financers.

A més, els EUA també estan coordinant-se amb Alemanya per assegurar-se que el gasoducte NordStream 2 entre Rússia i Alemanya no estigui operatiu. La Unió Europea ha acordat igualment aquest dimecres imposar un primer paquet de sancions a Rússia.

"No obstant, les sancions posades en marxa, per ara, no semblen tan hostils com es temia inicialment. Dit això, aquesta situació podria canviar ràpidament amb nous esdeveniments", afegeix Aslam.

Wall Street ha acabat aquest dimarts la primera sessió setmanal amb caigudes de més de l'1% enmig de l'escalada de la tensió a Ucraïna, mentre que a Àsia la jornada ha estat de rebot (el Nikkei ha estat tancat per festiu). Cal destacar que el banc central de Nova Zelanda (RBNZ) ha pujat tipus per tercera vegada consecutiva, fins a situar-los a l'1%.

La tensió als mercats és més que evident actualment, encara que els inversors ja estaven nerviosos abans del conflicte entre Rússia i Ucraïna a causa de l'enduriment de la política monetària que està duent a terme la Reserva Federal. La Fed s'està movent per pujar els tipus d'interès ja al març per fer front a l'augment dels preus al consum.

No obstant això, els analistes creuen que el temor que els preus de les matèries primeres pugin durant les properes setmanes, si no mesos, a causa de possibles colls d'ampolla a la cadena de subministrament provocats per les mesures hostils empreses per Rússia, posarà potencialment la Fed en una posició difícil a l'hora de decidir en quina mesura ha de pujar els tipus dinterès durant els propers mesos.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,1323 dòlars (-0,01%). El petroli torna a pujar després de cotitzar en vermell durant la jornada. El Brent se situa als 98,46 dòlars i el WTI, als 93,66 dòlars.

L'or avança un 0,1% (1.909 dòlars) i la plata puja un 0,7% (24,49 dòlars).

El bitcoin puja un 2% (38.815 dòlars) i l'ethereum avança un 3% (2.692 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins a l'1,967% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys se situa a l'1,255%.

Noticias relacionadas

contador