L'IBEX 35 segueix imparable i ha finalitzat la sessió d'aquest dilluns marcant nous màxims anuals en preus de tancament (+0,79%, 9.839 punts), amb la mirada als 9.900 punts. Dins del selectiu pràcticament tots els títols han cotitzat en verd, amb Cellnex, Inditex i Sabadell al capdavant. El pitjor ha estat Endesa després d'anunciar que ha de pagar 530 milions per un laude arbitral, tot i que ha dit que això no afectarà el dividend previst per al 2023. Dimecres es reuneix el Consell per a la modificació de la vigent Política de Dividends 2023-2026, segons ha informat la companyia. Dijous celebra Capital Markets Day.
- 11.798,10
- -0,12%
La resta de borses europees han cotitzat de manera mixta i amb moviments més moderats que l'IBEX. El DAX ha estat el que ho ha fet pitjor davant la caiguda de Bayer, que ha patit l'enfonsament més gran en una jornada de la seva història com a cotitzada després de suspendre l'assaig d'un medicament i perdre un judici.
TERRATRÈMOL A OPENAI
La setmana comença amb diversos assumptes rellevants sobre la taula. En primer lloc, tot el que ha passat a OpenAI, que va començar divendres a la nit i que, sens dubte, segueix donant moltíssim a parlar. La junta directiva ha fet fora el seu carismàtic CEO, Sam Altman, que fa tot just uns dies presentava el nou ChatGPT Turbo en una reeixida conferència de desenvolupadors, en què també va participar el CEO de Microsoft, Satya Nadella. Com sabeu, Microsoft és soci d'OpenAI i intel·ligència artificial (IA).
Doncs bé, aquesta última hora és que, després de fracassar en les negociacions d'aquest cap de setmana per intentar que readmetessin Altman, Microsoft l'ha contractat per dirigir un nou equip de recerca avançada d'IA.
Per la seva banda, la junta d'OpenAI ha contractat Emmett Shear, antic director executiu de Twitch, per substituir Altman.
La destitució d'Altman ha causat una gran commoció al món empresarial. En un comunicat, la junta ha dit que l'acomiadament es deu a una "ruptura en la comunicació entre Sam i el Consell", i no a "dolenta conducta ni a res que estigui relacionat amb les nostres pràctiques financeres, empresarials, de seguretat o de seguretat/ privadesa".
GUANYA MILEI
El segon gran assumpte del dia té a veure amb la política. Més enllà que a Espanya s'hagi revelat la composició del nou executiu de Pedro Sánchez, sens dubte la notícia ha estat el triomf de l'ultraliberal Javier Milei a la segona volta de les eleccions argentines després que el seu principal oponent, el candidat d'esquerres Sergio Massa, s'imposés a la primera volta.
Argentina afronta ara una nova era política marcada per les mesures que ha anat avançant Milei, des de la dolarització de l'economia, fins a la 'motoserra' al sector públic, ja que Milei defensa retallar fins al mínim el paper de l'Estat i planteja fins i tot la desaparició de fins a 11 ministeris, entre ells Salut, Treball, Ciència i Dones. La promesa del nou president de l'Argentina passa per reduir la mida del sector públic en un 15% del PIB. Milei també vol tancar el Banc Central.
"Avui comença la reconstrucció de l'Argentina", ha dit el guanyador en el primer discurs després de la victòria.
MÉS MÀXIM ANUALS
L'IBEX continua escalant posicions sense fre. En només un mes, el selectiu espanyol ha passat de confirmar un canvi de tendència, després d'abandonar la mitjana de 200 sessions, a superar els màxims anuals.
Les pujades de les últimes setmanes han estat molt verticals, cosa que el porta a mostrar uns alts nivells de sobrecompra.
"El més normal és que acabem veient una parada al camí. Estarem molt pendents de l'abandonament dels 9.600 punts. Si els perd, és molt probable que podem veure com cobreix el buit alcista que va deixar als 9.371 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions", afirmen els experts de Bolsamanía.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0928 dòlars (+0,19%). El petroli puja un 2,5%. El Brent se situa als 82,64 dòlars i el WTI, als 77,85 dòlars.
L'or cau lleugerament (-0,50%, 1.974 dòlars) i la plata perd un 1,08% (23,59 dòlars).
El bitcoin escala fins als 37.318 dòlars i l'ethereum, fins als 2.038 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,467%.