L'IBEX ha digerit aquest dimecres l'allau de resultats empresarials i ha tancat als màxims del dia (+0,97%; 7.870,60 punts) després d'una pujada de tipus menor del que s'esperava feta pel Banc del Canadà.
- 11.435,70
- -0,28%
L'organisme monetari canadenc ha inaugurat avui les actuacions dels bancs centrals d'aquesta setmana. El Banc Central Europeu (BCE) parlarà demà (el consens espera un increment de tipus de 75 punts bàsics) i el Banc del Japó, divendres.
Pel que fa al BoC, ha sorprès el mercat de manera positiva en pujar els interessos 50 punts bàsics, per sota dels 75 punts bàsics anticipats. El mercat ho ha rebut amb optimisme, ja que l'entitat ha assenyalat que el seu enduriment monetari ha començat a frenar el creixement, encara que no pas la inflació.
Això, a més, anticipa una pausa per part d'altres entitats en un futur proper, tal com s'ha filtrat als Estats Units, on la Reserva Federal (Fed) es planteja frenar les pujades de tipus a partir del desembre.
Per Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets UK, l'augment "moderat del Banc del Canadà ha iniciat un ral·li a les borses". A Europa, l'anunci de la decisió del banc central ha portat els mercats a registrar guanys davant de "la possibilitat que pujades de tipus massa agressives puguin fer més mal que bé. També té els mercats fent-se la pregunta, podria la Fed fer el mateix la setmana que ve després d'un altre conjunt pobre de xifres d'habitatge dels EUA?".
ALLAU DE RESULTATS
Banc Santander ha caigut amb força malgrat guanyar un 25% més fins al setembre, mentre que Iberdrola ha pujat després d'aconseguir un benefici de més de 3.000 milions d'euros durant els nou primers mesos malgrat el mal comportament d'Espanya. També han anunciat xifres Aena i Redeia (antiga REE). A la resta d'Europa, han destacat els comptes de Deutsche Bank i Barclays, mentre que als Estats Units, avui es comunicaran els de Meta.
Alphabet cau un 6,5% a Wall Street després d'anunciar després del tancament del mercat un benefici net de 13.910 milions de dòlars, una xifra inferior als 18.936 milions aconseguits durant el mateix període del 2021 i que es va situar per sota de les expectatives. Microsoft, per la seva banda, també cedeix força després de guanyar 17.560 milions de dòlars, xifra que suposa una disminució del 14% enfront del mateix període del 2021.
A Espanya, els inversors també estan pendents de Telefónica, que lidera el selectiu després de conèixer que Hisenda haurà de tornar-li més de 1.300 milions d'euros.
Així mateix, Inditex és al focus (cedeix lleument), després que ahir a la tarda, amb el mercat tancat, anunciés que finalment ven el negoci a Rússia.
CAP ALS 7.800
L'IBEX va ser capaç de superar per fi els 7.700 punts aquest dimarts i de tancar fregant la seva resistència següent, als 7.800 punts. Ramón Forcada, director d'anàlisi de Bankinter, adverteix que les borses estan "massa bé" i que la situació actual recorda el que es va viure a l'estiu abans que Jerome Powell sortís parlant a Jackson Hole i acabés amb les esperances dels inversors.
Tècnicament, César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, explica que el que faci l'IBEX en aquest nivell dels 7.800 punts és “molt important”.
"Si aconsegueix superar-los, és molt probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell dels 8.200 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions.
ELS BANCS CENTRALS
El Banc del Canadà inaugura avui les actuacions dels bancs centrals aquesta setmana. El Banc Central Europeu (BCE) parlarà demà (el consens n'espera un increment de tipus de 75 punts bàsics) i el Banc del Japó, divendres.
El Banc del Canadà va apujar tipus en 75 punts bàsics a la reunió del setembre després dels 100 punts bàsics del juliol.
"Encara que els mercats preveuen 75 punts bàsics més per avui, això no és un fet, ja que és probable que el fort descens de la confiança empresarial influeixi en la decisió final. Això suggereix que podríem veure el banc central pecar de cautelós amb un moviment de 50 punts bàsics i una perspectiva de 'falcó'", expliquen els analistes de CMC Markets.
ALTRES MERCATS
L'euro recupera la paritat enfront del dòlar en aquests moments (+1,12%, 1,0076 dòlars). El petroli puja més de 2,5%. El Brent se situa als 95,78 dòlars i el WTI, als 88,04 dòlars.
L'or puja un 1,1% (1.676 dòlars) i la plata avança un 1,4% (19,60 dòlars).
El bitcoin suma un 3% (20.931 dòlars) i l'ethereum, un 6% (1.579 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,011% i la del bo espanyol al 3,22%.