L'IBEX 35 ha tancat amb nous guanys aquest divendres (+0,97%, 9.761,4 punts), després de marcar a la sessió nous màxims anuals intradia. A més, ha registrat un nou màxim anual en preus de tancament després de revaloritzar-se un 4,16% a la setmana, cosa que li ha permès superar l'anterior registre de 9.694,7 punts que va marcar el 27 de juliol passat.
- 11.435,70
- -0,28%
Dins l'IBEX han destacat les alces en Rovi, Merlin després de publicar ahir, al tancament, resultats, i Endesa. Al costat negatiu, els pitjors n'han estat Acciona i Acciona Energía, que també van publicar aquest dijous a la tarda resultats. Al Mercat Continu, OHLA ha pujat amb força (+5,5%) després dels comptes anunciats a la jornada passada.
El sentiment és molt positiu a les borses, que han assimilat que no hi haurà més pujades de tipus per part de la Reserva Federal (Fed), cosa que ha fet que les rendibilitats dels bons s'hagin moderat. Tot plegat treu pressió a la renda variable i la manté alcista. La dada d'IPC d'octubre dels EUA, publicada aquesta setmana, ha reafirmat aquest plantejament.
La presidenta de la Reserva Federal de Cleveland, Loretta Mester, va dir aquest dijous que cal veure més evidència que la inflació està en camí de tornar a l'objectiu del 2% del banc central, i ha afegit que la política monetària està en un "bon lloc" per observar com es desenvolupa aquest progrés. També va afirmar, en una entrevista amb CNBC, que no veu evidència que l'economia estigui "caient per un precipici", i que la qüestió per a les autoritats no és retallar les taxes d'interès -com molts inversors esperen que la Fed comenci a fer a la primavera-, sinó quant de temps haurien de romandre en una postura restrictiva o pujar els tipus si fos necessari.
També ajuda al sentiment borsari les 'bones' notícies relacionades amb la guerra a Gaza. L'Iran ha comunicat als Estats Units, a través de canals indirectes, el desig d'evitar una intensificació a la guerra entre Israel i Hamàs, segons ha comentat el ministre iranià d'Afers Estrangers, Hossein Amirabdollahian. Tot i això, també ha avisat Washington sobre el seu suport incondicional al govern de Benjamí Netanyahu.
ALIBABA
La setmana acaba amb un clar protagonista empresarial, Alibaba, que ahir dijous va anunciar els seus resultats i la paralització del seu pla d'escissió del negoci 'cloud' (negoci al núvol) i es va enfonsar a la borsa nord-americana. La companyia ha caigut un 10% a Àsia aquest divendres.
La tensió entre els EUA i la Xina és el que ha portat Alibaba a frenar els plans. El president, Joseph Tsai, i el director executiu, Eddie Wu, dos dels lloctinents més antics del fundador d'Alibaba, Jack Ma, van afirmar aquest dijous que l'empresa necessita un "reinici" estratègic per les creixents restriccions dels Estats Units a les vendes de xips a la Xina.
IPC FINAL DE L'EUROZONA
Pel que fa a l'agenda econòmica d'aquest divendres, avui ha tornat a parlar la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, que ha participat al 33è Congrés Bancari Europeu de Frankfurt. Lagarde ha advocat per crear una SEC europea per impulsar la unió del mercat de capitals.
Així mateix, el mercat està pendent de la publicació de l'IPC final de la zona de l'euro del mes d'octubre, que se situa a mínims del 2021 en frenar el 2,9%.
Cal assenyalar també que Fitch revisa avui la qualificació d'Espanya, cosa que se sol conèixer durant la tarda-nit.
D'altra banda, a l'àmbit polític nacional, després de la seva reelecció com a president en el debat d'investidura celebrat ahir al Congrés, Pedro Sánchez ha promès avui el càrrec davant el rei abans de preparar un govern de coalició amb Sumar. Hi ha molta expectació i especulacions sobre la seva composició.
MOMENT D'UNA CORRECCIÓ EN L'IBEX?
L'IBEX va pujar aquest dijous un 0,28% després de sumar dilluns un 0,96% i avançar un 1,71% dimarts i un 0,18% dimecres. Adverteixen els experts de Bolsamanía que és possible una correcció després de les fortes alces.
"Ull per aquests preus, ja que observem uns alts nivells de sobrecompra. El més normal i sa és que es prengui un respir. El primer nivell de suport és als 9.600 punts. Un tancament per sota d'aquest nivell de preus ens faria pensar en una parada al camí", afirma César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch. "Si ho perd, el més normal és que puguem veure una extensió de les caigudes fins al nivell dels 9.400 punts".
En el cas en què no es frenés als màxims anuals, compte, perquè Nuez no descarta veure una extensió de les pujades fins als 10.000 punts.
ALTRES MERCATS
L'euro ha arribat als 1,0885 dòlars (+0,32%). El petroli ha pujat un 2,5% després de les darreres caigudes. El Brent s'ha situat lleugerament per sota dels 80 dòlars (79,61 dòlars) i el WTI, als 74,92 dòlars.
L'or ha caigut lleugerament (-0,04%, 1.986 dòlars), i la plata ha reculat un 0,43% (23,83 dòlars).
El bitcoin ha baixat per sota dels 37.000 dòlars (36.113 dòlars) i l'ethereum, per sota dels 2.000 dòlars (1.922 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,459%.