ep archivo   paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX tanca a màxims anuals després de repuntar un 0,87% fins als 9.593 punts al tancament de la setmana, del mes, del trimestre i del semestre. La resta de borses europees també han pujat al voltant d'un 1%.

Els índexs refermen les alces al tancament semestral. En el cas de l'IBEX 35, ha conclòs tots aquests períodes clarament en positiu. A l'espera del que faci avui, avança un 6% el juny, un 3,91% entre abril i juny i ni més ni menys que un 16% des del començament de l'any.

  • 11.023,50
  • -0,39%

L'índex espanyol se situa entre els que pugen més d'Europa el 2023, juntament amb el FTSE MIB italià, encara que tots els principals selectius (a excepció del FTSE 100) acumulen alces de dos dígits. Als EUA, el Nasdaq és el gran guanyador, com s'està veient al llarg de tot l'any, gràcies al bon comportament de les tecnològiques, amb pujades del 30% al Nasdaq 100. El Dow Jones puja només un 3%, i l'S&P, un 15%.

Cal destacar a Wall Street, Apple s'ha convertit en la primera empresa cotitzada de la història que arriba a un valor en borsa de 3 bilions de dòlars. Els estrategs de Citi han atorgat a les accions del gegant de Cupertino un 30% de potencial i creuen que "la seva capacitat per expandir els marges està subestimada".

Dins de l'IBEX, pràcticament tots els valors han tancat en verd, amb Grifols, Indra (que donarà un avenç del seu pla estratègic), Solaria, ACS, Inditex i Santander entre els valors més alcistes. IAG i Acciona Energía destaquen negativament a la darrera sessió del mes de juny.

IPC DE L'EUROZONA I PCE DELS EUA

Durant la darrera sessió del mes, la dada més rellevant serà, sens dubte, la inflació de la zona de l'euro del juny que es relaxa més del que s'esperava, fins al 5,5% des del 6,1%. La subjacent repunta el 5,4% des del 5,3%. S'esperava una pujada al 5,5%.

Ahir es va publicar l'IPC d'Espanya, que va caure a l'1,9%, mentre que l'IPC alemany va pujar fins al 6,4% des del 6,1%. Per a la zona de l'euro, s'espera una caiguda al 5,6% des del 6,1%, mentre que la taxa subjacent pujaria al 5,5% des del 5,3%, segons les previsions.

A més, avui s'ha publicat el deflactor PCE del maig als EUA, que ha caigut fins al 3,8% a l'índex general des del 4,3%, i en taxa subjacent ha baixat lleugerament fins al 4,6% des del 4 ,7% d'abril. Aquest és un dels indicadors preferits de la Reserva Federal (Fed).

A Àsia, la Xina ha anunciat el PMI manufacturer del juny, que es contrau per tercer mes consecutiu. Ha quedat a 49,0 des de 48,8 previ. El PMI no manufacturer ha caigut fins a 53,2 des de 54,5.

GUERRA D'OPA PER APPLUS+?

D'altra banda, ha estat el fons Apollo que ha llançat finament una OPA per Applus+ a un preu de 9,5 euros per acció, xifra que suposa una prima de tot just el 2% enfront del tancament d'ahir.

Apollo s'ha avançat a I Squared, que a mitjans de mes va confirmar que estava analitzant una oferta conjuntament amb fons d'inversió gestionats per TDX Capital.

La quantitat oferta suposa pagar un import total per la companyia de 1.226 milions. Ara caldrà veure si s'obre una guerra d'OPA sobre la companyia.

NOUS MÀXIMS ANUALS

L'IBEX acomiada el mes molt a prop dels màxims anuals, situats als 9.580 punts.

Si aconsegueix superar aquests nivells, és probable que puguem acabar veient una extensió dels guanys fins al nivell de 10.000 punts.

El primer suport és als 9.400 punts, màxims del buit alcista que va deixar aquest dimecres. Una mica més avall, el suport clau és als 9.200 punts, mínims del començament de la setmana. "El mar de fons al selectiu espanyol segueix sent alcista", comenten els experts de Bolsamanía.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0913 dòlars (+0,45%). El petroli avança més d'un punt percentual. El Brent se situa als 75 dòlars i el WTI, als 70,91 dòlars.

L'or puja lleument (+0,35%, 1.925 dòlars) i la plata afegeix un 0,58% (22,93 dòlars).

El bitcoin intenta mantenir els 30.000 dòlars, i l'ethereum cau fins als 1.850 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,817%.

Noticias relacionadas

contador