ep fachada del palacio de la bolsa de madrid a 1 de junio de 2023 en madrid espana el ibex 35 ha
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 es desmarca de la resta d'Europa i tanca com la pitjor borsa del Vell Continent (-0,11%, 9.333 punts), tot i que ha moderat la retallada després d'arribar a caure gairebé un punt percentual durant la sessió. Això en una jornada marcada per la dada clau d'inflació del maig als EUA, molt rellevant per intentar dilucidar el camí que pensa prendre la Reserva Federal (Fed) amb els tipus d'interès.

  • 11.651,60
  • -0,22%

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha baixat al maig al 4% en taxa interanual, enfront del 4,9% registrat l'abril, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Aquest moviment s'ha situat lleugerament per sota del que s'havia anticipat, ja que se n'esperava un 4,1%. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, ha retrocedit dues dècimes, fins al 5,3%, en línia amb el que s'esperava.

El juny de l'any passat, l'IPC va assolir un màxim del 9,1% i des d'aleshores ha seguit un camí descendent. Aquesta tendència a la baixa s'ha accelerat als últims mesos, després de l'any passat el 6,5%. A l'abril, l'IPC nord-americà va caure al 4,9% i va assolir el nivell més baix en 2 anys, mentre que els preus subjacents es van alentir fins a aquest 5,5%.

Avui s'han conegut i es coneixeran més dades macro rellevants. L'IPC definitiu del maig a Alemanya ha quedat al 6,1%, amb els preus dels aliments com a principal impulsor. A Espanya, l'IPC final de maig ha quedat al 3,2%, xifra que constitueix el nivell més baix des del 2021.

Així mateix, el ZEW alemany del juny va millorar, però persisteixen els vents en contra, mentre que el Regne Unit ha revelat la taxa d'atur del mes d'abril (cau al 3,8%, millor del previst). A més a més, l'OPEP publica el seu informe mensual sobre el petroli. Amb tot això, avui comença la reunió dels dies de la Reserva Federal (Fed). Demà, a partir de les 20.00 hora espanyola, coneixerem la decisió de tipus del banc central nord-americà.

Tot i això, sembla que les borses europees sembla que les borses europees no aconsegueixen estar tranquil·les del to malgrat les pujades d'ahir a Wall Street, que alhora han impulsat el Nikkei a marcar un nou màxim de 33 anys. L'IBEX continua consolidant nivells, comenten els experts de Bolsamanía. "Per a les properes sessions, el més normal és que puguem acabar veient una extensió de les pujades fins al nivell dels 9.539,8 punts, màxims anuals", afegeixen.

A nivell empresarial, destaquen les fortes caigudes en Almirall després d'ampliar capital en 200 milions d'euros a un preu de 8,2 euros per acció, cosa que representa un descompte del 5,7% sobre l'últim preu de cotització d'ahir. El valor ha tancat amb una caiguda del 7,3%.

Fora del nostre país, el Manchester United es dispara a la borsa després de l'última oferta de compra de Qatar.

NOU RÈCORD A APPLE

Les alces d'ahir a Wall Street van ser especialment vistoses al Nasdaq, que va sumar un 1,53%. I és que el sector tecnològic segueix imparable, encara que alguns creguin que les pujades tenen els dies comptats.

Un dels artífexs de dilluns al Nasdaq va ser Apple, que va tancar la jornada amb ascensos de l'1,56% (183,79 dòlars) i que va marcar nous màxims. Es tracta del primer màxim en preus de tancament d'Apple des del gener del 2022, tot i que va aconseguir un rècord intradia després de presentar les ulleres de realitat mixta 'Vision Pro' la setmana passada.

La pujada del dia situa l'avenç d'Apple el 2023 per sobre del 41%, en comparació amb la pujada del 35% de l'índex Nasdaq 100.

LA XINA RETALLA TIPUS

Una altra de les notícies del dia és la decisió del Banc Popular de la Xina (PBOC) de retallar el tipus d'interès oficial a curt termini davant les decebedores dades econòmiques del país, després que la reobertura després de les crisis de la Covid no estigui tenint l'impuls esperat.

El PBOC va retallar el tipus d'interès de recompra inversa a set dies en 10 punts bàsics, del 2% a l'1,9%, segons un comunicat del banc central, injectant 2.000 milions de iuans xinesos a través dels repos a set dies.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0796 dòlars (+0,36%). El petroli puja un 2%. El Brent se situa als 73,42 dòlars i el WTI, als 68,41 dòlars. Cal assenyalar que l'OPEP ha indicat que el consum mundial de cru creixerà un 2,4% al segon semestre del 2023.

L'or avança un 0,46% (1.978 dòlars) i la plata, un 0,9% (24,27 dòlars).

El bitcoin cotitza als 26.151 dòlars i l'ethereum, als 1.750 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,738%.

Noticias relacionadas

contador