ep archivo   interior del palacio de la bolsa a 19 de julio de 2022 en madrid espana el ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees a excepció del Regne Unit, han cedit posicions aquest divendres (IBEX: -1,29%, 7.545; DAX: -0,40%; CAC: -0,85%; FTSE MIB: -0,66%; FTSE 100: +0,37%). El selectiu espanyol acumula alces setmanals al voltant del 2%.

  • 11.953,20
  • 1,36%

La setmana ha estat marcada per les dades d'inflació, els resultats empresarials i, per descomptat, tot el que ha passat al Regne Unit, amb el colofó ​​de la dimissió de Liz Truss d'aquest dijous. Els inversors miren ja la setmana que ve, amb la decisió de tipus del Banc Central Europeu (BCE) dijous, la del Banc del Japó, divendres, i l'allau de resultats empresarials al nostre país. A més dels comptes dels bancs (que es coneixeran entre dimecres i divendres), es publicaran els resultats de moltes altres grans companyies.

TORNA JOHNSON?

La gran pregunta d'aquest divendres és què passarà al Regne Unit i si Boris Johnson es presentarà per ser elegit, un altre cop, primer ministre del país en la votació dels candidats tories que també tindrà lloc la setmana que ve. Diuen els experts que, després de tot el que ha passat amb Truss al comandament, els escàndols pels quals Johnson va haver de deixar el càrrec perden força. Per a alguns, Johnson és l'únic candidat que, davant d'un hipotètic avenç electoral, una cosa gens descartable, es pot imposar enfront dels laboristes.

Independentment de qui guanyi la carrera, els analistes avisen que la lliura esterlina continuarà caient, ja que els vents en contra de l'economia, amb moltíssima incertesa encara que s'esculli ràpidament un nou líder, i la postura política del Banc d'Anglaterra (BoE) actuen com un llast.

Els experts ja esperen una forta pujada de tipus del BoE per a principis de novembre, que podria ser de 75 punts bàsics o fins i tot de 100 punts bàsics.

INDITEX, SANTANDER, GRIFOLS, SNAP, TWITTER...

Més enllà de la macro i de la política, aquest divendres hi ha una sèrie de notícies empresarials que cal destacar. En primer lloc, les fortes caigudes en Inditex (-3%), que alguns creuen que es deuen al contagi per la retallada de previsions d'Adidas, que s'enfonsa després de rebaixar les estimacions del 2022 a causa de la feble demanda. Així mateix, avui s'ha sabut que la tèxtil gallega entra al negoci de roba de segona mà amb Zara.

En segon lloc, també al nostre país, destaquen les reculades de Grifols (-5%) davant una demanda milionària als EUA.

Així mateix, avui es parla de Santander, que ha anunciat una OPA sobre el 3,76% que no controla la filial mexicana.

A l'altra banda de l'Atlàntic és notícia la caiguda d'Snap (-27%). Un enfonsament que s'ha produït després d'anunciar resultats i comunicar uns ingressos més febles del que s'esperava al tercer trimestre. Els ingressos d'Snap van créixer un 6% respecte a l'any anterior, la primera vegada que registren un increment d'un sol dígit des del debut de la companyia a la borsa el 2017.

Twitter també és al focus després que The Washington Post hagi publicat que Elon Musk vol retallar gairebé el 75% de la plantilla de la companyia. Twitter ha desmentit aquesta informació mitjançant un correu electrònic als treballadors en què ha assegurat que no hi haurà acomiadaments massius.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 0,9795 dòlars (+0,12%). El petroli puja lleugerament. El Brent se situa als 92,66 dòlars i el West Texas, als 84,70 dòlars.

L'or puja un 0,86% (1.650 dòlars) i la plata suma un 1,16% (18,9 dòlars).

El bitcoin cotitza gairebé pla (19.043 dòlars), similar a l'ethereum (1.283 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,267%.

Noticias relacionadas

contador