L'IBEX ha intentat aferrar-se al nivell psicològic dels 9.000 punts, però no ho ha aconseguit (-0,22%, 8.975 punts). La resta de borses europees han tancat amb signe positiu. La bona notícia va ser que l'IBEX 35 va respectar al tancament el suport dels 8.967 punts, nivell sota el qual havia cotitzat durant bona part de la sessió. Això, diuen els experts de Bolsamanía, ens podria fer pensar en la possibilitat d'un rebot, encara que insisteixen que les perspectives tècniques del selectiu són "molt complicades", ja que es va deixar, la setmana passada, dos buits baixistes consecutius.
- 11.467,30
- 0,24%
"Hauria de començar per cobrir el de divendres, als 9.144 punts i, posteriorment, el que va deixar dijous passat, als 9.213 punts", indiquen.
"Mentre no aconsegueixi tancar per sobre del buit de dijous, no veurem ni el més mínim senyal de fortalesa que ens faci pensar en una recuperació destacada del seu malparat aspecte tècnic. A curt termini hauríem d'extremar la prudència, ja que ha confirmat l'abandonament de la mitjana de 200 sessions", conclouen.
Dins l'IBEX han destacat les alces en Enagás després de publicar resultats. També s'ha situat a dalt de tot Naturgy, que ha elevat la previsió d'EBITDA i ha anunciat un dividend de 0,5 euros per acció. Al costat de les caigudes, els pitjors han estat Endesa, Aena els bancs i Repsol.
Amb tot, la tranquil·litat impera avui a les places del Vell Continent després que ahir els índexs europeus tanquessin també mixtos i amb moviments finalment moderats, i que Wall Street finalitzés el dia de la mateixa manera. A Àsia, la sessió també s'ha desenvolupat sense sobresalts i amb moviments continguts. És notícia el que publica Reuters, que la Xina està planejant aprovar una mica més d'un bilió de iuans (137.000 milions de dòlars) en emissions addicionals de deute sobirà per estimular la despesa en infraestructures i fomentar el creixement econòmic.
A Wall Street, els índexs intenten rebotar després d'una bona tanda de resultats empresarials, com els de Coca-Cola, 3M, General Electric o General Motors.
BONS, BITCOIN, PMI, RESULTATS...
El primer que cal destacar aquest dimarts és que, després de veure com la rendibilitat del bo del Tresor americà a 10 anys ha superat el 5%, sembla que els grans inversors han decidit abandonar la seva visió baixista.
L'inversor multimilionari Bill Ackman ha publicat aquest dilluns a les xarxes socials que ha desfet la seva aposta contra el deute públic nord-americà en un context de creixents riscos mundials, mentre que Bill Gross, cofundador de Pacific Investment Management Co, ha aconsellat "invertir al revolt", ja que "diverses combinacions de bons a 2/10 anys i a 2 i 5 anys haurien de ser positives abans de final d'any". Mentrestant, els bons del Tresor s'estabilitzen aquest dimarts. La rendibilitat es modera ara fins al 4,863%.
El segon aspecte més destacat de la jornada té a veure amb el bitcoin, que ahir va superar els 30.000 dòlars i que avui ja està per sobre dels 34.000 dòlars (34.012 dòlars), el nivell més alt des del maig del 2022, després de disparar-se un 12% en les darreres 24 hores. La 'cripto' s'ha vist impulsada durant les últimes jornades per la confiança que aviat s'aprovarà un ETF de bitcoin al mercat al comptat. També el beneficia un context de nerviosisme davant del que pugui fer la Reserva Federal (Fed) la setmana que ve, que està intensificant la faceta d'actiu refugi.
A més, l'agenda d'aquest dimarts inclou referències molt rellevants. En el pla macro, s'han conegut els PMI manufacturers i serveis d'octubre a Europa i i els dels EUA han superat lleugerament els pronòstics. El Japó també ha publicat aquesta dada. El PMI manufacturer s'ha mantingut a 48,5, per sota del 48,9 previst. El PMI serveis ha baixat fins a 51,1 des de 53,8.
També s'han publicat la taxa d'atur ILO d'agost al Regne Unit (cau al 4,2% des del 4,3%) i l'índex GfK d'Alemanya del novembre (cau a -28,1 des de -26,7, pitjor del previst).
Per part seva, a l'àmbit empresarial, avui es coneixen molts resultats a Europa (com els de Barclays que el porten a caure amb força a la borsa), però sobretot l'atenció estarà als EUA, amb els comptes de dos gegants tecnològics, Microsoft i Alphabet.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0585 dòlars (-0,77%). El petroli cau un 2%. El Brent se situa als 87,54 dòlars i el WTI, als 83,12 dòlars.
L'or cedeix posicions (-0,68%, 1.964 dòlars), igual que la plata (-0,99%, 22,98 dòlars).