ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa en el palacio de la bolsa a 26 de mayo de 2023 en 20230614180204
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 (+0,09%; 9.274 punts) acomiada la jornada en positiu, mentre que la resta d'índexs europeus tanquen amb signe mixt després d'una obertura lleugerament alcista a Wall Street, a l'arrencada de la darrera setmana del mes de juny. Dins del selectiu espanyol IAG i Rovi han liderat les caigudes, mentre que els valors més alcistes han estat Acciona, Fluidra, Endesa (després d'una millora de Morgan Stanley), Sabadell i BBVA, entre d'altres.

  • 11.656,60
  • 0,39%

L'atenció està posada, en el pla econòmic, al començament del Fòrum de Sintra, que reuneix els principals banquers centrals des d'avui dilluns i fins dimecres.

La trobada s'inaugura aquesta tarda (19.30 hora espanyola) de la mà de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, i també parlarà la subdirectora gerent de l'FMI, Gita Gopinath.

Al llarg de la setmana tornarà a parlar Lagarde, compareixerà el vicepresident del BCE, Luis de Guindos i intervindran membres del Comitè Executiu del BCE (Fabio Panetta, Frank Elderson, Isabel Schnabel, Philip R. Lane...). Dimecres arribarà el torn d'Andrew Bailey, governador del Banc d'Anglaterra, del governador del Banc del Japó, Karuo Ueda, i de Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed).

L'agenda inclou també la publicació de l'IFO alemany del mes de juny. L'IFO de clima de negoci ha caigut fins a 88,5 des de 91,5 (revisat des de 91,7), pitjor del que s'esperava (90,7).

Al llarg de la setmana es coneixeran les dades d'inflació d'Espanya, Alemanya i la zona de l'euro. A més, divendres s'anunciarà el PCE dels Estats Units.

EL MOTÍ DE WAGNER DEBILITA A PUTIN

Els inversors comencen la setmana cautelosos per les conseqüències de la breu rebel·lió del grup mercenari Wagner, que ha debilitat el president rus Vladimir Putin i que va provocar que el Kremlin perdés el control durant 24 hores.

El motí del grup Wagner "no fa sinó augmentar la incertesa general que envolta la guerra a Ucraïna"

"A mesura que els mercats mundials es preparen per començar a operar aquest dilluns, els inversors se centren en si la breu insurrecció de Rússia va ser només el començament d'un tro molt més profund que sacsejarà l'estabilitat geopolítica, econòmica i del mercat als propers dies i setmanes", va declarar Greg Bassuk, director executiu d'AXS Investments a Nova York, a MarketWatch, aquest cap de setmana.

Un dia després que el motí de Wagner posés de manifest la inesperada fragilitat del règim del president Vladimir Putin, tots els principals protagonistes de la pitjor crisi política de Rússia en dècades van romandre fora d'escena, deixant els russos i el món, preguntant-se si el drama s'ha acabat realment.

Entre les principals preguntes sense resposta figuren el futur de les 25.000 tropes fortament armades de Wagner, del propietari del grup paramilitar, Ievgueni Prigojin, i de la cúpula militar russa, que no va aconseguir aturar el ràpid avenç cap a Moscou. Encara no s'han fet públics els detalls dels acords negociats pel president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, per aturar l'imminent vessament de sang.

Des de la Comissió Europea s'insisteix que el motí que va intentar dur a terme el líder del grup Wagner “és un assumpte intern rus” en què “no hi va haver intervenció des de l'exterior”.

"Resulta que la crisi es va evitar ràpidament quan es va anunciar que Prigojin s'exiliaria a Bielorússia, es retirarien els càrrecs contra ell i les tropes de Wagner tornarien a les bases", apunta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, que com la resta del món mostra la seva sorpresa davant la manera com s'ha 'solucionat' la situació.

"Només cal imaginar la reacció que s'hauria produït si els mercats haguessin estat oberts en aquell moment, però això no fa sinó augmentar la incertesa general que envolta la guerra a Ucraïna i la rapidesa amb què les coses poden començar a torçar-se", afegeix Hewson. "Els esdeveniments d'aquest cap de setmana també serveixen per indicar com n'és de fràgil la posició de Vladimir Putin, atès que un dels seus assessors de més confiança s'ha rebel·lat sobtadament".

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0915 dòlars (+0,24%). El petroli puja moderadament. El Brent se situa als 74,02 dòlars i el WTI, als 69,24 dòlars. Cal assenyalar que l'OPEP ha dit que la demanda de cru arribarà als 110 milions de barrils diaris el 2045.

L'or avança un 0,39% (1.937 dòlars) i la plata, un 2,3% (22,87 dòlars).

El bitcoin segueix per sobre dels 30.000 dòlars que va recuperar la setmana passada i l'ethereum s'acosta als 1.900 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,712%.

Noticias relacionadas

contador