ep dos paneles del ibex en el palacio de la bolsa a 5 de junio de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha retallat posicions aquest divendres (-1,06%, 9.265,6) amb un gran protagonista a l'àmbit empresarial al mercat europeu, Siemens Energy, que s'ha enfonsat a la borsa més d'un 35% després d'anunciar ahir greus problemes amb Siemens Gamesa i retirar-ne les previsions.

El selectiu espanyol ha registrat durant la setmana una caiguda del 2,41%, i ha tancat el pitjor registre setmanal des del març. Dilluns es va deixar un 0,66%, va pujar dimarts lleument (+0,08%) i va perdre dimecres i dijous un 0,04% i un 0,76%, respectivament, mentre que divendres s'ha deixat un 1,06%. Dins de l'IBEX han destacat aquest divendres els descensos en els bancs (Santander, Unicaja, Sabadell...) i en IAG i Acciona Energía. Només han pujat quatre valors: Rovi, Cellnex, Logista i Telefónica.

  • 11.651,60
  • -0,22%

Avui els inversors estaran pendents de la publicació dels PMI manufacturers, serveis i compostos del mes de juny a Europa (el PMI compost de la zona de l'euro es va reduir de 52,8 registrat al maig a 50,3 el juny i apunta a una contracció del PIB del segon trimestre). A més, a Espanya s'ha publicat el PIB definitiu del primer trimestre (creix un 0,6% i recupera el nivell prepandèmia).

Al Japó s'ha fet conèixer l'IPC del maig. El seu principal indicador, l'IPC subjacent, que elimina els efectes dels aliments frescos i el combustible, va pujar un 4,3%, accelerant l'augment del 4,1% registrat a l'abril i marcant el major increment des del juny del 1981.

Aquest divendres parlen diferents membres de la Reserva Federal (Bullard, Bostic...) després que aquesta setmana Jerome Powell hagi confirmat davant del Congrés i el Senat que el banc central nord-americà té intenció de continuar pujant tipus.

La setmana que avui acaba als mercats ha tingut els bancs centrals, de nou, com a protagonistes. Aquest dijous el mercat va assistir a una autèntica allau de pujades de tipus per part del Banc Nacional de Suïssa, del Norges Bank, del Banc Central de Turquia i del Banc d'Anglaterra. Aquest últim va sorprendre amb un increment per sobre del que estava previst, de 50 punts bàsics, després de la dada d'inflació del maig, que va tornar a pujar. A més, ahir a la nit, el Banc de Mèxic va mantenir els tipus d'interès a l'11,25%.

La setmana ha tingut un altre protagonista, el bitcoin, que ha recuperat els 30.000 dòlars gràcies a una sèrie de notícies positives, especialment la decisió de BlackRock de sol·licitar a la Comissió de Valors dels Estats Units (SEC) l'aprovació d'un ETF de bitcoin. La 'cripto' acomiada la setmana aferrada a aquest nivell (30.034 dòlars, -0,85%) i amb bones previsions per part dels experts.

La Xina i els EUA també han estat al focus aquests dies pel viatge del secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, a Pequín, per intentar acostar postures. Amb això, s'ha parlat molt que, després d'aquest viatge, Joe Biden va fer un discurs i va qualificar Xi Jinping de dictador, cosa que no ha agradat gens a la Xina. L'última cosa relacionada amb això té a veure amb el que ha dit Biden, que ha tret importància a aquests comentaris, assenyalant que no han soscavat els esforços diplomàtics.

Amb tot, sembla que les borses europees opten aquest divendres per les caigudes després que ahir Wall Street tanqués amb signe mixt (Dow Jones: -0,01%; S&P: +0,37%; Nasdaq: +0,95%) i que a Àsia s'hagin imposat els descensos aquesta matinada.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0881 dòlars (-0,68%). El petroli ha cedit un 1,3%. El Brent s'ha situat als 73,43 dòlars i el WTI, als 68,69 dòlars.

L'unça d'or ha guanyat un 0,45%, fins als 1.932 dòlars, i la plata ha perdut un 0,28% (22,405 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,744%.

Noticias relacionadas

contador