L'IBEX 35 ha avançat de forma destacada dilluns (+1,07%, 9.013 punts) liderat per Telefónica, que ha sumat un 1,15% després de publicar El Confidencial que el Govern espanyol analitza la compra del 5% de l'operadora a través de la SEPI. La portaveu del govern i ministra de Política Territorial en funcions, Isabel Rodríguez, ha preferit no pronunciar-se, però tampoc ha desmentit la informació. Comença així a escalfar-se l'actualitat al voltant de la companyia, que el proper 8 d'aquest mes publica resultats i pla estratègic. Les telecos han estat també protagonistes aquest dilluns per Vodafone. Segons la premsa, Zegona ultima la compra de Vodafone España per 5.100 milions d'euros.
- 11.467,30
- 0,24%
Dins l'IBEX han destacat també les alces en Sabadell, Santander, Repsol i IAG. Al costat de les caigudes, amb prou feines han cedit tres títols. Unicaja perd un 3,28% després de publicar resultats i ArcelorMittal, un -3,98% després de l'incendi d'aquest cap de setmana en una de les mines del Kazakhstan, que ha deixat més de 40 morts.
BANCS CENTRALS
Els inversors afronten una setmana que estarà marcada pels bancs centrals, a més, naturalment, de tot allò relacionat amb la guerra a Israel. Després que el Banc Central Europeu (BCE) decidís la setmana passada deixar els tipus sense canvis per fi, aquesta setmana es pronuncien el Banc del Japó (avui comença la reunió i demà se'n coneixeran les conclusions), la Reserva Federal (demà comença la reunió i les conclusions se'n coneixeran dimecres) i el Banc d'Anglaterra (dijous). S'espera que tots ells tampoc no anunciïn canvis en la seva política monetària.
Sens dubte, la reunió més rellevant serà la de la Fed, una trobada molt esperada des de fa molt de temps pel mercat.
"Després de dur a terme una pausa el setembre, la Reserva Federal dels Estats Units sembla estar disposada a prendre una decisió similar aquesta setmana, tot i que encara té una pujada de tipus més a la seva guia per a aquest any, que els mercats ara semblen estar considerant per al desembre", escriu Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Per al Banc del Japó, Hewson tampoc espera canvis malgrat les últimes especulacions sobre la possibilitat que ajusti la política monetària. "Hi ha hagut alguns rumors que el banc central podria estar considerant un lleuger ajustament en la seva política de control de la corba de rendiment (...). Fins ara, els funcionaris japonesos han donat poques indicacions que estiguin inclinats cap a un canvi en la política, fins i tot amb un rendiment dels bons del govern japonès a 10 anys actualment al 0,85%, molt per sobre del límit superior del 0,5%”.
Pel que fa al Banc d'Anglaterra, diu Hewson que, "després d'haver mantingut inesperadament les taxes sense canvis a l'última reunió en una decisió finalment equilibrada, el Banc d'Anglaterra, per a tots els efectes i propòsits, semblaria haver acabat les futures pujades de taxes".
L'agenda concreta d'aquest dilluns inclou la publicació dels IPC avançats d'octubre a Espanya (la inflació es manté al 3,5% i la subjacent baixa al 5,2%) i Alemanya, on ha caigut al 3,8%, el nivell més baix des d'agost del 2021. A més, Alemanya ha publicat també el PIB del tercer trimestre. Així mateix, parlen diversos membres del BCE, com el seu vicepresident, Luis de Guindos. Al pla empresarial, atents als resultats (fora del nostre país destaquen els d'HSBC).
Tot i això, les borses europees cotitzen aquest dilluns amb alces moderades, mentre que a Àsia s'ha viscut una sessió mixta, amb moviments continguts. S'hi torna a parlar d'Evergrande, que una altra vegada s'ha tornat a enfonsar. Reuters ha informat que la jutgessa Linda Chan, del Tribunal Superior de Hong Kong, ha endarrerit l'audiència judicial per abordar una petició de liquidació del 30 d'octubre al 4 de desembre. Seria la darrera abans de prendre una decisió sobre l'ordre de liquidació.
ASPECTE MOLT COMPLICAT
L'aspecte tècnic de l'IBEX continua sent molt complicat. N'és una prova que es manté intacta la finestra baixista (dos buits consecutius baixistes) de fa dues setmanes.
"Les perspectives tècniques del selectiu no són bones i tot sembla indicar-nos que podríem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.792 punts, preus on va deixar un buit alcista a finals de març", expliquen els experts de Bolsamanía.
"No veurem un senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 9.213 punts, màxims del buit baixista que va deixar el 19 d'octubre passat".
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0605 dòlars (+0,39%). El petroli cedeix al voltant del 3%. El Brent se situa als 88,07 dòlars i el WTI, als 82,83 dòlars.
L'or puja un 0,58%, per sobre dels 2.000 dòlars (2.010 dòlars). La plata avança un 2,72% (23,51 dòlars).
El bitcoin ronda els 34.500 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,896%.