ep archivo   varios paneles del ibex en el palacio de la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han acomiadat la sessió amb guanys. El selectiu espanyol reconquereix els 9.300 punts (+0,85%; 9.331) amb pràcticament tots els títols acomiadant la sessió en verd, amb Bankinter, CaixaBank i Acciona Energía i Acciona (totes dues rebotant després dels descensos d'ahir) al capdavant. Al costat de les retallades, només Telefónica i Rovi han tancat en vermell.

  • 11.967,90
  • 0,12%

Abans de la publicació demà de la dada clau de la setmana, l'IPC dels EUA del mes de juny, per al qual es preveu una moderació fins al 3,1%, avui també s'han conegut referències importants, com l'IPC final a Alemanya, que va tornar a repuntar al juny, amb els preus pujant un 6,4%.

També a Alemanya, s'ha publicat el sentiment dels inversors, que encara s'ha enfonsat més. El juliol, l'índex ZEW es va col·locar en -14,7 enfront de -8,5 del mes anterior, i també per sota del que s'esperava.

Al Regne Unit, la taxa d'atur ILO ha pujat fins al 4%, màxim des del gener del 2022, mentre els salaris van pujar a un ritme del 7,3%. Els experts d'ING consideren que les últimes dades salarials "suposen un cop dur per al Banc d'Anglaterra en la seva batalla contra l'alta inflació".

A més, al pla empresarial, Inditex ha celebrat la Junta General d'Accionistes, durant la qual ha aprovat un pla d'incentius per als directius. De la mateixa manera, la tèxtil gallega ha presentat els nous compromisos de sostenibilitat.

UN DEBAT DE DUES HORES AMB MILLOR SALDO PER A FEIJÓO

Aquest matí, tots els mitjans nacionals (i internacionals) parlen del debat entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, que va durar dues hores i que, segons els mitjans econòmics internacionals, va ser "caòtic" i no va aconseguir guanyar Pedro Sánchez.

Bloomberg afirma que Sánchez no va aconseguir una victòria clara a l'únic debat amb el seu rival conservador i favorit. "A la major part del cara a cara, els dos candidats van alçar la veu per interrompre's mútuament i anomenar-se mentiders", indica. Afegeix que el president del Govern va intentar "centrar-se en les aliances formades entre el PP i el grup d'ultradreta Vox a molts governs locals i regionals". Per la seva banda, Feijóo va intentar centrar-se en les relacions dels socialistes i els separatistes bascos i catalans.

Financial Times parla d'un debat "tens" durant el qual es van "intercanviar acusacions". Tots dos es van acusar mútuament de no protegir les dones, de pactar amb aliats de reputació dubtosa i de mentir sobre l'economia, en un "malhumorat" debat, diu el diari britànic.

Assenyala que el president socialista es va mostrar "més irritable" en una nit que era "una de les seves últimes oportunitats per frenar l'avantatge a les enquestes del conservador Partit Popular".

"Els intercanvis més acalorats es van produir quan Sánchez va destacar els pactes 'vergonyosos' que el PP ja ha fet amb Vox per formar governs municipals i autonòmics, i va assenyalar que el partit d'extrema dreta qüestiona la noció de violència de gènere", afegeix FT. Feijóo va respondre destacant "un dels errors més importants del Govern de coalició: l'aprovació l'any passat d'una llei de consentiment sexual matussera que va fer que més de 1.100 delinqüents sexuals condemnats veiessin reduïdes les seves penes i 117 fossin posats en llibertat anticipada".

Reuters, per la seva banda, parla directament al titular de la seva crònica d'un debat "caòtic". "Tots dos es van embrancar en discussions sobre temes tan variats com l'economia, l'habitatge, les pensions, el medi ambient, les relacions internacionals o la política de la dona, interrompent-se sovint, agitant gràfics numèrics, posant els ulls en blanc i gesticulant furiosament", es pot llegir.

Tot i que els dos candidats es van declarar satisfets amb el resultat, els teleespectadors i analistes van afirmar que els plans de govern dels dos partits van quedar eclipsats per la caòtica actuació. Molts van criticar els dos presentadors del programa per no haver sabut frenar-los, indica Reuters.

TURQUIA DONA SUPORT A SUÈCIA

Tots els mitjans porten avui a les portades que Turquia ha acceptat recolzar l'entrada de Suècia a l'OTAN en el que es considera un important avenç per a l'aliança militar en el seu esforç per reforçar les seves defenses després de les invasió russa d'Ucraïna.

El gir s'ha produït després de mesos d'àrdues negociacions sobre les demandes de Turquia i en vigílies d'una cimera crítica de dos dies de l'OTAN que comença avui i durant la qual els líders busquen mostrar un front unit i assenyalar que la guerra a Ucraïna només ha enfortit l'aliança.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,09 dòlars (-0,1%). El petroli puja un 2%. El Brent se situa als 79,41 dòlars i el WTI, als 74,81 dòlars.

L'or avança un 0,35% (1.938 dòlars) i la plata cedeix un 0,15% (23,32 dòlars).

El bitcoin, als 30.500 dòlars, i l'ethereum, als 1.870.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,99%.

Noticias relacionadas

contador