ep paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 16 de abril de 2024 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha pujat amb força dimecres (IBEX: +1,59%, 11.071 punts) després que ahir es veiessin caigudes de més de l'1% a aquest costat de l'Atlàntic i que Wall Street acabés amb nous màxims històrics en l'S&P i el Nasdaq. Pel que fa a les retallades de la jornada passada, algunes les atribueixen a cert nerviosisme pel resultat electoral a França, però el cert és que dilluns les borses amb prou feines van reaccionar i es van mantenir molt tranquil·les.

  • 11.581,00
  • 0,35%

Ahir va parlar Jerome Powell davant el Comitè Bancari del Senat i va tornar a repetir la seva mantra dels últims temps -calen "més dades bones" per iniciar les retallades de tipus.

Powell va anar amb compte de no oferir un cronograma per a les reduccions de tipus d'interès, que els inversors aposten que probablement començaran al setembre. Tot i això, ha emfatitzat els creixents senyals d'un refredament del mercat laboral, ja que els funcionaris busquen més evidències que la inflació està disminuint.

Jerome Powell ha acabat aquest dimecres els dos dies d'audiències amb una altra compareixença davant el Comitè Bancari del Congrés, on ha reconegut que "l'actual política monetària de la Fed és restrictiva". A més, el cap de la Fed va dir ahir que els reguladors nord-americans estan a prop d'acordar un canvi en el seu pla per obligar els grans bancs a mantenir significativament més capital, un moviment que podria representar una gran victòria per als bancs de Wall Street.

ENAGÀS, ENDESA, GRENERGY...

Al pla empresarial, avui Enagás ha liderat l'IBEX (+6,27%) després d'anunciar que ha venut la seva participació en la nord-americana Tallgrass Energy a Blackstone Infraestructure Partners per un import de 1.100 milions de dòlars (1.018 milions d'euros). L'operació generarà una minusvalidesa al compte de resultats del 2024 al voltant de 360 ​​milions d'euros, ha dit la companyia, però també ha subratllat que tindrà un impacte "molt positiu" en l'Estat de Fluxos d'Efectiu i que reforça la seva política de dividends.

A l'IBEX han destacat també les pujades en IAG, gràcies a una millora de recomanació i preu objectiu de Morgan Stanley i a un increment d'estimacions de Deutsche Bank.

Al costat de les retallades, només han caigut dos títols: Bankinter i Meliá (després de conèixer ahir que sortirà de l'IBEX el proper 22 de juliol). Al seu lloc entrarà Puig, que ha pujat un 2,01% al Continu.

A més, Endesa ha estat notícia perquè la CNMC ha obert expedient sancionador contra diverses de les seves empreses per possibles pràctiques anticompetitives.

Grenergy ha comunicat, per part seva, que ha tancat el finançament de les fases 1 i 2 del seu projecte Oasis d'Atacama per 345 milions de dòlars.

Així mateix, a la mira dels inversors segueix Grifols (+4,76%), mentre s'especula amb el preu de l'OPA d'exclusió que estan negociant la família Grifols i Brookfield. Igualment, aquests dies es parla de PharmaMar (+1,42%), que puja després d'anunciar que l'EMA ha hagut de recular i reavaluarà el seu fàrmac Aplidin. Amb el molt que el va penalitzar el 'no' de l'EMA en el passat, fa la impressió que les alces actuals són insuficients.

LA INFLACIÓ XINESA INCOMPLEIX EXPECTATIVES

L'IPC de la Xina va augmentar un 0,2% al juny en comparació amb l'any anterior, per sota de les expectatives, mentre que els preus al productor van caure en línia amb les previsions, segons reflecteixen les dades de l'Oficina Nacional d'Estadístiques publicades dimecres.

S'esperava que l'índex de preus al consumidor de la Xina augmentés un 0,4% interanual al juny, segons una enquesta de Reuters.

L'índex de preus al productor, que mesura els preus de fàbrica, va caure un 0,8% en comparació amb l'any anterior, en línia amb les expectatives.

L'IPC subjacent, que exclou els preus més volàtils d'aliments i energia, va pujar un 0,6% interanual al juny, lleugerament més lent que l'increment del 0,7% durant els primers sis mesos de l'any.

Aquesta dada d'inflació de la Xina precedeix la referència més esperada de la setmana, l'IPC dels EUA del juny, que es publica aquest dijous. Divendres, atents a la inflació a Espanya del juny i als resultats dels bancs nord-americans (JP Morgan, Citigroup...).

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0824 dòlars (+0,1017%). El petroli també cotitza a l'alça. El Brent se situa als 85 dòlars i el WTI, als 82,26 dòlars.

L'or avança un 0,60% (2.382 dòlars) i la plata suma un 0,27% (31,125 dòlars).

El bitcoin s'acosta als 60.000 dòlars (57.821 dòlars) i l'ethereum cotitza als 3.111 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,299%.

Noticias relacionadas

contador