ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 25 de octubre de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 tanca a l'alça i es queda al límit dels 9.300 punts (+0,36%; 9.293 punts) després dels forts guanys marcats per la renda variable aquest dijous, tant a Europa com als Estats Units. El selectiu espanyol va acabar ahir amb una alça del 2%, impulsat per un rebot generalitzat del mercat. Després dels últims repunts, l'IBEX 35 tanca la millor setmana des del març amb una pujada durant les últimes cinc sessions del 4,21% i una plena de pujades.

  • 11.531,60
  • 0,50%

L'optimisme dels inversors està marcat per la idea que els bancs centrals ja han acabat la pujada dels tipus. I és que després de la pausa de la Reserva Federal (Fed) de dimecres, la qual va seguir el Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) aquest dijous, en mantenir els tipus sense canvis, fa pensar el mercat que "la narrativa de les pujades de tipus està ara al mirall retrovisor”.

DADES D'OCUPACIÓ ALS EUA

Així ho creu Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK, que assenyala que, no obstant, aquesta narrativa "encara necessitarà estar recolzada per les dades econòmiques subjacents i, en el cas dels Estats Units, és probable que estigui subjecta a riscos bidireccionals atesa la contínua resiliència del mercat laboral nord-americà".

En aquest sentit, les dades d'ocupació publicades als Estats Units s'han situat lleugerament per sota del que s'esperava. L'economia nord-americana va crear 150.000 llocs de treball l'octubre, per sota dels 180.000 esperats i dels 297.000 de setembre (revisats a la baixa des de 336.000), segons ha publicat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA. La taxa d'atur, per la seva banda, s'ha ubicat al 3,9%, una dècima més que al mes anterior.

La primera reacció del mercat ha estat positiva, ja que sembla confirmar una desacceleració econòmica suau, en línia amb l'objectiu de la Reserva Federal, però no força el banc central a plantejar-se una altra pujada dels tipus.

En qualsevol cas, no només l'ocupació dels EUA ha estat avui al focus, sinó també el sector serveis, que es va desaccelerar l'octubre, tot i que es va tornar a expandir per desè mes consecutiu, com mostra l'índex PMI que elabora l'Institute for Supply Management (ISM). Aquesta referència ha caigut fins als 51,8 punts, després d'anotar-se un descens d'1,8 punts que permet mantenir-se en territori expansiu. El sector ha crescut en 40 dels darrers 41 mesos, amb l'única contracció el desembre del 2022.

En qualsevol cas, no només l'ocupació dels EUA està avui al focus. A Espanya s'ha publicat l'atur d'octubre, que ha pujat en 36.936 persones. El total de desocupats se situa en 2.759.404 persones. A més, la desocupació del setembre a la zona de l'euro ha repuntat lleugerament fins al 6,5% des del 6,4%.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

Amb això, al pla empresarial les mirades s'han dirigit cap a Apple, que cau després de presentar resultats. En el conjunt del seu any fiscal ha guanyat menys, els ingressos s'han reduït i la pressió per la Xina augmenta, cosa que s'està deixant notar en la cotització.

A més, segueix la temporada de resultats a banda i banda de l'Atlàntic, i aquest divendres ha estat el torn d'empreses com Sacyr, Acerinox, Société Générale o BMW, per posar-ne alguns exemples.

Les tensions a l'Orient Mitjà s'han incrementat a les últimes hores, tant que el secretari d'Estat dels EUA, Anthony Blinken, ha decidit tornar a viatjar a Tel Aviv (Israel) per entrevistar-se amb el primer ministre Benjamin Nentanyahu, tot i que insisteix que l'alto al foc no és sobre la taula. El conflicte continua afectant els preus del petroli, que divendres cau un 1% de mitjana (el Brent cotitza als 85,74 dòlars i el West Texas, als 81,27 dòlars).

En altres mercats, l'unça d'or avança lleugerament fins als 1.998 dòlars, mentre que el bo a 10 anys del Tresor nord-americà cau al 4,53%. I el bitcoin també retrocedeix, fins als 34.600 dòlars.

Noticias relacionadas

contador