L'IBEX 35 acomiada divendres amb guanys (+1,15%, 9.147 punts). El selectiu s'ha recolzat per avançar a les alces en Grifols (impulsat per favorable informe de Berenberg i Citi), Rovi, Repsol, IAG, Santander i Solaria. IAG i Solaria han publicat resultats les últimes hores. El hòlding d'aerolínies va obtenir un benefici operatiu de 9 milions d'euros, xifra que suposa un resultat positiu en un primer trimestre per primera vegada des del primer trimestre del 2019. Logista, que també ha publicat resultats, ha estat el pitjor valor de l'IBEX avui.
- 11.651,60
- -0,22%
L'IBEX diu aquest divendres adéu a una setmana que ha estat més curta de la normal i que ha estat marcada per les caigudes (cedeix un 1%). La crisi bancària dels EUA, amb la intervenció i la venda de First Republic, i el temor de l'alentiment econòmic, amb dades macro a la Xina més febles del previst, han marcat la setmana. Aquest divendres s'ha conegut la dada del sector serveis Caixin de la Xina d'abril, que s'ha alentit i ha baixat des de 57,8 a 56,4.
Això, amb permís dels bancs centrals, que van complir el guió i van pujar tipus en 25 punts bàsics, tal com estava previst.
Tot i això, mentre que la Reserva Federal (Fed) sembla que farà una pausa a les alces, el Banc Central Europeu (BCE) planeja seguir amb els increments. "No estem pausant les pujades de tipus, encara queda camí per recórrer", va dir ahir Christine Lagarde.
La referència macro més important de divendres ha estat l'informe d'ocupació d'abril dels Estats Units. La lectura oficial ha indicat que la primera economia del món va crear 253.000 nous llocs de treball, molts més que els 179.000 esperats pel consens i els 165.000 del mes anterior.
Mentrestant, des del punt de vista empresarial, a més de l'enfliall de resultats a Espanya, els inversors estan pendents d'Apple, que puja amb ganes després d'anunciar ahir a la nit, després del tancament de Wall Street, una caiguda del 3,4% en el benefici del primer trimestre, fins als 24.160 milions de dòlars. Tot i això, els guanys per acció, que han estat d'1,52 dòlars, han superat les estimacions del consens d'1,43 dòlars. Els ingressos trimestrals han baixat fins als 94.836 milions, xifra que suposa una caiguda del 2,5%, tot i que també ha superat estimacions.
PACWEST ES VA ENFONSAR... I NO VA SER L'ÚNIC
El banc regional nord-americà PacWest ha pujat un 13,56% al mercat 'after hours' després d'enfonsar-se durant la jornada passada més d'un 50%, la caiguda més gran de la seva història. L'entitat, següent al punt de mira després de la intervenció i venda de First Republic d'aquesta setmana i les fallides de Signature Bank i Silicon Valley Bank del març, va reconèixer ahir que estudia alternatives per evitar acabar en fallida.
Altres bancs mitjans també van caure amb força aquest dijous. Western Alliance es va enfonsar un 38%. Va retallar les caigudes, que van arribar a ser de més del 60%, després d'afirmar que és "categòricament fals" que estigui explorant opcions estratègiques, incloent-hi una possible venda.
La crisi bancària dels EUA continua molt present i sembla que està lluny d'haver acabat. Aquesta setmana, els bancs mitjans espanyols -Sabadell, Unicaja...- han estat sota pressió i hi ha hagut un nerviosisme clar a causa d'aquest assumpte. Tot i que les borses estan aguantant bé malgrat el que s'està vivint, la preocupació al mercat és evident atès que no se sap fins on ens podria portar aquesta crisi.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,1019 dòlars (+0,07%). El petroli puja un 4% després d'una setmana de caigudes intenses. El Brent se situa als 75,32 dòlars i el WTI, als 71,41 dòlars.
L'or cedeix un 1,72% (2.020 dòlars) i la plata, un 1,72% (25,78 dòlars).
El bitcoin cotitza als 29.300 dòlars i l'ethereum, als 1.950 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,46%.