L'IBEX 35ha pujat amb força un 1,67%, fins als 8.625,80 punts, en una jornada de guanys generalitzats a les borses europees. Els inversors han estat pendents del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, la celebració del qual s'estendrà fins dijous; i de Siemens Gamesa, que s'ha disparat un 6% després de l'OPA d'exclusió llançada per Siemens Energy aquest cap de setmana a 18,05 euros.
- 11.570,10
- 0,65%
A més, avui la Comissió Europea (CE) ha presentat les seves recomanacions econòmiques per als països membres, de manera que ha tornat a advertir Espanya per l'alt deute i l'atur. Així mateix, s'ha publicat l'IFO alemany del mes de maig, que finalment ha sortit millor del que s'esperava (l'índex de clima de negoci puja fins a 93 punts des de 91,9 i enfront de l'estimació d'una caiguda fins a 91,4).
Dins l'IBEX, la majoria de títols han tancat en verd. ArcelorMittal, Sabadell, Santander, CaixaBank i Bankinter han estat els millors amb Siemens Gamesa. El sector bancari ha liderat els avenços després que la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, hagi confirmat que hi haurà pujada de tipus al juliol i que l'era de tipus d'interès negatius a la zona euro s'acabarà al setembre.
NO FARÀ FALTA DAVOS
El president ucraïnès Volodimir Zelenski ha inaugurat avui el Fòrum Econòmic Mundial de Davos amb un discurs per vídeo. Zelenski ha dit que Rússia està utilitzant la "força bruta" per sotmetre Ucraïna.
"Aquest és realment el moment que es decideix si la força bruta governarà el món", ha afirmat. "Si és així, no hi ha necessitat de més reunions a Davos", ha assenyalat rotund.
La força bruta, ha dit, "no busca més que la submissió d'aquells a qui vol sotmetre... i no discuteix, sinó que mata, i Rússia ho fa a Ucraïna".
Zelenski ha afegit que “Rússia s'ha convertit en un estat de criminals de guerra” i ha demanat a la comunitat internacional que sigui un precedent per dissuadir el Kremlin ara i prevengui futures agressions.
BIDEN OFÈN LA XINA
D'altra banda, els mercats asiàtics han començat la setmana de forma mixta, amb els índexs xinesos de nou sota pressió, ja que els casos de Covid a Pequín han aconseguit un nou rècord, mentre que el Nikkei ha pujat.
El president dels EUA, Joe Biden, de viatge a Tòquio, ha demanat més cooperació del Japó, que ha mostrat fins ara el seu suport a les sancions per castigar Rússia. A més, ha advertit que farà servir la força per defensar Taiwan, cosa que no ha agradat a la Xina.
A Wall Street, s'ha produït un rebot destacat després que l'S&P 500 toqués divendres passat l'important suport de 3.800 punts.
LAGARDE I LES CRIPTOS
La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha dit que les criptomonedes "no es basen en res" i que haurien de ser regulades per evitar que la gent especuli amb els estalvis de la seva vida.
Lagarde ha declarat a la televisió holandesa que li preocupen les persones "que no entenen els riscos, que ho perdran tot i que se sentiran terriblement decebudes, i per això crec que això s'hauria de regular".
El bitcoin es recupera de les caigudes del cap de setmana i supera ara els 30.000 dòlars (+1,76%, 30.455 dòlars). L'ethereum avança un 3%, fins als 2.071 dòlars.
Cal recordar que aquesta setmana coneixerem més detalls de l'economia nord-americana, amb les últimes xifres del PIB del primer trimestre, així com les últimes actes de la Reserva Federal i les despeses i els ingressos personals d'abril.
ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS
Per anàlisi tècnica, "la volatilitat de l'IBEX és molt alta. N'és una prova que, durant les últimes vuit sessions, s'ha deixat cinc buits, quatre alcistes i un baixista. De moment, només ha cobert l'alcista que va deixar el 17 d'aquest mes.
Si ens fixem en el volum, podem apreciar que és més aviat baix en aquestes darreres sessions, cosa que ens fa extremar la prudència. Aquest dilluns, per no perdre el costum, s'ha tornat a deixar un buit que acosta la cotització als màxims de l'envolupant baixista que va deixar el dia 5 passat i que condiciona la seva evolució tècnica a curt termini.
Per aquests preus, a més, es troba la mitjana de 200 sessions, cosa que ens fa ser molt prudents, ja que és probable que puguem acabar veient la tornada de les vendes, explica César Nuez, analista de Bolsamanía.
L'euro es canvia a 1,0650 dòlars (+0,85%) després de les paraules de Lagarde. El petroli puja un 0,8%. El Brent cotitza als 113,44 dòlars i el West Texas, als 111,02 dòlars.
L'or avança un 0,6% (1.854 dòlars) i la plata es revalora un 1,5% (22,01 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,848% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys puja al 2,103%.