L'IBEX 35 (+1,79%; 7.680,50 punts) ha iniciat una setmana absolutament plena de cites rellevants amb fortes alces. Dins del selectiu espanyol, que lluita per deixar enrere la important resistència dels 7.700 punts, han destacat les revaloracions en Santander i BBVA (aquesta setmana els bancs anuncien els seus resultats), Solaria, PharmaMar, Acciona Energía i Rovi. Al costat negatiu, Indra, IAG i Grifols després d'una rebaixa dràstica del preu per part de Barclays, que segueix els problemes als EUA que van provocar fortes caigudes a la farmacèutica divendres passat.
- 11.656,60
- 0,39%
Avui s'ha conegut finalment el PIB de la Xina del tercer trimestre, la publicació del qual s'havia posposat. Ha pujat un 3,9% intertrimestral. En comparació interanual, el PIB xinès també va avançar un 3,9%, per sobre del previst pel consens, mentre que durant el període d'entre gener i setembre, la pujada és del 3%.
Àsia ha estat clara protagonista avui després de finalitzar el XX Congrés del Partit Comunista a la Xina, amb el nomenament de Xi Jinping per a un tercer mandat i amb la seva nova cúpula de poder, en què no figura cap dona per primera vegada en 25 anys. A més, ha quedat fora d'aquesta el viceprimer ministre Hu Chunhua, únic representant de la facció de l'expresident Hu Jintao, que va ser tret per força de la sala on se celebrava el matx dissabte.
La borsa de Hong Kong s'ha enfonsat més d'un 6%, amb els valors tecnològics i les immobiliàries fent-ho especialment malament. Tai Hui, estrateg en cap de mercats d'APAC de JP Morgan Asset Management, explica que una combinació de factors han contribuït a enfonsar el mercat de Hong Kong, destacant que al mercat no li agrada l'absència de reformistes al nou equip que lidera la Xina.
D'altra banda, el ien cotitza a nivells de 149 respecte al dòlar, després d'una intervenció del Banc del Japó. "Sembla que aquest matí s'han produït nous episodis d'intervenció després que el ien japonès intentés tornar a provar la zona de 150,00. La gran pregunta ara és si això marca una nova postura agressiva de les autoritats monetàries japoneses en resposta a una caiguda del ien totalment autoinfligida pel Banc del Japó i la seva actual política monetària de control de la corba de rendiment i diners fàcils”, comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
"L'única manera que el Banc del Japó pot ajudar a posar un sòl sota el ien és si tenim alguna indicació d'un pivot en la configuració de la política actual a finals d'aquesta setmana", afegeix. Us recordem que el Banc del Japó es reuneix aquest divendres.
RISHI SUNAK, PRIMER MINISTRE DEL REGNE UNIT
La setmana també ha començat amb l'atenció al Regne Unit. L'exministre d'Economia, Rishi Sunak, s'ha convertit automàticament en primer ministre, després de la retirada de Boris Johnson i davant l'absència de candidats que hagin aconseguit els avals necessaris.
Johnson va anunciar aquest diumenge a última hora que es retirava de la batalla pel lideratge del Partit Conservador. "Simplement, no seria el correcte", va dir en un comunicat. "No es pot governar d'una manera eficaç si no tens darrere teu un grup parlamentari unit", va admetre.
SETMANA A VESSAR
Aquest dilluns s'han publicat els PMI preliminars manufacturers i serveis a Europa i els EUA, que han mostrat una intensificació del declivi econòmic. La sessió d'avui és més tranquil·la quant a cites mentre que el ritme d'anuncis s'anirà intensificant segons avancin els dies.
Dimarts es publica l'IFO alemany i els resultats d'Alphabet i Microsoft. Dimecres, atents als comptes de Santander, Iberdrola i Aena, i als de Twitter i Meta a l'altra banda de l'Atlàntic.
Dijous, Sabadell, Unicaja, Repsol, Ferrovial i Metrovacesa comunicaran resultats, mentre que se celebra l'esperada reunió del BCE, i als Estats Units es publiquen els comptes d'Apple i Amazon. A més, s'anuncia el PIB preliminar dels Estats Units del tercer trimestre. Aquell mateix dia, Credit Suisse, que ha estat al punt de mira durant els darrers temps pels dubtes sobre la seva viabilitat, presenta el seu Pla Estratègic.
Divendres CaixaBank, BBVA, IAG, Fluidra i Mapfre revelen les xifres a Espanya. Aquell dia, el Banc del Japó anunciarà la decisió sobre els tipus i es publicaran al nostre país l'IPC preliminar d'octubre i el PIB del tercer trimestre.
Per si tot això fos poc, la setmana acaba amb la segona ronda de les eleccions del Brasil diumenge, una trobada molt rellevant per l'exposició que tenen moltes companyies al país.
La setmana que ve, el mercat descompta també una pujada de 75 punts bàsics per part de la Reserva Federal (Fed), encara que divendres, The Wall Street Journal va publicar que el banc central nord-americà s'està plantejant frenar el seu enduriment monetari per comprovar-ne l'efecte sobre la inflació. Segons el rotatiu, la Fed reduirà el ritme de pujada dels interessos fins a 50 punts bàsics al desembre.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 0,9871 dòlars (+0,1%). El petroli perd un 0,6%. El Brent cotitza als 92,98 dòlars i el West Texas, als 84,44 dòlars.
L'or cau lleument (1.652 dòlars) i la plata suma un 0,3% (19,12 dòlars).
El bitcoin baixa un 1% (19.274 dòlars) i l'ethereum, un 0,3% (1.336 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,225% i la del bo espanyol, al 3,44%.