L'IBEX 35 ha estès el ral·li alcista (+2,01%; 8.194,30 punts) i ha enllaçat quatre jornades en positiu, mentre els inversors esperen que es publiquin rellevants dades d'inflació al llarg de les properes jornades, com les d'Espanya, Regne Unit, zona de l'euro, i, sobretot, l'IPC dels EUA, que es coneixerà aquest dimarts.
- 11.656,60
- 0,39%
Aquesta referència és una de les dades més rellevants que coneixerà la Reserva Federal (Fed) abans de la reunió de setembre (20 i 21), durant la qual s'espera que dugui a terme la tercera pujada consecutiva dels tipus d'interès en 75 punts bàsics.
En aquest sentit, cal subratllar que la Secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, ha dit a CNN aquest cap de setmana que manté l'esperança que l'economia nord-americana pugui evitar la recessió, però ha afegit que els nord-americans entenen la necessitat que la Reserva Federal conquisti la inflació.
"La meva esperança és que aconseguim un aterratge suau, però els nord-americans saben que és essencial reduir la inflació i, a llarg termini, no podem tenir un mercat laboral fort sense una inflació sota control", ha afirmat Yellen aquest diumenge en una entrevista a CNN.
Aquestes declaracions l'alineen amb les del president de la Fed, Jerome Powell, que va assenyalar a la setmana passada que ell i els seus col·legues encarregats de formular les polítiques al banc central estan "fortament compromesos" a controlar la inflació, que es manté a prop d'un màxim de 40 anys.
INDITEX I ELS BANCS LIDEREN EL RAL·LI
Dins de l'IBEX, han destacat les pujades en les entitats financeres, que continuen celebrant l'agressivitat de les polítiques monetàries dels bancs centrals, des de la Fed al BCE.
Aquest dilluns, els experts de Berenberg han elevat la valoració de CaixaBank, un dels bancs que ha celebrat més les pujades de tipus del BCE, fins als 4,10 euros per acció.
També han registrat forts guanys Inditex (després d'una millora de Citi; recordem que aquest dimecres publica resultats) i les acereries. Al costat negatiu, pocs valors: Acciona Energia, Naturgy i Solaria han estat els títols més baixistes.
LA CRISI ENERGÈTICA, MOLT PRESENT
La crisi energètica segueix molt present mentre el mercat espera les propostes que la Comissió Europea presentarà aquest dimarts per fer front a l'elevat preu de l'electricitat, que sembla que posaran "èmfasi" en l'estalvi del consum energètic, un impost a les energètiques i ajudar a les empreses amb dificultats. També s'està discutint un límit al cost del gas.
Naeem Aslam, director d'anàlisi de la companyia britànica AvaTrade, subratlla que, tot i que els operadors són més optimistes i les borses pugen, "no ha millorat res de manera significativa o insignificant" pel que fa a la crisi energètica.
"Les amenaces d'un gran caos segueixen aquí per a la zona de l'euro i per al Regne Unit a mesura que avancem cap a l'hivern. Rússia segueix plenament decidida a ofegar Europa amb la seva energia", afirma.
Tot i això, continua, "els operadors n'esperen el millor i es preparen per a l'última lectura de la inflació nord-americana de dimarts".
BONES SENSACIONS DES D'ÀSIA
Amb bona part dels mercats asiàtics tancats per festiu aquest dilluns (Xina, Hong Kong, Corea del Sud), a Àsia destaquen avui les alces de l'1% al Nikkei enmig de notícies que apunten a una millora de la situació respecte a la Covid -19.
El govern japonès ha dit avui que ha de trobar un equilibri entre l'obertura als viatgers estrangers i el manteniment de la pandèmia de coronavirus, en un intent de reactivar la tercera economia del món, que s'ha vist molt afectada per l'absència de turistes.
El Secretari Cap del Gabinet, Hirokazu Matsuno, ha declarat en una roda de premsa que el govern estudiarà com alleujar les restriccions de la Covid-19, alhora que “manté un equilibri entre la prevenció de la propagació de la infecció i (la promoció) de les activitats socials i econòmiques".
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0123 dòlars (+0,84%). El petroli puja un 2%. El Brent se situa als 94,67 dòlars i el WTI, als 88,46 dòlars.
L'or puja un 0,8% (1.742 dòlars) i la plata avança un 5,6% (19,82 dòlars).
El bitcoin suma un 3% (22.255 dòlars) i l'ethereum es deixa un 2,2% (1.723 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,30% i la del bo espanyol al 2,79%.