L'IBEX 35 ha avançat posicions moderadament (+0,49%, 8.051 punts) al tancament una setmana que Jeffrey Halley, analista d'Oanda, qualifica molt encertadament de "desordenada". I és que aquesta és la sensació que domina al llarg de tot aquest mes de juliol. Són tantes les coses que estan passant als mercats, tan ràpid i tan sorprenents i, sobretot, tan importants, que els inversors van afrontant el que ve com poden.
- 11.531,60
- 0,50%
Aquesta setmana ha estat marcada per tres esdeveniments clau: la reunió del Banc Central Europeu (BCE) -que va apujar els tipus un 0,50%, posant fi a més d'una dècada de tipus d'interès negatius-, la decisió de Rússia sobre flux de gas pel Nord Stream 1 -que s'ha restablert al 40% de la capacitat, nivells similars als anteriors abans del tall del subministrament per feines de manteniment-, i la crisi política a Itàlia -que finalment se salda amb la convocatòria d'eleccions per al proper 25 de setembre.
Tot això ha estat 'amanit' per multitud de resultats empresarials molt rellevants, juntament amb les dades macro. Aquest divendres, els inversors estan pendents de l'enfonsament d'Snap després de les xifres d'ahir a la nit (-26%) i dels PMI serveis i manufacturers, sense oblidar els comptes que Twitter presentarà més tard. A Espanya, Opdenergy s'ha estrenat al Mercat Continu amb pujades moderades.
Per tant, la setmana acaba també amb magnificència després d'uns dies que han estat frenètics i que arriben després d'unes setmanes que també han estat tremendes. Queda enrere la crisi política al Regne Unit, l'impost a la banca anunciat pel Govern -per cert, duríssimes les crítiques d'ahir de María Dolores Dancausa a la mesura. Avui es reuneixen els bancs amb l'Executiu per parlar del tema-, la paritat de l'euro/dòlar... Sense cap dubte, l'estiu està sent mogudíssim i sí, també “desordenat” i molt caòtic a les borses.
EMPRESES
Dins de l'IBEX destaquen les pujades en Solaria, Cellnex i Merlín Properties, i les caigudes en els bancs (Bankinter, Sabadell i CaixaBank).
Pel que fa a les notícies empresarials del dia, Santander (-0,75%) ha anunciat que s'ha quedat fora de la licitació per Banamex a Mèxic.
D'altra banda, avui s'està produint una petita allau de resultats que precedeix el que es viurà durant les properes jornades. Han publicat comptes Línia Directa, Oryzon i Global Dominion i Tubos Reunidos, que es dispara al Mercat Continu.
I LA SETMANA QUE VE, TRACA FINAL
Per si tot això fos poc, el juliol acabarà amb una traca final absolutament tremenda. La setmana que ve es publicaran els resultats empresarials de les empreses més rellevants del nostre país (dijous i divendres seran dies especialment intensos en aquest sentit). Però, sens dubte, la gran cita arribarà dimecres, 27 de juliol, amb la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed). Si amb el BCE la gran pregunta era si hi hauria pujada de 25 o 50 punts bàsics, amb la Fed la qüestió és si n'hi haurà de 75 o 100 punts bàsics.
"Sembla probable que aquest sigui el moment decisiu per als mercats en què ha estat un mes tumultuós. No sé si el 0,75% o l'1,0%, encara que el meu instint em diu que el 0,75%. La declaració serà crucial i, depenent de com es desenvolupi, podria aturar el que considero un ral·li del mercat baixista. La inflació segueix i continuarà sent obstinadament alta, el risc geopolític abunda, el creixement s'està desaccelerant a tot el món i els riscos de recessió estan augmentant. No veig que aquest sigui un entorn productiu per a la renda variable, i això abans que la resta de les grans empreses tecnològiques presentin els seus resultats trimestrals", afirma contundent Halley.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0213 dòlars (-0,14%). El petroli avança un 1%. El Brent se situa als 105,26 dòlars i el West Texas cotitza als 97,49 dòlars.
L'or torna per sobre dels 1.700 dòlars (+0,88%, 1.728 dòlars). La plata està plana, als 18,71 dòlars.
El bitcoin avança un 0,87%, als 23.298 dòlars, i l'ethereum puja un 0,64% fins als 1.575 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,79%.