ep varios paneles con valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 14 de febrero de 2022 en
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 ha tancat en vermell en una jornada irregular per a les principals borses europees (IBEX: -0,33%, 8.199; DAX: +0,26%; CAC: +0,39%; FTSE 100: -0,18%; FTSE MIB: +0,29%) després que ahir s'imposessin els descensos (moderats) a banda i banda de l'Atlàntic. La por pel que pugui dir Jerome Powell aquest divendres, en el marc del Simposi Econòmic de Jackson Hole, sumat a la crisi energètica i a les preocupants dades macro, manté tensionats els mercats.

  • 11.953,20
  • 1,36%

"Ahir vam veure una prova més del mal que els alts preus de l'energia, les interrupcions de la cadena de subministrament i el risc de pujada dels tipus d'interès estan causant el sentiment econòmic a tot Europa, així com als Estats Units, després que els últims PMI manufacturers mostraran que la recessió s'acosta a Alemanya, França i al Regne Unit", expliquen els experts de CMC Markets UK al seu informe diari.

A l'altra banda de l'Atlàntic, les últimes dades macro també mostren que les coses no van bé. Després d'entrar en territori de contracció al juliol, l'activitat del sector serveis a l'agost es va desplomar encara més, i va caure a un mínim de dos anys, mentre que les vendes d'habitatges nous van baixar bruscament un 12,1%, fins a mínims de sis anys.

Tampoc no ajuden aquest matí les darreres declaracions del president de la Fed de Minneapolis, Neel Kashkari, que va insistir aquest dimarts que el compromís del banc central és controlar la inflació mitjançant l'enduriment de la política monetària, reafirmant la possibilitat que Powell reiteri aquest mateix missatge divendres i allunyi aquesta esperança que estava pujant a les borses de començar a veure baixades de tipus al proper any.

Aquest dimecres hi ha escassetat de dades macro en espera que demà dijous i divendres es coneguin importants referències, com el PIB dels EUA del segon trimestre o el deflactor del consum personal dels EUA del juliol. A nivell empresarial, avui es publiquen els resultats del segon trimestre d'Nvidia.

Dins l'IBEX han destacat les pujades en Solaria (+3,56%), Acciona Energía (+1,79%, després d'una millora de JP Morgan) i PharmaMar (+1,44%), mentre que Repsol (-3,18%), Telefónica (-1,97%) i ArcelorMittal (-1,97%) són els valors més baixistes.

ALTRES MERCATS

L'euro continua caient per sota de la paritat enfront del dòlar (-0,02%, 0,9965 dòlars). El petroli cedeix un 0,5% després de pujar durant la jornada passada per la possibilitat que l'OPEP+ retalli la producció. El barril Brent segueix per sota dels 100 dòlars (99,58 dòlars) i el WTI se situa als 93 dòlars.

L'or puja lleugerament (1.766 dòlars) i la plata cotitza gairebé plana (19 dòlars).

El bitcoin puja un 0,3% (21.583 dòlars), igual que l'ethereum, que ho fa un 1,12% (1.669 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,104%.

Noticias relacionadas

contador