ep vista general del palacio de la bolsa a 1 de febrero de 2023 en madrid espana el ibex 35 cotizaba
Ricardo Rubio - Europa Press

L'IBEX 35 tanca amb notables caigudes en la darrera sessió de la setmana, igual que la majoria de borses europees (IBEX: -1,36%, 9.117; DAX: -1,44%; CAC: -0,88%; FTSE MIB: -0,91%; FTSE 100: -0,45%). El selectiu espanyol s'ha vist pressionat per les retallades en Inditex (que recull amb descensos la decisió de fixar un sou mínim als seus treballadors de 18.000 euros), en IAG, Grifols, Aena, Melià, Amedus... Tot això ha provocat que l'IBEX tanqui per primera vegada en vermell una setmana el 2023, a més de patir la segona pitjor caiguda d'aquest any. Al costat positiu, amb prou feines apareixen uns quants títols. Mapfre, Sacyr i Repsol han estat els que millor ho han fet.

  • 11.811,90
  • 0,03%

Inditex també ha estat caient pel que ha passat avui amb Adidas, que s'ha enfonsat un 11% i ha arrossegat altres comerços al detall tèxtils. La companyia ha assenyalat que preveu un descens de les vendes d'un dígit aquest any, cosa que ha provocat aquesta caiguda. El fabricant d'articles esportius, que el mes d'octubre passat va trencar la seva associació comercial amb el raper i dissenyador de moda Kanye West, també ha dit que no vendre les seves existències de Yeezy podria reduir els ingressos en uns 1.200 milions d'euros el 2023 i el benefici operatiu en uns 500 milions d'euros.

SETMANA MÉS CALMADA

La setmana que s'acaba avui ha estat considerablement més tranquil·la que l'anterior. I és que els inversors han assimilat, i és probable que descomptat, els plans dels bancs centrals per contenir la inflació. Això, sumat que ells cada vegada es mostren menys durs (encara que segueixen mantenint la fermesa), fa que un element de pressió clar a les borses s'hagi, més o menys, 'neutralitzat'.

En aquest sentit, es nota que les borses estan molt més assossegades i també hi ha ganes d'avançar posicions. Tot i que, evidentment, hi ha recollides de beneficis, els moviments no són bruscos i els avenços sembla que guanyen la partida.

L'IBEX s'està posant a prova ara els 9.000 punts després de perdre el suport de curt termini situat als 9.124 punts. César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, es pregunta si ja ha arribat l'esperada correcció sobre la qual avisava des de fa temps atesa l'elevada sobrecompra.

"El següent nivell de suport es troba als 8.900 punts, mínims del buit alcista que va deixar a les últimes jornades del mes de gener passat. Compte amb el seu comportament en aquests preus ja que, si no aconsegueix subjectar-s'hi, és molt probable que puguem veure una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.726 punts”, comenta.

MACRO, GEOPOLÍTICA...

La setmana finalitza amb més dades macro rellevants. Avui s'ha publicat el PIB del Regne Unit, que ha evitat per poc la recessió en créixer un 0,0% intertrimestral al quart trimestre del 2022. Mentrestant, la Xina ha anunciat el seu IPC del gener, que ha pujat fins al 2,1 % en taxa interanual des de l'1,8% anterior i enfront de l'estimació del 2,2%. La inflació subjacent, que no inclou els preus dels aliments i l'energia, va pujar a l'1%, el nivell més alt des del juny.

A més, la setmana acaba amb novetats relacionades amb la tensió entre la Xina i els EUA pel globus suposadament espia del gegant asiàtic. A principis de setmana es temia que l'enderrocament d'aquest per part dels Estats Units pogués reobrir la crisi permanent entre les dues primeres potències econòmiques mundials. Encara que fa la impressió que no ha estat així, el cert és que la tensió entre elles ha augmentat. L'últim sobre l'assumpte és que els EUA, que van recuperar l'artilugi del mar per analitzar-lo, han informat que incloïen "múltiples antenes" capaces de recopilar comunicacions. A més, les investigacions han posat de manifest que el fabricant de l'artefacte guarda vincles amb l'exèrcit del gegant asiàtic.

ESPERANT L'IPC DELS EUA

Els inversors ja miren la setmana que ve, i molt especialment dimarts, quan es publica una referència molt rellevant: l'IPC del gener dels Estats Units. S'espera una caiguda de la taxa general fins al 6,2% des del 6,5% del desembre. Al desembre, l'IPC va baixar des del 7,1% del novembre fins al 6,5%.

Pel que fa a la inflació subjacent, va caure al desembre en taxa interanual fins al 5,7% des del 6% del novembre. Per al gener, es preveu un descens fins al 5,5%.

"Els inversors estaran molt atents a les xifres d'inflació dels Estats Units del gener de la setmana que ve. Si hi ha algun indici d'un nou repunt dels preus, és probable que el mercat respongui molt negativament", adverteixen des d'AJ Bell.

Aquest divendres s'han conegut les expectatives d'inflació dels consumidors per als propers 12 mesos, que recull la Universitat de Michigan en el sondeig sobre la confiança del consumidor, i que han rebotat al febrer fins al 4,2%, des del 3,9% del gener, percentatge que suposa trencar una ratxa de quatre mesos consecutius a la baixa.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,0677 dòlars (-0,54%). El petroli puja un 2%. El Brent se situa als 86,39 dòlars i el WTI, als 79,71 dòlars.

L'or cau un 0,45%, fins als 1.870 dòlars, i la plata, un 0,58%, fins als 22 dòlars.

El bitcoin perd un 1,5% (21.649 dòlars) i l'ethereum, un 3,2% (1.524 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,726%.

Noticias relacionadas

contador