ep archivo   varios paneles del ibex en el palacio de la bolsa
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 (-0,25%; 8.585 punts) i la resta de borses europees han tancat amb vendes moderades a l'inici d'una setmana que dona el tret de sortida a la temporada de resultats als Estats Units, al costat d'altres importants cites macroeconòmiques com la inflació als EUA i la reunió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE). Els inversors també reaccionen aquest dilluns a les eleccions franceses, en què Emmanuel Macron s'enfrontarà a Marine Le Pen a la segona ronda dels comicis, el proper 24 d'abril. Recordem, a més, que divendres no hi haurà borsa per la Setmana Santa, i que l'IBEX i altres borses europees tampoc obriran dilluns per dilluns de Pasqua.

  • 11.435,70
  • -0,28%

Pel que fa al selectiu espanyol, l'índex va avançar un 1,2% a la setmana passada i va recuperar els 8.600 punts. Des del punt de vista tècnic, “l'IBEX manté el rebot del curt termini i no apreciem ni el més mínim senyal de debilitat en la seva sèrie de preus. El suport que cal vigilar es troba als 8.274 punts i no observarem un senyal de debilitat mentre que es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de preus", indica César Nuez, expert de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.

"Encara que per veure una millora tècnica hauríem d'esperar un tancament per sobre dels 8.912 punts", afegeix. Els valors més alcistes han estat IAG i Ferrovial, mentre que els més baixistes han estat Rovi (per problemes en un lot de vacunes) i Iberdrola.

Els mercats miren sens dubte cap a França, on les enquestes indiquen que és probable que Macron guanyi les eleccions en dues setmanes, i si ho fa, "podria donar suport a l'índex CAC 40, que ha baixat gairebé un 10% des de començament d'any", comenta Naeem Aslam, cap d'anàlisi d'AvaTrade.

Macron ha estat el més votat i ha obtingut el 27,35% dels suports a la primera volta, mentre que la candidata ultradretana, Marine Le Pen s'ha alçat amb el 23,97%, segons resultats oficials corresponents al 97% de l'escrutini . La resta de candidats, des del tercer més votat, Jean-Luc Mélenchon, a la menys votada com l'exalcaldessa de París, Anne Hidalgo, han demanat el vot per a Macron.

Al pla internacional, la incertesa geopolítica segueix al tauler dels operadors, que estaran atents a la reunió del canceller austríac Karl Nehammer amb el president rus Vladimir Putin a Moscou. Sobre el terreny, Rússia continua preparant una gran ofensiva per aconseguir el control total del Dombàs i d'altres zones de l'est d'Ucraïna i els analistes de Link Securities afirmen que "el conflicte s'ha enquistat" i que no s'entreveu una solució "a curt termini".

Pel que fa a l'economia, el Banc Mundial prediu que l'economia ucraïnesa es contraurà un 45%, mentre que la russa ho farà en un 11%. "Rússia està plenament compromesa amb l'impuls de la seva economia, i la prova és l'evolució del ruble. Rússia augmentarà el seu fons de reserva governamental en 273.400 milions de rubles (3.400 milions de dòlars)", apunta Aslam.

Des del punt de vista empresarial, JP Morgan i BlackRock presentaran les xifres dimecres i, a continuació, coneixerem els resultats de Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley i Goldman Sachs dijous. "Els operadors se centraran en dos aspectes quan es tracti dels guanys dels bancs; voldran saber què pensen aquests gegants de Wall Street, que registra caigudes aquest dilluns, sobretot al Nasdaq, de l'actual posició de política monetària de la Fed. Un entorn de tipus d'interès més alts ha d'afegir més valor als seus marges de benefici", comenta el cap d'anàlisi d'AvaTrade. És probable que aquests dos factors importants regeixin l'acció dels seus preus aquesta setmana.

L'altre esdeveniment important al qual els mercats prestaran molta atenció és l'IPC nord-americà. La xifra arribarà dimarts i la previsió és d'una pujada mensual de l'1,2%, mentre que la lectura anterior va ser del 0,8%.

Dijous, el més probable és que el BCE es mantingui sense canvis, però expressi el desig de continuar en el camí de la normalització de la política monetària. Christine Lagarde, la presidenta del banc central, podria insinuar que l'enlairament dels tipus podria produir-se al segon semestre, sense donar-ne detalls. A més, aquesta setmana, els bancs centrals de Nova Zelanda i el Canadà podrien apujar els tipus d'interès, mentre que Turquia es mantindrà sense canvis.

ÀSIA I ALTRES MERCATS

Al continent asiàtic, les borses xineses han vist caigudes del 2% a l'inici de la setmana a causa d'un repunt de la inflació al març més gran del que s'esperava. L'índex de preus de producció va pujar un 8,3% respecte al de fa un any, segons han mostrat dilluns les dades oficials, per sobre de les expectatives d'un augment del 7,9% segons un sondeig de Reuters.

La inflació dels consumidors xinesos també va augmentar més del previst al març, amb un índex de preus al consum que va pujar un 1,5% interanual. Aquesta xifra va superar les expectatives d'un augment de l'1,2%.

En altres mercats, el petroli, tant el barril Brent com el West Texas, cauen un 2%, cosa que deixa el primer, barril de referència mundial, al voltant dels 100 dòlars.

L'or i la plata avancen fins als 1.953 i 25,14 dòlars l'unça respectivament.

L'euro/dòlar puja un 0,16% (1,0893) dòlars.

El bitcoin baixa un 5,8%, fins als 40,866 dòlars.

El rendiment del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,76%; i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys puja fins a l'1,737%.

Noticias relacionadas

contador