L'IBEX 35 tanca amb lleugers guanys (+0.18%, 9.640), una mica menors que els de la resta de borses, després dels forts avenços d'ahir a aquest costat de l'Atlàntic, que van ser de l'1,71% per al selectiu espanyol. Wall Street també va acabar amb voluminoses revaloracions, així com Àsia aquesta matinada. Les borses han celebrat un IPC d'octubre als Estats Units que ha caigut més del que s'esperava i que alimenta les esperances que la Reserva Federal (Fed) no apugi tipus a la reunió de desembre.
- 11.467,30
- 0,24%
La taxa general va caure al 3,2% des del 3,7% (quan se n'esperava una moderació al 3,3%) i la subjacent, que s'esperava que es mantingués sense canvis al 4,1%, es va moderar al 4%.
La notícia ha fet que el dòlar caigui fins a nivells de 1,09 dòlars per euro. La venda massiva del dòlar ha provocat un repunt en moltes de les monedes homòlogues.
Aquest matí es cotitzen altres dades macro, com són les conegudes des d'Àsia. El PIB japonès del tercer trimestre ha baixat per primer cop en tres trimestres: -0,5% intertrimestral. En taxa anualitzada, el descens ha estat del 2,1%, molt pitjor del que s'esperava (-0,6%). La caiguda es deu a l'estancament del consum. Per part seva, la Xina ha publicat la producció industrial d'octubre, que ha pujat un 4,6% interanual. El sector que ha pujat més ha estat el manufacturer, seguit de mineria. Les vendes al detall xineses pugen un 7,6% l'octubre i superen previsions (+7,0%), encara que aquest increment en part es deu a la baixa base comparativa.
L'agenda d'aquest dimecres inclou la publicació de la inflació al Regne Unit (es modera al 4,6% a l'octubre). A la tarda, s'han conegut als Estats Units les vendes al detall i l'índex de preus de producció.
Així mateix, la Comissió Europea ha publicat noves previsions macroeconòmiques per a Espanya, incloent-hi projeccions sobre l'evolució del deute i el dèficit públics. En aquest sentit, Brussel·les ha elevat la seva estimació del PIB espanyol per al 2023 fins al 2,4% des del 2,2% pronosticat el setembre, tot i que ha rebaixat fins a l'1,7% des de l'1,9% anterior la previsió de creixement per al 2024.
A tot això se suma que avui està previst que es reuneixin a San Francisco el president xinès, Xi Jinping, i el president dels EUA, Joe Biden. És la primera vegada, des del 2017, que Xi trepitja sòl nord-americà.
Per acabar, cal subratllar que aquest dimecres comença el debat d'investidura de Pedro Sánchez, que s'estendrà fins demà i, després del qual, previsiblement, Sánchez serà el nou president del govern espanyol. La tensió política al nostre país és un fet a causa de la manera com s'ha arribat a aquest moment, amb acords del PSOE amb els partits independentistes plens de concessions (especialment la llei d'amnistia a Junts per Catalunya) que han generat la indignació ciutadana.
SIEMENS ENERGY, PROSEGUR, ALSTOM...
A l'àmbit empresarial, Siemens Energy ha comunicat pèrdues de 4.588 milions al seu any fiscal pels problemes de Gamesa. Ahir es va saber que el govern alemany i la banca donaran garanties per 15.000 milions a la companyia. Fora del nostre país, han destacat també les caigudes en Alstom després de confirmar una ampliació de capital.
A Espanya, la protagonista és Prosegur, que es dispara després que la presidenta hagi llançat una OPA pel 15% a 1,83 euros.
A més, aquí també es parla de Técnicas Reunidas i eDreams, que han publicat resultats, sense oblidar els que Talgo i Vocento van anunciar ahir a la tarda.
PUJADES DEL 8,5% EN TRES SETMANES
Després de les pujades d'ahir, l'Ibex acumula una revaloració del 8,5% les tres últimes setmanes. En opinió de César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, a curt termini és imminent que vegem un atac als màxims anuals que dibuixés a 9.741 punts.
Tot i això, assenyala també que l'Ibex ofereix uns alts nivells de sobrecompra i que, el més normal és que acabem veient una correcció "més aviat que tard". "Hauríem d'extremar la prudència a curt termini", afirma Nuez.
El primer nivell de suport de l'índex espanyol és als 9.350 punts, "preus en què es podria recolzar abans de superar definitivament els màxims anuals".
Dins de l'IBEX han destacat avui les alces en IAG, Grifols i Meliá i les caigudes en Cellnex, Colonial, Sabadell, Naturgy i Iberdrola.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia ara als 1,085 dòlars (-0,26%). El petroli cau al voltant d'un 1,4%. El Brent se situa als 81,38 dòlars i el WTI, als 76,86 dòlars.
L'or cedeix un 0,15% (1.963 dòlars) i la plata, un 1,3% (23,44 dòlars).
El bitcoin se situa als 36.400 dòlars i l'ethereum recupera els 2.000.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,55%.