L'IBEX 35 i la resta de borses europees segueixen costa avall i sense frens i estenen les caigudes d'agost a l'arrencada de setembre (IBEX: -1,02%, 7.806; DAX: -1,6%; CAC: -1,48%; FTSE 100: -1, 86%; FTSE MIB: -1,19%) després de tancar ahir l'agost amb descensos acumulats superiors al 3% i d'encadenar la pitjor ratxa baixista des de la seva creació, el 1992. El selectiu ja es deixa l'any un 9,5% i sembla que aquestes retallades aniran avui en augment després de les reculades que es van veure novament aquest dimecres a Wall Street i després dels números vermells d'aquesta matinada a Àsia (el Nikkei perd un 1,5%, igual que el Hang Seng).
- 11.635,90
- 0,97%
Dins l'IBEX ArcelorMittal (-6,13%), Acerinox (-5,08%) i Fluidra (-5,27%) han liderat les caigudes; mentre que només cinc valors han tancat en positiu: Iberdrola (+1,06%), Acciona Energía (+0,87%), Telefónica (+0,73%), ACS (+0,81%) i Naturgy (+ 0,25%).
Resulta sorprenent comprovar la rapidesa amb què s'ha deteriorat la situació. Com l'optimisme de l'estiu, basat en la probabilitat que la Reserva Federal (Fed) comencés a abaixar tipus l'any que ve, ha tornat en un pessimisme evident després que els bancs centrals hagin donat el seu particular cop de puny sobre la taula. La Fed ha deixat clar que continuarà pujant tipus i s'especula amb una alça de 75 punts bàsics a finals de mes. El Banc Central Europeu (BCE) també continuarà amb 'mà ferma' i alguns demanen igualment un increment en aquesta proporció a la reunió de la setmana que ve.
Els experts tenen clar que, amb aquest teló de fons, és molt difícil esperar que els índexs pugin, més aviat tot al contrari, com ha quedat constatat al mes passat.
Per si no n'hi hagués prou, aquest dijous contribueixen al mal to més notícies negatives. Els EUA han ordenat al fabricant de xips Nvidia (-6%) que restringeixi les exportacions a la Xina. La tensió geopolítica mundial evidencia com n'és de complicat la situació actual. De fet, les circumstàncies a la borsa i a l'economia (amb dades macro que constaten la crisi en què ens trobem) no són més que un reflex de la guerra a Ucraïna, de l'impacte en els preus energètics o del que està passant a la Xina, on la política del gegant asiàtic contra la Covid no fa més que aguditzar la complicada situació econòmica.
Aquest dijous es coneixeran múltiples dades d'interès rellevants. Per començar, i parlant de la Xina, el PMI manufacturer Caixin mostra una caiguda fins a nivells per sota de 50 (límit que marca la diferència entre contracció i expansió). Així, ha baixat fins a 49,5 a l'agost enfront de la dada prèvia de 50,4 i l'estimació de 50,2.
Avui es publiquen també els PMI manufacturers d'Europa i els Estats Units. A la zona de l'euro, el PMI cau a mínims de 26 mesos a l'agost. A Espanya millora fins a 49,9 a l'agost, tot i que segueix en terreny de contracció.
A l'altra banda de l'Atlàntic s'han anunciat les sol·licituds setmanals de desocupació, que semblen haver-se estabilitzat al voltant del nivell de 250.000 després d'haver assolit un màxim al juliol de 261.000. Una dada que cal tenir en compte en espera de l'informe d'ocupació d'agost que es publica demà. En aquest sentit, l'ocupació al sector privat dels Estats Units es va desaccelerar a l'agost, per segon mes consecutiu, i només va crear 132.000 llocs de treball, segons va anunciar ahir la consultora ADP.
SÁNCHEZ BAIXARÀ L'IVA DEL GAS
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous en una entrevista a la Cadena SER que Espanya plantejarà una rebaixa del 21% al 5% a l'IVA del gas a partir d'octubre i fins al 31 de desembre, i no descarten estendre la mesura més enllà.
Sánchez ha insistit que el Govern "intentarà sempre protegir la classe mitjana treballadora" i que el seu deure és proporcionar certesa davant la "incertesa" que genera la guerra d'Ucraïna. Per això ha plantejat aquesta rebaixa.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 0,9934 dòlars (-1,12%). El petroli continua enfonsant-se i cedeix un 3%. El Brent abandona els 94 dòlars per barril (92,71 dòlars) i el WTI se situa per sota dels 90 dòlars (86,84 dòlars).
L'or baixa un 1,21% (1.705 dòlars) i la plata perd els 18 dòlars l'unça (17,67, -1,19%).
El bitcoin retalla un 2% (19.801 dòlars) i l'ethereum, un 2,46% (1.538 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,263%.