ep archivo   un panel del ibex en el palacio de la bolsa a 12 de enero de 2022 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 i la resta de borses europees han tancat amb guanys moderats (IBEX: +0,22%, 7.963 punts; DAX: +0,58%; CAC: +0,93%; FTSE 100: +0,83%; FTSE MIB: +0,88% ) estenent les pujades de divendres. Dins del selectiu espanyol destaquen les alces en Acciona Energía (+2,63%) i Acerinox (+2,35%), mentre que els pitjors són Cellnex (-2,74%) i Mapfre (-2,20%) . Això, durant l'estrena d'una setmana que comptarà amb multitud de cites rellevants, liderades per la reunió del Banc Central Europeu (BCE) de dijous, que serà clau.

  • 11.845,00
  • 0,40%

A més, es publicaran dades macro importants, com l'IPC de la zona de l'euro de juny que s'anunciarà demà, o els PMI serveis i manufacturers de juliol, divendres, però sobretot s'intensificarà la temporada de resultats, amb els comptes de Bank of America i Goldman Sachs avui; les de Netflix, dimarts; les de Tesla, dimecres; i les de Twitter, divendres. Dijous arrenca la temporada de resultats del segon trimestre a Espanya amb les xifres de Bankinter.

Cal assenyalar que a les últimes hores s'ha conegut la inflació a Nova Zelanda del segon trimestre, que ha pujat fins al 7,3%, per sobre del que s'esperava i ha marcat un nou màxim de 32 anys.

Tot i el rebot dels mercats de divendres, que va contribuir a salvar una mica la setmana, i malgrat les alces d'avui, la veritat és que les pors que han dominat les últimes jornades persisteixen. És a dir: l'augment de la inflació, el temor davant d'una possible la recessió, el risc que la temporada de resultats sigui dolenta... A això se suma ara la incertesa davant la possibilitat que Christine Lagarde decep dijous, amb el impacte que això tindria als mercats, especialment a l'euro després de veure la paritat amb el dòlar a la setmana passada, o la crisi política a Itàlia després que Mario Draghi presentés la seva dimissió (l'italià s'ha de sotmetre aquest dimecres al Parlament).

"Aquests dies l'atenció se centra en el Banc Central Europeu i, sobretot, com pensa convèncer els mercats que té una eina per mantenir els rendiments dels bons italians sota control (mecanisme antifragmentació), quan comenci a apujar els tipus aquesta setmana", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres. "De moment, hi ha un escepticisme generalitzat sobre l'existència d'aquesta eina tret de la imaginació del BCE", afegeix amb ironia.

Dimecres també es publicaran les últimes xifres d'IPC del juny al Regne Unit, després que alguns dels candidats a liderar el Partit Conservador hagin qüestionat l'historial del Banc d'Anglaterra en la lluita contra la inflació, cosa que ha provocat un cert debat als cercles polítics. La ministra d'Afers Estrangers, Liz Truss, va insinuar que podria canviar el mandat del banc central si guanya el poder. En el debat televisat de diumenge entre els cinc legisladors del Partit Conservador que competeixen per succeir Boris Johnson, Truss va dir que el Regne Unit s'enfronta a "temps econòmics sense precedents" i que l'"estratègia econòmica de sempre" no està funcionant. El proper govern s'hauria de fixar en altres economies que han aconseguit controlar la inflació, va assenyalar, citant el Banc del Japó.

"La realitat és que l'historial del Banc d'Anglaterra en matèria d'inflació durant els darrers 25 anys ha estat, en el millor dels casos, irregular. Massa ràpid per abaixar els tipus i massa lent per pujar-los", afegeix Hewson.

Aquesta setmana s'espera que l'IPC del Regne Unit augmenti fins a un nou rècord del 9,3% i possiblement fins i tot més, i no és probable que aviat baixi, ja que el Banc d'Anglaterra diu que preveu que arribi a un màxim de l'11%.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0159 dòlars (+0,71%). El petroli puja més del 4%. El Brent se situa als 105,54 dòlars i el West Texas, als 101,59 dòlars.

L'or avança un 0,25% (1.7107 dòlars) i la plata, un 1% (18,78 dòlars).

El bitcoin puja un 6,29% (22.353 dòlars) i l'ethereum, un 10,57% (1.488 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa als 3,01%.

Noticias relacionadas

contador