L'IBEX 35 ha tancat amb forts guanys (+2,13%; 8.312,60 punts) després de conèixer la dada clau de la jornada: l'IPC dels EUA s'ha moderat a l'abril des del 8,5% fins al 8,3%, encara que ha situat per sobre del 8,1% esperat. La taxa subjacent també ha suavitzat el seu avenç fins al 6,2%, però el mercat esperava una caiguda més gran, fins al 6%. Després d'una reacció negativa, les borses han reprès les pujades, cosa que reforça l'escenari d'elevada volatilitat a la qual s'enfronten els inversors.
- 11.465,50
- -0,07%
Després d'aquesta dada, els analistes descompten que la Reserva Federal seguirà endavant amb el seu enduriment monetari, ja que la persistència de la inflació és una realitat que el banc central ha de combatre sigui com sigui, malgrat la incertesa per la guerra a Ucraïna i els confinaments a la Xina.
Wall Street, que ha registrat vendes per conèixer l'IPC, s'ha girat a positiu, cosa que ha tornat a accelerar l'avenç de les borses europees, al contrari del que va passar a la jornada de dimarts. Encara que gran part dels guanys es deuen a les pujades del sector energètic pel rebot del petroli.
La Reserva Federal ja ha dit que pujarà successivament els tipus d'interès en 50 punts bàsics a les dues properes reunions, a més d'anunciar el procés de reducció del balanç, que començarà al mes que ve amb 47.500 milions de dòlars al mes i augmentarà fins als 95.000 milions de dòlars al mes al setembre.
El president dels Estats Units, Joe Biden, va presentar ahir un pla per frenar els preus. Biden va admetre que la inflació és massa alta i està pressionant les famílies treballadores, encara que va sostenir que “els Estats Units es troben en una posició econòmica més forta que qualsevol altra economia avançada del món”.
La Xina també ha publicat el seu IPC del mes d'abril, que ha pujat al 2,1% en taxa interanual, per sobre de l'1,8% previst i ha marcat màxims de sis mesos.
El gegant asiàtic ha anunciat també l'índex de preus a la producció (IPP), que ha caigut el mateix mes fins al 8% des del 8,3%. Alemanya ha publicat igualment l'IPC del mes d'abril, que ha pujat al 7,4% interanual, el nivell més alt en 40 anys.
"El descens de l'IPP xinès s'ha degut principalment a la intervenció del Govern per frenar les grans pujades dels preus de les primeres matèries, així com al tancament d'algunes indústries clau per estalviar energia", comenten els analistes de CMC Markets al seu informe diari.
L'IBEX SEFGUEIX PREOCUPANT, MALGRAT ELS REBOTS
Els experts de Bolsamanía segueixen insistint en la possibilitat que l'IBEX se'n vagi cap als 8.000 punts, nivells que té massa a prop malgrat el rebot d'avui. Recordem que ahir es va desinflar i va acabar tancant completament pla.
El selectiu espanyol continua donant mostres de debilitat, i és que es manté sense cobrir el buit baixista que va deixar divendres passat.
"A curt termini creiem que és immediat un atac al nivell dels 8.000 punts, i sense descartar que cobreixi el buit alcista que va deixar als 7.783 punts el 9 de març", assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía i responsable de Trader Watch.
RESULTATS EMPRESARIALS
Actualment empresarial, continuem coneixent resultats empresarials. Els comptes d'Acerinox han estat ben rebuts pel consens.
A més, la farmacèutica Rovi ha augmentat un 123% el benefici al primer trimestre, fins als 53 milions d'euros.
Dins de l'IBEX, Acerinox ha estat precisament un dels millors títols. També han avançat amb ganes Almirall, Solaria, ArcelorMittal i Repsol.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia a 1,0563 dòlars (+0,34%). El petroli puja més d'un 5%, amb el Brent als 107,61 dòlars i el West Texas als 105,38 dòlars.
L'or puja moderadament (1.851 dòlars) mentre la plata avança un 1,9% (21,76 dòlars).
El bitcoin puja un 0,1% (31.384 dòlars) i l'ethereum avança un 0,3% (2.343 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 3,017% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys cedeix fins al 2,085%.