ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 22 de mayo de 2024 en madrid espana
Ricardo Rubio - Europa Press

Les coses s'han complicat per a l'IBEX 35 aquest dimarts després de marcar ahir nous màxims de l'any. L'índex es deixa al tancament un 0,97%, fins als 11.286 punts, pressionat a la baixa per tots els bancs. CaixaBank retalla un 5% i Bankinter, un 4%, mentres que BBVA, Sabadell i Unicaja cedeixen un 3%; Santander, per part seva, perd un 2%. Hi ha nervis per l'anunci del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous, i es noten cada vegada més a les borses. La resta de places europees retallen en proporció semblant, afectades igualment pels descensos de la banca.

  • 10.943,70
  • -0,07%

Us recordem que l'IBEX té el seu primer suport als 11.126 punts, encara que el suport clau no apareix fins als 10.800 punts. "La seva tendència principal és impecable", remarquen els experts de Bolsamanía.

ATUR A ESPANYA I ALEMANYA

Wall Street va finalitzar aquest dilluns amb signe mixt i retallades del 0,30% al Dow, mentre que l'S&P i el Nasdaq van acabar el dia en verd. Allà, com sabeu, aquesta setmana es publica l'informe d'ocupació del mes de maig, cosa que passarà divendres. Els índexs nord-americans cotitzen aquest dimarts amb pèrdues suaus.

A Àsia, aquesta matinada han dominat els números vermells i el to calmat. El més destacat són els descensos importants que s'han vist avui al Nifty indi després de marcar ahir màxims històrics. Això, una vegada que ha començat el recompte oficial dels vots de les eleccions. Les enquestes donen com a guanyador l'actual primer ministre, Narendra Modi, però sembla que, un cop ha arrencat el recompte, l'avantatge que obtindria no seria tan ampli com s'esperava.

A més, l'agenda de dimarts inclou la publicació de les dades d'atur d'Espanya (baixa al maig en 58.650 persones, a mínims des del 2008, pel sector serveis) i Alemanya (ha augmentat més del que s'esperava). Als Estats Units, s'ha publicat l'índex Redbook de vendes al detall (cau al 5,8% des del 6,3%) i l'enquesta JOLTS d'ofertes d'ocupació del mes d'abril (cau més del que s'esperava).

A nivell empresarial, BBVA ja ha remès la sol·licitud d'autorització a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) per llançar l'operació que ha plantejat sobre Banc Sabadell. L'entitat hauria completat aquest pas divendres passat, una setmana després d'haver presentat la sol·licitud d'autorització per fer l'OPA davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

ESPERANT EL BCE

Més enllà del que va passar ahir, i del que passi avui i demà, els inversors continuen amb l'atenció posada aquest dijous, quan s'espera que el Banc Central Europeu (BCE) baixi els tipus en 25 punts bàsics.

Després d'aquesta decisió, ara la clau és saber quin camí prendrà el BCE.

Tot i que la majoria dels economistes encara preveuen reduccions trimestrals després del moviment inicial d'aquesta setmana, alguns creuen que la inflació persistent, el creixement salarial ràpid i la sorprenentment robusta producció de la zona euro limitaran la flexibilització monetària.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0878 dòlars (-0,22%). El petroli cedeix posicions després de la decisió d'aquest cap de setmana de l'OPEP+, que va estendre la majoria de retallades fins a finals del 2025, però va anunciar la retirada progressiva d'algunes retallades voluntàries abans. El Brent cotitza ara als 77,4 dòlars (-1,23%) i el WTI, als 73,21 dòlars (-1,36%).

L'or retalla (-0,87%, 2.348 dòlars), igual que la plata (-3,38%, 29,74 dòlars).

El bitcoin ronda els 70.000 dòlars (70.200 dòlars) i l'ethereum és als 3.800 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,34%.

Noticias relacionadas

contador