L'IBEX 35 ha tancat amb caigudes fortes aquest dijous (IBEX: -1%, 9.548), encara que menys importants que les de la resta d'Europa, després de la decisió d'ahir dimecres de la Reserva Federal (Fed). El banc central nord-americà, com s'esperava, no va tocar els tipus, que es van mantenir al 5,25-5,50%. Tot i això, la sorpresa va venir per les previsions econòmiques i pel que això implica de cara a mantenir els tipus alts durant més temps.
- 11.531,60
- 0,50%
"La Reserva Federal va mantenir els tipus d'interès sense canvis, com es preveia, però va sorprendre amb unes previsions clarament més optimistes. La mitjana de les previsions de creixement es va revisar a l'alça per al 2023-2024, fet que justifica una revisió a l'alça de 50 punts bàsics de la mitjana de les previsions de tipus per al 2024 i el 2025", expliquen els analistes de Danske Bank.
A les projeccions econòmiques trimestrals publicades, 12 dels 19 funcionaris de la Fed van dir que encara esperen apujar els tipus una vegada més aquest any. També va ser important la revelació que els responsables polítics estimen menys retallades de tipus del previst el 2024, en part a causa d'un mercat laboral més fort.
"Seguim sent més pessimistes sobre les perspectives econòmiques i no modifiquem la nostra opinió sobre la Fed. Continuem esperant que no hi hagi més pujades de tipus i retallades trimestrals de 25 punts bàsics a partir del primer trimestre del 2024", indiquen els experts de Danske.
"Les previsions de tipus d'interès més alts de la Fed per a l'any que ve semblen massa elevades, llevat que la inflació subjacent es mostri obstinada", afirmen els economistes de Pantheon. "La cautela dels responsables polítics és comprensible, però el gràfic de punts no és un pla, i evolucionarà amb les dades", afegeixen.
Dins de l'IBEX, cal destacar que només un grapat de valors, entre els quals destaquen Repsol i Bankinter, van tancar en positiu. Al costat dels descensos, Acciona, Naturgy, Solaria, Grifols, IAG, Meliá... n'han estat els pitjors, amb descensos superiors al 3% en algun cas.
EL BANC D'ANGLATERRA... I MOLTS MÉS
Els inversors assisteixen avui a una allau de decisions de bancs centrals, encapçalats pel Banc d'Anglaterra (BoE) que, en contra del que estava previst, ha mantingut els tipus al 5,25%. El mercat n'esperava un augment de 25 punts bàsics. La decisió arriba després de la caiguda inesperada de la dada d'inflació britànica de l'agost que es va publicar ahir.
També han comunicat les seves decisions el Banc Nacional Suís (SNB), el Banc de Suècia (Riksbank) i el Banc de Noruega (Norges Bank).
El primer ha mantingut els tipus sense canvis a l'1,75%, però ha anticipat més pujades. El segon els ha elevat fins al 4% i també ha avançat que hi haurà més alces. Per la seva banda, el Norges Bank ha incrementat tipus fins al 4,25% i ha comunicat que preveu un altre augment a la reunió del desembre.
Així mateix, aquest dijous anuncien decisions altres bancs centrals, com el de Turquia (ha elevat tipus fins al 30% des del 25%), Hong Kong (que ha mantingut els tipus sense canvis), Indonèsia (els manté al 5,75%) o Sud-àfrica.
Durant la nit passada, el Banc Central del Brasil va reduir tipus fins al 12,75% des del 13,25%, tal com s'esperava.
L'agenda de la jornada també ha inclòs les peticions setmanals d'atur als EUA, que han baixat més del que s'esperava fins a 201.000 des de 221.000, i enfront dels 225.000 anticipades.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0661 dòlars (+0,02%). El petroli es capgira després de caure ahir. El Brent suma un 0,33%, fins als 93,84 dòlars, i el WTI, un 0,6%, fins als 90,20 dòlars.
L'or perd un volum 1,46% (1.938 dòlars) i la plata, un 1,12% (23,57 dòlars).
El bitcoin cotitza als 26.600 dòlars. L'ethereum se situa als 1.585 dòlars.
La rendibilitat del bo americà a 10 anys se situa al 4,47%.