"El ral·li de Santa Claus s'avança de la mà de la Fed". Les borses europees han pujat aquest dijous després que la Reserva Federal anticipés ahir tres baixades de tipus per al 2024 i que el Banc Central Europeu (BCE) hagi complert el que s'esperava mantenint sense canvis els interessos. L'IBEX 35 ha tancat amb guanys del 0,75% (10.171 punts), mentre que la resta de places del Vell Continent han tancat amb pujades moderades.
- 11.467,30
- 0,24%
Dins de l'IBEX les renovables se situen al capdavant (Acciona Energia i Solaria) impulsades també per l'acord assolit aquesta matinada per la Unió Europea per reformar el mercat elèctric. Amb elles, destaquen les alces en Fluidra, Colonial i Merlin. Els pitjors de l'IBEX han estat els bancs, especialment Sabadell (-5%), per aquestes expectatives de baixades de tipus.
AIXÍ EXPLIQUEN ELS EXPERTS LA REUNIÓ DE LA FED
"S'esperava que el principal desafiament d'ahir del president de la Fed, Jay Powell, fos intentar frenar la idea que el banc central dels EUA estava llest per retallar les taxes dràsticament els propers 12 mesos. Amb la brusca caiguda als rendiments dels bons des del novembre, s'esperava que l'afluixament de les condicions financeres pogués posar en risc la lluita dels bancs centrals contra la inflació”, escriu Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
La Fed ha lliurat "un regal de Nadal avançat als mercats"
"Per tant, va ser força sorprenent que la declaració d'ahir i les projeccions de punts abracessin aquesta narrativa (de baixades de tipus), lliurant un regal de Nadal avançat als mercats, tornant el punt mitjà per al 2024 a les projeccions de punts al 4,6%, de tornada on era el setembre".
A la roda de premsa, Powell va intentar fer la impressió que la Fed encara manté l'opció de pujar les taxes novament. "No obstant, aquest missatge es veu soscavat pel fet que el FOMC hagi reduït les seves projeccions de punts. L'admissió que el FOMC va discutir retallades de taxes també va ser notable", afirma Hewson.
EL BANC D'ANGLATERRA COMPLEIX EL GUIÓ... I EL BCE TAMBÉ
Si el missatge de tipus "més alts per més temps" no era mort abans d'ahir a la nit, certament ho està ara, diu Michael Hewson, i complica la feina de mantenir un biaix dur tant al Banc Central Europeu (BCE) com al Banc de Anglaterra (BoE). El BoE ha confirmat el que s'esperava i manté tipus al 5,25%. I el BCE també ha complert amb el que s'esperava, mantenint sense canvis els tipus i dient que seguiran a aquests nivells durant un “període llarg”.
De fet, Christine Lagarde ha deixat clar que "no hem discutit retallades dels tipus d'interès". "Encara hi ha feina per fer i això passa per mantenir els tipus", ha emfatitzat.
A més, l'organisme que dirigeix la francesa també ha donat a conèixer les projeccions actualitzades d'inflació i PIB. Preveu que l'IPC, excloent-ne l'energia i els aliments, se situï de mitjana al 5,0% el 2023, el 2,7% el 2024, el 2,3% el 2025 i el 2,1% el 2026. Sobre el creixement, diu que "continuarà sent feble a curt termini", encara que espera que vagi repuntant a poc a poc des del 0,6% el 2023, fins al 0,8% el 2024 i l'1,5% el 2025 i el 2026.
També hi ha hagut avui reunions dels bancs centrals de Noruega (ha sorprès elevant tipus en 25 punts bàsics) i Suïssa (els manté a l'1,75%).
L'anunci de la Fed va fer que Wall Street pugés aquest dimecres amb força, amb el Dow Jones marcant nous màxims històrics. A Àsia també han predominat les alces aquesta matinada, tot i que el signe ha estat mixt. Cal destacar que el Banc Mundial ha rebaixat al 5,2% des del 5,6% la previsió de creixement de la Xina per al 2023.
A més, l'agenda inclou la publicació de la inflació d'Espanya del novembre (cau al 3,2%).
VIVENDI I AIR FRANCE-KLM ES DISPAREN
Tot i que avui tot ha girat al voltant dels bancs centrals, també hi ha hagut novetats empresarials molt rellevants.
Així, cal subratllar que Vivendi s'ha disparat a la borsa després d'anunciar ahir els seus plans per segregar-se en tres companyies cotitzades per treure-se'n el màxim partit.
A més, Air France-KLM també ha pujat amb molta força. L'aerolínia ha celebrat avui 'Investor Day'. Ha confirmat les seves previsions per al 2024-2026 i ha ofert noves estimacions per al 2026-2028. A més, ha anticipat que preveu que el benefici operatiu millori en 2.000 milions d'euros durant els propers cinc anys.
ALTRES MERCATS: LA RENDIBILITAT DEL BO A 10 ANYS CAU PER SOTA DEL 4%
L'euro es canvia als 1,0995 dòlars (+1,12%). El petroli puja a prop del 3,5%. El Brent se situa als 76,8 dòlars i el WTI, als 71,94 dòlars.
L'or avança amb força (+2,83%, 2.053 dòlars), igual que la plata (+6,8%, 24,48 dòlars).
El bitcoin escala per sobre dels 42.600 dòlars i l'ethereum, fins als 2.280 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau per sota del 4% després de l'anunci de la Fed (3,893%).