ep archivo   el presidente de la reserva federal de estados unidos jerome powell en la rueda de
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

L'IBEX 35 (-1,25%; 7.868 punts) i la resta de borses europees han tancat amb caigudes destacades després de les fortes pèrdues a Wall Street aquest dimecres, després que el president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, es mostrés més agressiu del que esperava el mercat i negués l'esperat canvi de biaix (pivot) del banc central.

  • 11.567,80
  • -0,92%

La Fed va elevar els interessos un 0,75%, fins al 3,75%-4%, la quarta pujada consecutiva d'aquest calibre i en línia amb allò que s'esperava. En el comunicat, el banc central va anticipar més pujades dels interessos per lluitar contra la inflació, però per primera vegada en aquest cicle d'enduriment monetari, va obrir la porta a una pujada menor, de 50 punts bàsics, a la reunió del desembre.

"En determinar el ritme dels augments futurs en el rang objectiu dels interessos, la Fed tindrà en compte l'enduriment acumulatiu de la política monetària (és a dir, les pujades de tipus ja realitzades), el retard amb què la política monetària afecta a l'activitat econòmica i a la inflació, i l'evolució econòmica i financera”.

LES PARAULES DE POWELL NO VAN AGRADAR

Tot i això, Wall Street va començar a vendre de manera destacada (el Nasdaq va tancar amb una caiguda del 3,3%) després que Powell utilitzés un to molt més agressiu del que esperava el mercat.

El banquer central va assenyalar a la roda de premsa que "la taxa final dels tipus d'interès serà més alta del que s'esperava", unes paraules que no van agradar als inversors.

Segons la seva opinió, "l'important és veure fins on han de pujar els tipus i durant quant de temps poden estar a nivells restrictius", no si la propera pujada de tipus serà de 75 punts bàsics o de 50.

A més, es va mostrar decebut pels escassos progressos realitzats a reduir la inflació. "No hem pres cap decisió sobre moderar les pujades de tipus, és prematur. En algun moment serà apropiat frenar el ritme de pujades de tipus, però necessitem veure que la inflació baixa de manera decidida, cosa que no s'ha produït", va afirmar.

AGENDA DE LA JORNADA

A l'actualitat de la jornada, l'atur a Espanya ha registrat el descens més important de la sèrie històrica en un mes d'octubre en baixar en 27.027 persones, un 0,9%, respecte al mes anterior. El descens va arribar gràcies, principalment, al comportament del sector serveis i de l'agricultura. Amb això, el nombre total de desocupats se situa en 2.914.892, la xifra més baixa en un mes d'octubre des del 2008.

A més, el Banc d'Anglaterra ha seguit l'estela de la Fed i ha pujat en un 0,75% els tipus d'interès, fins al 3%. Així mateix, el PMI serveis d'S&P Global es va situar al 47,8%, mentre que l'ISM va caure fins al 54,4% des del 56,7% anterior.

Al capítol de resultats, han publicat empreses com BNP Paribas, Enel, ING i BMW. Als Estats Units, ho faran Kellogg's, Starbucks i PayPal.

A Espanya, la farmacèutica Almirall ha caigut amb força després de nomenar conseller delegat interí Carlos Gallardo després de la marxa inesperada de Gianfranco Nazzi.

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 1,18%, fins als 88,94 dòlars; i el Brent, de referència a Europa, cedeix un 0,77%, fins als 95,42 dòlars.

L'euro es deprecia enfront del dòlar (-0,70%, 0,9748 dòlars). L'or, per part seva, perd un 1,29% fins als 1.628 dòlars. I el rendiment del bo nord-americà a deu anys repunta fins al 4,157%. A les criptomonedes, el bitcoin cotitza pràcticament pla, a prop dels 20.300 dòlars.

Noticias relacionadas

contador