ep un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de julio de 2023 en madrid espana
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 es refreda després de l'intent d'assalt als 10.000 punts. El selectiu s'ha capgirat a mitja sessió ha acabat la jornada cedint un 0,10%, fins als 9.684 punts, però acomiada la setmana amb un repunt de l'1,2% i els 10.000 punts al capdavant. La resta d'Europa ha tancat la sessió de divendres en positiu a excepció de l'FTSE Mib italià.

  • 11.459,40
  • -0,07%

Dins l'índex han destacat les fortes alces en Fluidra (malgrat que ha començat el dia com el pitjor valor després d'anunciar els comptes i retallar previsions), en Cellnex (ahir va publicar xifres), en IAG (va guanyar 921 milions al primer semestre) i en BBVA (millora un 31% el benefici i anuncia una recompra d'accions).

CaixaBank, que ha guanyat un 35,8% més fins al setembre i que també ha comunicat un pla de recompra, ha caigut un 1,6%. En negatiu, Amadeus (encara que va duplicar benefici al semestre) i Rovi (que ha comunicat que l'FDA retarda la seva decisió per autoritzar la comercialització de Risvan fins al febrer de l'any que ve).

JORNADA PLENA DE REFERÈNCIES

Els resultats empresarials, sens dubte, han estat els grans protagonistes de la setmana. Després dels molts que s'han conegut al llarg de les darreres jornades, avui es posa el colofó a la setmana amb els comptes de BBVA, CaixaBank, IAG, Sacyr, Mapfre, Amadeus i Fluidra, entre moltes altres.

A més, aquest divendres s'han publicat a Espanya l'IPC preliminar del mes de juliol (puja al 2,3%, i la subjacent, al 6,2%) i el PIB del segon trimestre (s'alenteix i creix un 0,4%). Així mateix, Alemanya ha anunciat el PIB del segon trimestre i la inflació del juliol, que ha caigut al 6,2% des del 6,5 anterior.

D'altra banda, als Estats Units, els inversors han conegut la inflació PCE del juny (cau al 3% i la subjacent, al 4,1%) i de la confiança del consumidor de la Universitat de Michigan (cau un punt fins als 71,6). A tot això cal sumar-hi que l'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les sigles en anglès) publica els resultats de les proves de resistència o test d'estrès de les principals entitats financeres de la Unió Europea (UE).

Juntament amb aquestes cites, avui hi ha hagut reunió de tipus del banc central del Japó, que ha mantingut els tipus sense canvis però ha promès més flexibilitat en el control de la corba de rendiment. El Nikkei, que ha arribat a caure més del 2%, ha finalitzat el dia amb retallades del 0,4%.

COMPLINT EL GUIÓ

La setmana ha estat també marcada pels bancs centrals, que han complert el guió i han preferit no mullar-se respecte als seus plans futurs.

Si dimecres la Reserva Federal (Fed) va pujar tipus en 25 punts bàsics i va dir que encara no ha decidit què fer al setembre, ahir el Banc Central Europeu va fer una mica el mateix. Va elevar els tipus 25 punts bàsics, fins al 4,25%, i Christine Lagarde va afirmar que el setembre podrien apujar tipus o podrien mantenir-los. "La decisió pot variar de reunió a reunió", va afirmar la presidenta del BCE.

L'IBEX POLVERITZA MÀXIMS ANUALS

L'IBEX acaba la setmana en nous màxims anuals després de polvoritzar ahir dijous els anteriors. Per a les properes jornades, els experts de Bolsamanía creuen que és "molt probable" una extensió dels guanys fins al nivell dels 10.000 punts, "preus que podria arribar als primers compassos del mes d'agost".

"Seria una demostració impressionant de força si pogués superar aquests nivells. Això ens faria pensar en una extensió de l'escalada fins als 11.000 punts", afirmen.

Per sota, el primer nivell de suport es troba als 9.389 punts, mínims de la darrera consolidació.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,103 dòlars (+0,53%). El petroli cau lleugerament. El WTI se situa als 79,83 dòlars i el Brent, als 83,97 dòlars.

L'or puja un 0,78% (1.960 dòlars) i la plata remunta un 0,57% (24,5 dòlars).

El bitcoin cotitza als 29.400 dòlars i l'ethereum, als 1.875 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,965%.

Noticias relacionadas

contador