L'IBEX 35 es queda a punt dels 9.100 punts (+0,71%, 9.098 punts), liderat per BBVA (+4,44%), que avança després d'uns resultats rècord i impulsa altres bancs (Santander, Sabadell...). Al costat negatiu, Acciona Energía, Naturgy i Telefónica (després d'uns comptes fluixos de Vodafone) són els valors que més cauen. La resta de places europees han cotitzat amb moviments moderats i signe mixt (DAX: +0,35%; CAC: -0,10%; FTSE MIB: +0,44%; FTSE 100: -0,16%).
- 11.531,60
- 0,50%
Febrer comença ple de cites rellevants per als mercats. La primera i més important és la reunió de la Reserva Federal (Fed), les conclusions de la qual es coneixeran aquesta tarda (20.00 hora espanyola). S'espera que incrementi tipus en 25 punts bàsics, però també que Jerome Powell mantingui un discurs dur ('hawkish'), remarcant la necessitat que els tipus romanguin alts durant més temps per contenir la inflació.
"El principal esdeveniment d'avui serà la reunió del FOMC. Tot allò que no sigui una pujada de 25 punts bàsics seria una gran sorpresa, i l'atenció se centrarà en les orientacions sobre el nivell final dels tipus. Esperem que la comunicació sigui de línia dura. Nosaltres esperem tres pujades consecutives de 25 punts bàsics, cosa que situaria el tipus dels fons federals entre el 5,00 i el 5,25% al maig", escriuen els experts de Danske Bank al seu informe diari de mercats.
Al costat de la Fed, l'altre focus de la jornada és als resultats. BBVA ha publicat un increment del benefici atribuït del 38% el 2022, fins als 6.420 milions d'euros, i, a més, ha anunciat l'augment del dividend, amb una recompra d'accions de 422 milions d'euros.
Als EUA, avui publica resultats Meta, mentre que a hores d'ara 'colegen' els d'Snap, que s'ha enfonsat més d'un 14% a les operacions de 'fora d'hores' després que la companyia de mitjans socials reportés uns ingressos del quart trimestre per sota de previsions, així com pèrdues trimestrals i anuals.
A tot això se sumen les múltiples dades macro que es publiquen avui. A la Xina, el PMI manufacturer Caixin del gener ha quedat en 49,2, sense canvis enfront del mes previ i per sota del que s'esperava i del nivell de 50, que marca la diferència entre contracció i expansió.
Avui s'han publicat els PMI manufacturers del gener a Europa (el d'Espanya millora fins a 48,4, però continua per sota del nivell de 50), i també s'han conegut l'IPC de la zona de l'euro del gener (cau fins al 8,5 % des del 9,2% del desembre) i la taxa d'atur del desembre (es manté invariable al 6,6%).
A més, als Estats Units s'ha anunciat l'informe d'ocupació ADP del gener, avantsala de l'informe d'ocupació del gener que es coneixerà aquest divendres. La dada ha estat de 106.000 llocs de treball, per sota dels 235.000 de desembre.
Finalment, afegir que avui hi ha reunió dels grans productors de cru (OPEP+), tot i que no se n'espera que anunciïn novetats. La trobada tornarà a ser virtual, cosa que també li resta pes. Cinc membres de l'OPEP+ han dit a Reuters els últims dies que els grans productors debatran les perspectives econòmiques i la magnitud de la demanda xinesa, i que és improbable que sorgeixin ajustaments a la política actual.
L'OPEP+ va acordar a l'octubre retallar el seu objectiu de producció en 2 milions de barrils diaris (bpd), al voltant del 2% de la demanda mundial, des del novembre fins al final del 2023.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0922 dòlars (+0,55%). El petroli cotitza amb caigudes sensibles. El Brent se situa als 84,5 dòlars i el WTI, als 78,28 dòlars.
L'or està pla (1.944 dòlars), mentre que la plata cau (23,7 dòlars).
El bitcoin cotitza als 23.00 dòlars i l'ethereum, als 1.576 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,486%.