ep varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa
Jesús Hellín - Europa Press

L'IBEX 35 ha estès aquest divendres les pujades (+0,61%, 8.88 punts) i ha vorejat els 8.900 punts després de tancar la novena jornada de pujades a les deu primeres sessions del 2023. Dins del selectiu espanyol, que es revalora més d'un 2% aquesta setmana, han destacat les alces, una altra vegada, dels valors turístics (IAG, Amadeus, Meliá...) i dels bancs (CaixaBank, Santander, Unicaja...). La resta de borses mundials han cotizat amb moviments moderats durant el comiat d'una setmana que ha estat marcada, fonamentalment, per la tranquil·litat. Moviments continguts als índexs, pocs ensurts i una dada que ha condicionat tot i que, finalment, va complir amb el previst.

  • 11.595,00
  • 0,50%

La inflació del desembre dels EUA va caure fins al 6,5%. La taxa subjacent va baixar fins al 5,7%. La referència va propiciar ahir les alces a banda i banda de l'Atlàntic, encara que van ser més o menys mesurades. La veritat és que al mercat li hauria agradat un descens més gran del que s'estimava, diuen els experts.

Aquest divendres s'ha conegut la dada final d'inflació del desembre a Espanya, amb la taxa subjacent disparada al 7%. A més, el Regne Unit ha publicat el PIB del novembre, que puja un 0,1%, millor del que estava previst. A la zona de l'euro s'anuncia la producció industrial d'aquell mateix mes. A la Xina, s'ha conegut la balança comercial del desembre. Les exportacions van caure un 9,9%, la pitjor dada des del febrer del 2020, encara que van superar el previst. Les importacions van baixar un 7,5%, també superant el que s'estimava. D'altra banda, cal assenyalar que a Àsia avui és notícia la decisió de Corea del Sud. El seu banc central ha elevat tipus en 25 punts bàsics i, a més, no ha citat properes pujades de tipus.

A nivell empresarial, avui ha començat la temporada de resultats a l'altra banda de l'Atlàntic, amb els comptes de JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, BlackRock, Citigroup i Bank of NY Mellon.

MIRANT CAP A DAVOS

La setmana que ve, el mercat estarà pendent del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, que arrenca dilluns i finalitza divendres. La reunió anual tornarà a reunir líders governamentals, empresarials i de la societat civil per abordar l'estat del món i debatre les prioritats per al proper any.

El Fòrum va publicar aquest dijous el seu Informe de Riscos Globals 2023 que, basant-se en l'enquesta que realitza, destaca que “el panorama mundial de riscos a llarg termini està dominat pel deteriorament de la situació econòmica”. També està dominat pel deteriorament dels riscs mediambientals. Més concretament, els riscos relacionats amb el clima i la natura.

Entre els assistents espanyols a l'edició número 53 de l'esdeveniment, destaca la presència d'Ana Botín, presidenta de Banc Santander; José María Álvarez-Pallete, president i conseller delegat de Telefónica, i Ignacio Sánchez Galán, president i conseller delegat d'Iberdrola. Així mateix, també hi figuraran entre els representants Carlos Torres, president de BBVA; Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol; Francisco Reynés, president i conseller delegat de Naturgy, i Rafael del Pino, president executiu de Ferrovial.

EL PESIMISME DE GEORGIEVA

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, preveu un altre “any difícil” per a l'economia mundial, amb una inflació persistent.

"El creixement continua alentint-se el 2023", va dir als periodistes a la seu de l'FMI a Washington aquest dijous. "La peça més positiva del panorama està en la resistència dels mercats laborals. Mentre hi hagi gent emprada, encara que els preus siguin alts, la gent gasta i això ha ajudat els resultats", va afegir.

Georgieva ha assenyalat que l'FMI espera que l'alentiment del creixement mundial "toqui fons" i "s'inverteixi cap a finals de 23 i principis de 24".

L'FMI va pronosticar a l'octubre que el creixement mundial s'alentiria fins al 2,7% el 2023, després de caure del 6,0% el 2021 al 3,2% el 2022. Anteriorment havia pronosticat un creixement del 2,9% el 2023. L'organisme revisarà les seves perspectives econòmiques a finals de mes. S'espera que les mantingui sense canvis.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,0801 dòlars (-0,41%). El petroli puja un 1%. El Brent se situa als 84,86 dòlars i el WTI, als 79,47 dòlars.

L'or puja i recupera els 1.900 (+0,80%, 1.914 dòlars) i la plata rebota un 0,84% (24,20 dòlars).

El bitcoin supera els 19.000 dòlars (+5%, 19.126 dòlars) i l'ethereum recupera els 1.400 (+1,9%, 1.414 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,438%.

Noticias relacionadas

contador