L'IBEX 35 ha aconseguit salvar la vuitena jornada consecutiva de caigudes després d'una jornada de molta inestabilitat (+0,59%, 9.364 punts). La resta de borses europees també s'han girat i han tancat en positiu. El selectiu acomiada així d'una setmana durant la qual ha tancat en negatiu cada dia... fins divendres. Dilluns es va deixar un 0,35%, dimarts, un 0,26%, dimecres, un 0,83% i ahir dijous, un 0,05%. A l'acumulat setmanal, i a l'espera del que faci definitivament avui, el selectiu espanyol perd al voltant d'un 0,9%.
- 11.419,30
- -0,42%
Dins de l'IBEX han destacat les alces en Acciona Energía, Repsol i Sabadell, mentre que els pitjors han estat Fluidra i Grifols. Telefónica, que va ser ahir un dels millors valors (+2%), ha tancat amb pujades lleus.
L'operadora ha estat clarament protagonista de la setmana per l'entrada sorpresa al seu accionariat de l'operador saudita més gran, STC Group, que s'ha convertit en el principal accionista amb el 9,9%. El Govern segueix reiterant que "vetllarà" pels interessos d'Espanya i per la companyia, mentre que el president de l'operadora, José María Álvarez-Pallete, es va reunir ahir amb STC a l'Aràbia Saudita per conèixer més detalls sobre les intencions.
ESPERANT EL BCE
La setmana ha estat caracteritzada per la tranquil·litat a la Borsa espanyola i a la resta de places mundials. Així, es pot considerar una setmana de transició en espera que dijous que ve es pronunciï per fi el Banc Central Europeu (BCE). El mercat veu més probable que el BCE mantingui la setmana que ve els tipus sense canvis que assistir a una nova alça de tipus. Això sí, si hi ha una pausa, serà 'hawkish', és a dir, Christine Lagarde deixarà molt clar que els tipus romandran alts durant més temps, i fins i tot el BCE podria optar per no pujar en aquesta ocasió però sí fer-ho en la propera trobada.
De moment, 'les espases estan a dalt de tot'. Lagarde ha evitat donar pistes sobre el que es pensa fer durant les últimes compareixences i realment el mercat no descarta que al final hi hagi una nova pujada. Els inversors segueixen, això sí, molt pendents de les dades macro, més determinants que mai en les properes decisions dels bancs centrals.
I, pel que fa a aquestes dades, cal destacar que l'agenda de la darrera jornada borsària de la setmana està molt tranquil·la. Avui s'ha publicat l'IPC final d'agost a Alemanya (confirma una moderació al 6,1%) i al Japó se n'ha conegut el PIB del segon trimestre, que s'ha revisat a la baixa des del 6% de la dada preliminar en taxa anualitzada fins al 4,8%, per sota del que esperava el mercat.
A Àsia cal destacar també que la Borsa de Hong Kong ha estat tancada a causa de les tempestes.
GUERRA TECNOLÒGICA
El Nasdaq va ser ahir el pitjor índex de Wall Street enmig de les últimes informacions que generen més agitació al mercat tecnològic.
Les accions d'Apple van caure aquest dijous un 3%, cosa que va donar continuïtat a les pèrdues registrades per la companyia a la sessió de dimecres davant la informació avançada per Bloomberg que assegura que la Xina ha decidit ampliar la prohibició de l'ús d'iPhones a agències recolzades pel Govern i empreses estatals. En total, les vendes dels dos dies han fet que l'empresa perdi a prop de 200.000 milions de dòlars de la capitalització borsària.
ATENCIÓ ALS 9.170 PUNTOS
Després de tancar avui en positiu, l'IBEX ha evitat la vuitena jornada consecutiva de caigudes. Els analistes de Bolsamanía avisen que és molt important que el selectiu espanyol no perdi el suport següent. "És important que no perdi el nivell dels 9.170 punts, preus on hi ha la mitjana de 200 sessions", recalquen.
Per veure una millora tècnica caldria esperar un tancament per sobre dels 9.614 punts, màxims del 30 d'agost passat. A mitjà i llarg termini, el biaix continua sent clarament alcista.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,07 dòlars (+0,07%). El petroli puja un 0,9%. El Brent torna per sobre dels 90 dòlars el barril (90,73 dòlars) i el WTI se situa als 87,59 dòlars.
L'or suma un 0,12% (1.944 dòlars) i la plata, un 0,04% (23,25 dòlars).
El bitcoin torna a caure per sota dels 26.000 dòlars després de recuperar-los aquest dijous. L'ethereum segueix també per sota dels 1.700 (1.627 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 4,242%.