L'IBEX 35 i la resta de borses europees estrenen al juny amb fortes pujades d'un 1%. En el cas de l'IBEX, marca nous màxims anuals per sobre dels 11.400 punts (ara puja un 0,67%, fins als 11.397 punts). Dins del selectiu destaquen les alces en Acciona, Acciona Energía, Fluidra i IAG (gràcies a una millora de previsions de la IATA, l'Associació Internacional de Transport Aeri). Al costat de les caigudes, Amadeus és ara l'únic títol en negatiu, però cedeix molt lleument.
- 11.382,60
- -1,85%
EL BCE HO COPA TOT
Tota l'atenció està posada aquesta setmana sobre el Banc Central Europeu (BCE), que s'espera que aquest dijous retalli tipus en 25 punts bàsics. Tota la resta (hi ha més coses, indubtablement) passa a un segon pla. Juntament amb la decisió, que ja podria estar descomptada, al mercat li interessa saber si aquest serà el començament d'una sèrie de rebaixes de tipus o si, com han expressat diferents funcionaris del BCE en repetides ocasions, no s'espera que continuïn els retallades en les properes trobades.
"Per primera vegada des del setembre del 2019, el BCE reduirà els tipus. Però, més enllà de la retallada de 25 punts bàsics esperada de facto en les taxes, és probable que el BCE proporcioni poca claredat sobre la perspectiva futura de la seva política monetària", afirma Holger Schmieding, economista en cap de Berenberg. "Que el BCE segueixi amb un moviment consecutiu (de retallades) el 18 de juliol ja sembla improbable. No obstant, no esperem que el banc el descarti completament", afegeix.
"La resposta a la pregunta sobre com de ràpid i de lluny es mourà després de reduir la seva taxa de dipòsit del 4,0% al 3,75% aquest 6 de juny, probablement es reduirà a tot depèn de les dades". De manera similar, és probable que el BCE no indiqui clarament quin nivell de taxes considera neutral”, precisa aquest expert.
BONS DADES A LA XINA
Al costat del BCE, hi ha més referències rellevants aquesta setmana. Potser les dues més destacables són els resultats del primer trimestre fiscal d'Inditex, que s'anuncien dimecres, i l'informe d'ocupació del maig dels EUA, que es coneix divendres. Aquest dia es publica també el PIB de la zona de l'euro.
Pel que fa al més rellevant d'aquest dilluns, s'anuncien els PMI manufactures del maig a Europa (el d'Espanya en millora fins a 54 des de 52,2) i els EUA. A més, també s'han donat a conèixer a l'Àsia. A la Xina, el PMI manufacturer Caixin de maig puja fins a 51,7 des de 51,4, per sobre de la previsió de 51,6, cosa que representa el seu ritme més ràpid d'expansió des del juny del 2022. Al Japó, cau fins a 50,4 des de 50,5 (per sota de la previsió de 50,5).
PETROLI, TRANQUIL DESPRÉS DE L'OPEP+
El petroli cotitza tranquil aquest dilluns (barril Brent: 80,97; barril WTI: 77,13) després que l'OPEP+ hagi complert el guió i hagi decidit estendre les seves retallades oficials de producció de cru fins al 2025, així com prolongar dos més conjunts de restriccions de subministrament durant diferents períodes.
Segons la política oficial, la coalició produirà un total combinat de 39.725 milions de barrils per dia l'any que ve, d'acord amb una taula publicada per la Secretaria de l'OPEP.
A més, segons un comunicat difós per l'Agència de Premsa Saudita, un subconjunt de l'aliança OPEP+, que inclou els líders Aràbia Saudita i Rússia (Aràbia Saudita, Rússia, Iraq, Unió dels Emirats Àrabs, Kuwait, Kazakhstan, Algèria i Oman), va decidir estendre les retallades voluntàries addicionals d'1,65 milions de barrils per dia que es van anunciar a l'abril del 2023, fins a finals de desembre del 2025.
Així mateix, aquests països estendran les retallades voluntàries addicionals de 2,2 milions de barrils per dia, que es van anunciar el novembre de 2023, fins a finals de setembre de 2024, i després la retallada de 2,2 milions de barrils per dia s'eliminarà gradualment de manera mensual fins a finals de setembre del 2025 "per donar suport a l'estabilitat del mercat".
Els analistes de Goldman Sachs van assenyalar en una nota que la reunió es pot interpretar com a baixista malgrat l'extensió de les retallades a la producció, ja que aquests vuit països de l'OPEP+ han anunciat plans per eliminar gradualment els 2,2 milions de barrils per dia de retallades voluntàries.
ÍNDIA I MÈXIC
A més a més, aquest dilluns es parla dels resultats de les eleccions de l'Índia i Mèxic. A l'Índia, les enquestes apunten a una nova victòria de l'actual primer ministre, Narendra Modi, tal com s'esperava. Els resultats oficials s'anunciaran demà. A Mèxic, Claudia Sheinbaum, la candidata d'AMLO, ha aconseguit un ampli triomf a les presidencials d'aquest diumenge i es perfila com la primera presidenta del país.
"A l'Índia, el Nifty 50 ha saltat a un nou rècord, i la rupia s'ha enfortit, a mesura que les enquestes insinuen una victòria clara per al partit del primer ministre Modi. A més, S&P va millorar la seva perspectiva per a l'Índia d'estable a positiva, asseient les bases per a una qualificació creditícia més alta per al gegant emergent creixent.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0848 dòlars (+0,06%). L'or perd lleument (2.345 dòlars) i la plata baixa un 0,48% (30,29 dòlars).
El bitcoin cotitza als 68.872 dòlars i l'ethereum, als 3.818 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,495%.