ep archivo   un panel del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 17 de noviembre de 2023 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 (-0,89%, 10.975) i la resta de borses europees tanquen en vermell després d'una primera jornada d'abril sense gaires ensurts. Avui, l'atenció dels inversors ha estat posada en les dades de PMI del sector manufacturer del març: la d'Espanya es va situar en 51,4, gairebé sense canvis respecte a la màxima de vint mesos registrada al febrer, en 51,5, mentre que el de la zona de l'euro va mostrar una contracció més accelerada que el mes anterior. A més, Alemanya ha publicat el seu IPC preliminar del març, que s'ha reduït al 2,2%, el valor més baix des d'abril del 2021. A Espanya, l'atur va caure en 33.405 persones al mes passat, fins a la xifra més baixa d'aquest mes des del 2008.

  • 11.022,10
  • -0,01%

Ahir els índexs van romandre tancats a aquest costat de l'Atlàntic però van obrir a Wall Street, on el Dow Jones va caure un 0,60% i l'S&P es va deixar un 0,20%. El Nasdaq va pujar un 0,11%. El PCE (índex de preus de despesa de consum personal) que s'hi va publicar divendres passat, juntament amb les paraules de Jerome Powell, que també va parlar aquell dia -amb les borses tancades-, van estar molt presents al llarg de la jornada.

El mercat continua descomptant que la primera baixada de tipus de la Reserva Federal (Fed) arribarà a l'estiu, mentre Powell reitera el discurs que cal anar a poc a poc i amb prudència, perquè la fortalesa econòmica dona marge per no precipitar-se.

ROVI, SOLTEC, XIAOMI, UBS...

La jornada d'aquest dimarts ha comptat amb diversos protagonistes empresarials. En primer lloc, Rovi ha pujat després d'anunciar aquest matí que ha rebut finalment l'aprovació de l'FDA dels EUA per a Risvan, el seu medicament per tractar l'esquizofrènia.

"Estem molt il·lusionats amb l'aprovació de Risvan per part de l'FDA perquè creiem que el nostre medicament podrà contribuir al maneig clínic dels pacients esquizofrènics, ajudant a millorar l'adherència al tractament", ha destacat Juan López-Belmonte Encina, president i conseller delegat de Rovi.

Dins de l'IBEX, els pitjors títols són Cellnex, Colonial, Ferrovial, Fluidra i algunes de renovables (Solaria, Acciona...). Aquestes últimes es veuen contagiades per les fortes caigudes en Soltec després del comunicat ahir. La companyia va anunciar la reformulació dels seus comptes de l'exercici 2023 per "una diferència amb l'auditor, Ernst & Young" de 192 milions d'euros en ingressos, de manera que després d'aquesta revisió el resultat anual se salda amb pèrdues per valor de 23,4 milions d'euros, enfront dels beneficis d'11,7 milions reportats al febrer, i una facturació de 394,8 milions.

L'empresa ha assegurat que "no comparteix els criteris de l'auditor", tot i que finalment ha optat per acceptar els ajustaments sol·licitats, "ja que entén que aquesta és l'opció més beneficiosa per salvaguardar l'interès de la companyia i els grups d'interès".

Fora del nostre país, aquest dimarts s'ha parlat del fabricant xinès de smartphones Xiaomi, que es dispara a Hong Kong després que la companyia llancés la setmana passada el seu automòbil elèctric SU7. Xiaomi va anunciar dijous a la nit que el SU7 tindrà un preu aproximadament 4.000 dòlars inferior que el Model 3 de Tesla, i va afirmar que el nou automòbil tindria un rang de conducció més llarg.

Xiaomi anima el Hang Seng, que ahir va estar tancat pel dilluns de Pasqua i que avui ha pujat un 2%.

A més a més, ha estat notícia el banc suís UBS, ja que ha anunciat un programa de recompra d'accions de fins a 2.000 milions de dòlars.

ALTRES MERCATS: L'OR SEGUEIX IMPARABLE

L'or ha començat el segon trimestre a màxims de tots els temps. Al tancament puja un 0,76%, fins als 2.274 dòlars l'unça. La plata avança un 3%, fins als 25,84 dòlars.

El petroli suma un 1,6% al mig de la tensió geopolítica. El Brent frega els 90 dòlars (88,85 dòlars) i el West Texas supera els 85 dòlars (85,16 dòlars). Demà hi ha reunió de l'OPEP+.

L'euro es canvia als 1,0767 dòlars (+0,22%).

El bitcoin cau fins a 65.500 dòlars i l'ethereum cedeix fins als 3.270 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau al 4,361%.

Noticias relacionadas

contador