L'IBEX 35 ha estès els guanys (+0,26%, 9.478,7 punts) després de les pujades de la jornada passada després de publicar-se una dada d'inflació del juny als Estats Units que es va moderar més del que s'esperava. La taxa general va baixar fins al 3,0% des del 4,0%, quan es preveia una moderació fins al 3,1%. Més important encara, la subjacent va baixar per sota del 5%, fins al 4,8%, també millor del que s'estimava.
- 11.595,00
- 0,50%
Això ha estat molt ben rebut pel mercat. Els experts ja anticipaven que, si la dada era millor del que estimava el consens, això serviria clarament de catalitzador de les borses per recuperar-se de les últimes caigudes. Ara el mercat creu que la Reserva Federal (Fed) trepitjarà el fre en el seu pla d'alces de tipus -encara que es continua esperant un increment de 25 punts bàsics aquest mes-, i això és el que ha animat la renda variable i ha enfonsat el dòlar, mentre que el Brent ha reconquerit els 80 dòlars el barril.
"No és probable que les xifres de l'IPC nord-americà de juny canviïn el pla d'una altra pujada de tipus de 25 punts bàsics quan la Reserva Federal es reuneixi d'aquí a dues setmanes, però han alterat la història pel que fa al que podria venir després, i és a això a què estan reaccionant els mercats, amb el dòlar nord-americà i els rendiments retrocedint bruscament", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
"La naturalesa de les xifres d'ahir suggereix que, independentment del que altres funcionaris de la Reserva Federal ens vulguin fer creure en el context de la seva actual postura de línia dura, les noves pujades de tipus més enllà d'aquest mes seran un gran desafiament i probablement no es produeixin (...). Dit això, cal esperar que els funcionaris de la Reserva Federal segueixin adoptant un to agressiu, ja que no voldran que els mercats comencin a valorar prematurament les retallades de tipus i voldran mantenir l'opció de noves pujades sobre la taula", afegeix Hewson.
MÉS DEBILITAT A LA XINA
Les borses asiàtiques han seguit l'estela d'alces vista ahir a banda i banda de l'Atlàntic i han pujat aquesta matinada encoratjades per la inflació nord-americana i tot el que s'ha exposat més amunt. Això, malgrat que la Xina ha tornat a donar noves mostres de feblesa.
Les últimes dades comercials xineses del juny van mostrar un nou alentiment de l'activitat econòmica. Les exportacions van caure un -12,4% respecte a l'any anterior, superant àmpliament les expectatives, mentre que les importacions també van disminuir més del previst, un -6,8%, cosa que reforça encara més la preocupació per la deflació. Pel costat positiu, diuen els experts que això augmenta les expectatives d'un estímul més gran per part de les autoritats xineses durant les properes setmanes.
D'altra banda, també a Àsia, cal destacar que el Banc Central de Corea del Sud ha mantingut els tipus sense canvis al 3,50%.
Pel que fa a altres dades d'aquest dijous, atents el PIB del maig al Regne Unit (retrocedeix un 0,1%), a les actes de la darrera reunió del Banc Central Europeu (BCE), que mostren que encara no hi havia proves suficients o convincents per confirmar un punt d'inflexió, i a l'índex de preus de producció del juny (s'ha ubicat al 0,1%) i les peticions setmanals de desocupació als Estats Units, que han caigut fins a les 237.000.
L'IBEX ES LLANÇA CAP AL BUIT DEL 6 DE JULIOL
Tècnicament, l'IBEX busca cobrir el buit baixista que va deixar el 6 d'aquest mes a 9.486 punts. Tot i això, els experts de Bolsamanía adverteixen que queda encara sense omplir el buit baixista del 5 de juliol.
"Si aconsegueix anul·lar també aquest buit (5 de juliol), és probable que es torni a plantejar la superació dels màxims anuals que va dibuixar, al començament d'aquest mes, als 9.658 punts. Per sota, el suport clau és als 9.200 punts. Mentre no l'abandoni, seguirem allunyant la possibilitat d'una tornada als 9.000 punts”, expliquen els analistes de Bolsamanía.
Dins del selectiu destaquen ara les pujades en Acerinox, Solaria, Cellnex, Acciona Energia i Fluidra, mentre que les caigudes més grans les han protagonitzat Aena, Melia, ACS i Ferrovial.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,1184 dòlars (+0,54%). El petroli ha continuat pujant després d'ahir. El Brent s'ha situat als 80,45 dòlars i el WTI, als 76 dòlars.
L'or ha avançat (+0,18%, 1.965 dòlars) i la plata ha sumat un 2,65% (24,95 dòlars).
El bitcoin ha arribat als 31.015 dòlars i l'ethereum, als 1.937 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,797%.