ep archivo   valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa el dia en que el ibex 35 celebra su 30
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX-35 i la resta de borses europees han estès el rebot de les darreres sessions des dels mínims del passat 7 de març. El selectiu espanyol ha pujat un 1,17%, fins als 8.487,20 punts, mentre els inversors segueixen pendents de l'evolució de la guerra i preocupats per la inflació creixent, que a Espanya està provocant mobilitzacions als carrers en espera que el Govern anunciï mesures per pal·liar la situació el 29 de març.

  • 11.789,60
  • -0,92%

"El fet que la UE no hagi imposat un embargament al petroli rus ha ajudat a les accions. Hi ha informes que el bloc està dividit sobre com imposar més càstigs a Rússia i, al mig de la indecisió, els compradors s'han sumat al mercat.

Lamentablement, la violència a Ucraïna encara continua, però el sentiment està millorant, ja que la guerra econòmica entre Occident i Rússia no ha augmentat més, raó per la qual els alcistes han manat a les borses”, afirma David Madden, analista d'Equiti Capital.

Dins del selectiu, han destacat les alces en el bancs (Sabadell, Bankinter, CaixaBank) i en les acereries. Al costat de les caigudes, REE i Enagás han estat els més baixistes.

Wall Street també registra guanys de l'1% després d'acabar aquest dilluns amb descensos continguts. Va parlar Jerome Powell, que va dir que "l'economia és molt forta i està ben posicionada per manejar una política monetària més estricta". Comenten els experts en els seus informes diaris que Powell ha deixat la porta oberta a un augment dels tipus d'interès de 50 punts bàsics a la propera reunió.

Els rendiments dels bons nord-americans van pujar encara més aquest dilluns com a conseqüència de les paraules del president de la Fed, amb el rendiment a 2 anys superant el 2% per primera vegada des del maig del 2019, mentre que el rendiment a 10 anys també va pujar, portant el diferencial entre els dos al més estret des del març del 2020. El dòlar, per la seva banda, va pujar, assolint un màxim de sis anys davant del ien japonès, i superant el nivell de 120 per primera vegada des del febrer del 2016.

Pel que fa a les borses asiàtiques, hi han predominat els números verds aquesta matinada. Evergrande, que va ser suspesa de cotització a la jornada passada, ha dit que no podrà publicar els resultats de l'any passat abans del 31 de març, tal com exigeixen les normes borsàries, perquè el treball d'auditoria no s'ha acabat.

A més, l'agenda d'aquest dimarts no inclou referències gaire destacades. El conseller delegat de Tesla, Elon Musk, ha inaugurat a Berlín la seva nova gigafactoria. La planta ha suposat una inversió de 5.000 milions de dòlars.

Per part seva, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha advertit de l'augment d'intercanvi de rubles per criptomonedes, una acció que molts russos podrien estar realitzant per evitar les sancions imposades des de nombrosos països.

LA GUERRA I ÒMICRON

Al capítol de la guerra a Ucraïna, les converses de pau entre Kíiv i Moscou es mantenen estancades. Ucraïna es va negar aquest dilluns a entregar la ciutat portuària de Mariúpol a les forces russes després de l'ultimàtum de Moscou.

El president ucraïna, Volodímir Zelenski, va declarar a Eurovision News que els ultimàtums no funcionaran, ja que els ucraïnesos atrapats "lluitaran fins al final".

Els inversors també estan vigilant l'evolució d'òmicron a mesura que s'estén per Europa juntament amb un dels pitjors brots de Covid-19 a la Xina des del 2020.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 1,1019 dòlars (+0,05%). El petroli cau després dels forts guanys de dilluns. El Brent se situa als 115,04 dòlars i el West Texas, als 110,21 dòlars.

L'or cedeix un 0,6% (1.928 dòlars) i la plata un 1,6% (24,89 dòlars).

El bitcoin puja un 4% (42.681 dòlars) i l'ethereum, un 3,5% (3.012 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 2,37% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys avança fins a l'1,421%.

Noticias relacionadas

contador