ep varios paneles con valores del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 14 de febrero de 2022 en
Eduardo Parra - Europa Press

Després d'enfonsar-se un 9% la setmana passada, l'IBEX posa fi aquest divendres a una altra setmana molt volàtil, encara que ho farà amb saldo positiu. El selectiu s'ha revalorat durant aquestes darreres cinc sessions un 5,4% (aquest divendres ha pujat un 0,9%, fins als 8.142,10 punts). Això, després de caure un 0,9% dilluns, pujar un 1,8% dimarts, disparar-se un 4,88% dimecres i cedir dijous passat un 1,15%. Les bandades segueixen sent ara 'el normal' en els índexs (aquest divendres el màxim intradia s'ha situat als 8.375 punts).

  • 11.789,90
  • -0,92%

El selectiu espanyol ha ampliat els guanys de manera destacada després que Vladimir Putin hagi comentat que s'han produït "canvis positius" a les negociacions amb Ucraïna, segons ha publicat l'agència russa Interfax.

"Sobre el progrés actual de les negociacions amb Ucraïna que es duen a terme pràcticament diàriament, com m'han dit els nostres negociadors, s'han aconseguit alguns canvis positius", ha dit Putin.

És la primera vegada que el dirigent rus realitza una manifestació pública que permeti entreveure una solució al conflicte bèl·lic, mentre que tot i això segueix endavant amb la seva ofensiva militar sobre les principals ciutats ucraïneses.

Tot i això, els guanys s'han reduït després que el president francès, Emmanuel Macron, hagi assenyalat que hi haurà noves "sancions massives", si la guerra a Ucraïna continua. A més, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha confirmat que el bloc comunitari decidirà un quart paquet de sancions contra Rússia que es detallaran a les properes hores en coordinació amb el G7.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamania sobre la guerra.

UN BCE MÉS DUR I LA INFLACIÓ DISPARADA ALS EUA

Dins de l'IBEX, han destacat les alces en els valors del sector turístic (Meliá, IAG), les renovables (Acciona, Siemens Gamesa, Solaria), els bancs (Sabadell, Bankinter) i Inditex. Al costat negatiu, els valors més baixistes han estat Repsol, Red Eléctrica i Naturgy.

A més de tot el relacionat amb la guerra, els mercats segueixen analitzant avui dos esdeveniments de la jornada passada: la reunió del Banc Central Europeu (BCE) i l'IPC del febrer dels EUA, que es va disparar al 7,9% i va assolir màxims de 40 anys. El mercat descompta una pujada de tipus de 25 punts bàsics per part de la Reserva Federal (Fed), que serà més prudent en endurir la seva política per la guerra a Ucraïna.

Pel que fa al BCE, el banc central va adoptar una postura política més dura del que s'esperava en anunciar que reduirà el programa de compra d'actius de manera gradual durant l'estiu, amb vista a posar fi al tercer trimestre. Els experts assenyalen que aquesta mesura obre les opcions de l'organisme respecte a pujar tipus a finals d'aquest any.

L'agenda d'aquest divendres inclou els IPC d'Espanya (va escalar fins al 7,6%, màxims de 35 anys) i Alemanya, mentre que als EUA s'ha publicat l'índex de sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan que s'ha situat molt per sota del que s'esperava. El Regne Unit ha anunciat el seu PIB del gener, que va pujar un 0,8% intermensual, per sobre del que estava previst.

Wall Street registra signe mixt aquest divendres després d'acabar ahir amb descensos a l'altra banda de l'Atlàntic (el Nasdaq va ser el que ho va fer pitjor, amb caigudes del 0,95%). El Senat dels EUA va aprovar un projecte de llei de finançament federal d'1,5 bilions de dòlars per a tot l'any que evita un possible tancament del Govern, alhora que proporciona a Ucraïna ajuda per respondre a la invasió russa.

El president dels Estats Units, Joe Biden, es disposa a demanar el final de les relacions comercials normals amb Rússia, aclarint el camí per augmentar els aranzels a les importacions russes. Mentrestant, Rússia va anunciar la prohibició d'exportar més de 200 productes després que la seva economia es veiés afectada per les sancions imposades per la invasió d'Ucraïna.

Al capítol d'empreses que abandonen Rússia, JP Morgan es va unir a Goldman Sachs per sortir-ne en resposta a la invasió d'Ucraïna. L'exposició directa de JP Morgan a Rússia és petita. Goldman ha mantingut una presència a Rússia en els darrers anys, però el país no representa una part significativa del seu negoci bancari global.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia a 1,0982 dòlars (-0,1%). El petroli acaba la setmana més 'calmat'. El Brent puja un 0,7% (110,24 dòlars), i el West Texas se situa en 106,74 dòlars (+0,6%).

L'or cau un 1,5%, fins als 1.967 dòlars, i la plata es deixa un 1,2%, fins als 25,93 dòlars.

El bitcoin perd un 0,1%, fins als 39.457 dòlars, i l'ethereum puja un 0,6%, fins als 2.628 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 2,004% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys repunta fins a l'1,27%.

Noticias relacionadas

contador