ep bolsa madrid

L'IBEX 35 ha tancat aquest dijous amb pujades moderades (+0,56%; 8.607 punts) després d'una obertura lleugerament baixista i després dels forts guanys de les tres primeres sessions del 2023, durant les quals el selectiu espanyol s'ha revaloritzat a prop del 4% i ha superat resistències a curt termini.

  • 11.953,20
  • 1,36%

Els valors més alcistes han estat els relacionats amb els viatges i el turisme, com ara el proveïdor tecnològic de reserves aèries Amadeus (+5,46%), l'aerolínia IAG (+2,83%), la cadena hotelera Meliá Hotels (+2,79%) i el gestor d'aeroports Aena (1,97%). A més, Cellnex ha registrat guanys del 2,02% després que JP Morgan hagi elevat la valoració fins als 58 euros.

També han tornat a tenir una bona jornada els bancs, amb Unicaja (+3,20%) al capdavant. En negatiu, els més baixistes han estat Enagás (-2,76%), Red Eléctrica (-2,40%), i Laboratorios Rovi (-2,00%)

ACTES DE LA FED

Wall Street va tancar amb guanys la sessió de dimecres, després de conèixer el contingut de les actes de la darrera reunió de la Reserva Federal (Fed). El document ha mostrat que el banc central aposta per mantenir els tipus d'interès elevats fins que les dades "proporcionin confiança" que la inflació és a punt de tornar a l'objectiu del 2%, cosa que pot trigar "un temps".

A la reunió que es va celebrar al desembre, cap dels membres es va mostrar partidari de començar a reduir els tipus durant el 2023. Els futurs nord-americans anticipen lleugeres caigudes del 0,4% després de conèixer les dades setmanals d'atur i l'informe ADP d'ocupació del desembre, abans de les dades oficials sobre el mercat laboral que es publicaran aquest divendres.

Tant la dada d'ADP com les dades setmanals d'atur han superat els pronòstics, cosa que ha estat mal rebuda pels inversors, ja que el mercat laboral segueix sense oferir els senyals de feblesa que necessita la Fed per aturar-ne l'enduriment monetari.

A Àsia, les borses han registrat una jornada positiva, liderada per les borses de Hong Kong i la Xina, ja que els inversors continuen descomptant que la reobertura econòmica del gegant asiàtic es produirà abans del que s'esperava, malgrat l'onada de Covid que pateix el país.

ELS BANCS LIDEREN LES BORSES

Un dels sectors que està tenint millor comportament a l'inici d'any dins de l'IBEX 35 i a Europa és el de la banca. Els experts de Bank of America consideren que els bancs seran els grans beneficiats de les pujades de tipus a la zona euro, i que els seus beneficis continuaran pujant el 2023 i durant els propers anys.

Entre les seves principals apostes, no obstant, no n'hi ha cap d'espanyol, ja que destaquen el banc britànic HSBC, el francès BNP Paribas, el britànic NatWest, l'holandès ING, el noruec Nordea, l'irlandès AIB i el danès Danske Bank.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

Per anàlisi tècnica, l'IBEX 35 va fer aquest dimecres "una magnífica figura després de superar les resistències de 8.469 i 8.540 punts", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Es confirma la formació d'un retrocés temporal a la mitjana de 200 sessions i sembla molt probable que puguem acabar veient una extensió de les pujades, de manera immediata, fins als màxims del buit baixista que va deixar el juny del 2022 als 8.711 punts“, afegeix aquest expert.

"Si aconsegueix superar aquests preus, el més probable és que estengui el seu moviment alcista fins al nivell dels 9.000 punts. El millor de tot és que podríem estar davant de l'adéu definitiu de la tendència baixista, confirmant una tornada al camí alcista per als propers mesos", conclou Nuez.

En altres mercats, el petroli West Texas ha rebotat un 1,83% (74,12 dòlars); i el Brent, de referència a Europa, ha repuntat un 1,73% (79,12 dòlars) després de les caigudes de les dues darreres sessions. A més, l'euro s'ha depreciat un 0,7% (1,0528 dòlars) i l'or ha baixat un 1,27% (1.835 dòlars). Per part seva, la rendibilitat del bo americà a 10 anys ha repuntat al 3,735% i el bitcoin ha avançat un 0,13% (16.831 dòlars).

Noticias relacionadas

contador