ep archivo   varios paneles del ibex en el palacio de la bolsa
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'IBEX 35 ha retallat la caiguda inicial (-0,09%; 8.479,20 punts) i ha baixat molt menys que altres grans borses europees, com l'alemanya o la francesa (el DAX i el CAC han perdut al voltant de l'1%, encara que han arribat a baixar un 3%), que estan molt més exposades a les sancions econòmiques que s'han anunciat contra Rússia després d'envair Ucraïna. El selectiu espanyol ha tancat el febrer amb una caiguda de l'1,55%.

  • 11.953,20
  • 1,36%

La volatilitat ha estat el que ha marcat l'evolució de tots els índexs durant aquest mes que ha estat condicionat, absolutament, per Ucraïna. L'esclat de la guerra ha disparat aquesta volatilitat fins a nivells extrems, amb caigudes d'un 4% un dia en la renda variable i pujades del 3% al següent, amb moltíssima incertesa sobre el que pugui acabar passant i com afectarà tot el que està succeint a la recuperació econòmica.

Després que les places europees pugessin més d'un 3% divendres i que Wall Street acabés amb alces del 2% de mitjana, les retallades han tornat novament avui dilluns a Europa, encara que les caigudes s'han reduït de manera notable a mesura que ha anat avançant la jornada.

Els bancs han estat els que han perdut més a l'IBEX, amb descensos a Santander, Sabadell, BBVA, CaixaBank. També ha cedit posicions de manera important Inditex.

Al costat positiu, han destacat les renovables (Solaria, Siemens Gamesa, Acciona Iberdrola) i Fluidra (va guanyar un 162% més el 2021). També ha pujat amb alegria Indra, a causa de la seva exposició al mercat europeu de la Seguretat i la Defensa, sobretot després de l'històric anunci d'Alemanya d'augmentar les seves inversions a Defensa.

A Europa, el sector bancari ha patit molt (-4%). ING, amb interessos importants a Rússia, s'ha enfonsat un 7%.

El ruble rus s'enfonsa al voltant d'un 15% per les sancions anunciades sobre Rússia i la borsa russa ha tancat per no desplomar-se.

El petroli modera l'avenç (100,55 dòlars el barril Brent), mentre que l'or avança un 1% (1.908 dòlars). El bitcoin es revalora un 9% (41.211 dòlars).

Els bancs europeus han patit perquè han imposat més sancions a Rússia. Els Estats Units, Europa i el Canadà van acordar dissabte retirar els principals bancs russos del sistema de missatgeria interbancària SWIFT. El Regne Unit i la UE han tancat el seu espai aeri als avions russos. A nivell de la UE, el canvi més important ha estat el d'Alemanya, que no només ha abandonat la seva oposició a excloure Rússia del sistema financer mundial, acceptant les sancions als bancs russos, sinó que també ha abandonat la seva oposició a l'enviament de armes letals a zones de guerra, a més de comprometre's a destinar almenys el 2% del PIB a despeses de defensa.

A l'àmbit empresarial, és notícia aquest dilluns que BP ha anunciat la seva sortida de Rússia, amb la venda de la seva participació de gairebé el 20% a la petroliera russa estatal més gran, Rosneft.

Ucraïna ha confirmat la mort de 345 civils mentre que el país i Rússia mantindran finalment converses a la frontera ucraïnesa-bielorussa aquest dilluns, encara que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha mostrat escèptic sobre aquesta trobada.

"Putin sembla haver calculat, erròniament, que els governs occidentals no tindrien l'estómac per fer el que estan fent actualment, ja que els bancs russos queden fora del sistema de missatgeria SWIFT. Les sancions no s'han acabat aquí, ja que el mateix Putin està al punt de mira, així com els principals funcionaris i oligarques russos relacionats amb Putin, mentre que l'espai aeri europeu s'ha tancat a tots els vols russos", destaca Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.

"Els esdeveniments d'aquest cap de setmana signifiquen que cap banc del G7 no podrà comprar rubles russos, portant la moneda a la caiguda lliure, amb el resultat final que podríem veure un enorme xoc inflacionari dins de Rússia", afegeix.

Mentrestant, continua la temporada de publicació de resultats, que està passant molt desapercebuda al mig de la catàstrofe geopolítica. Aquest dilluns publiquen a Espanya una gran quantitat d'empreses, entre les quals Grifols (va guanyar un 70% menys el 2021) i PharmaMar.

L'agenda d'avui inclou, a més, l'IPC avançat del febrer a Espanya, amb una pujada sorprenent fins al 7,4%, la taxa més alta en 33 anys. Aquesta dada és un reflex més del que està passant amb els preus i del risc que aquesta circumstància acabi truncant la recuperació econòmica.

Noticias relacionadas

contador