L'IBEX 35 s'ha enfonsat un 3,43%, fins als 8.188,90 punts, i ha tancat als mínims de la jornada. Durant una sessió d'alta volatilitat, els grans índexs europeus també s'han enfonsat més del 3%. Dins l'índex, han destacat les fortes alces en PharmaMar després de publicar resultats i els guanys d'ArcelorMittal i Repsol, afavorits per un nou i gran repunt del petroli. Al costat contrari, les elèctriques han estat les més baixistes (Endesa, Iberdrola) després dels forts guanys de dilluns, juntament amb els bancs (Bankinter, Sabadell, Santander...) i l'aerolínia IAG.
- 11.796,60
- -0,86%
Rússia ha assegurat aquest dimarts que la guerra continuarà fins que "abasti els seus objectius", encara que l'última hora és que Ucraïna i Moscou tornaran a negociar aquest dimecres, després de la primera ronda de negociacions celebrada dilluns.
Sobre el terreny, l'Exèrcit rus ha tancat la capital, Kíev, i es prepara per llançar un gran atac, amb l'objectiu d'enderrocar el govern legítim de Volodimir Zelenski, que ha tornat a demanar ajuda a la Unió Europea i l'ingrés al club comunitari de manera accelerada.
El president rus, Vladimir Putin, va prohibir ahir a tots els residents russos transferir divises a l'estranger, endurint els controls de capital com a part d'un paquet de mesures de represàlia per les sancions nord-americanes i europees per la invasió d'Ucraïna.
Les mesures, que entren en vigor avui, inclouen la prohibició de fer pagaments en divises a estrangers "en relació amb acords de préstec". El banc central va emetre més tard un aclariment, dient que la prohibició "només cobreix els nous préstecs i no el servei del deute existent". Cal veure fins on aguantarà Rússia el pols financer amb Occident.
D'altra banda, mentre augmenten les sancions sobre Rússia, sembla que les converses entre aquesta i Ucraïna segueixen obertes i que les dues parts tornaran a reunir-se.
Al pla empresarial, després de la marxa de BP, Shell ha anunciat que trenca amb la russa Gazprom com a resposta a la invasió d'Ucraïna. A més, S&P ha retallat la valoració de diversos bancs russos o amb exposició directa a l'economia russa.
L'agenda d'aquest dimarts inclou la publicació dels PMI manufacturers de l'eurozona i els EUA. A més a més, es coneixerà l'IPC d'Alemanya del mes de febrer. Recordem que demà parlarà Jerome Powell, president de la Fed, davant del Congrés, i passat demà, davant del Senat. La seva intervenció se seguirà amb summa atenció ateses les actuals circumstàncies.
Les borses asiàtiques, per la seva banda, han viscut aquest dimarts una jornada tranquil·la i positiva. Al Japó s'ha publicat el PMI manufacturer, que va caure al febrer fins a 52,7 des de 52,9 i es va situar per sota de les expectatives. A Austràlia, l'RBA no ha tocat els tipus d'interès, que resten al 0,1%.
Wall Street registra caigudes després del tancament mixt de dimarts i després de tancar el febrer amb baixades mitjanes del 3%.
ALTRES MERCATS: FORT REBOT DEL BITCOIN
El bitcoin rebota amb força (+4%), fins als 43.478 dòlars. L'ethereum puja un 3% més, fins als 2.925 dòlars. Els experts afirmen que la demanda de bitcoins està pujant a Rússia per intentar esquivar les sancions financeres als actius tradicionals.
El barril de petroli Brent torna a registrar forts guanys (+8%, 103,84 dòlars), i el WTI repunta fins a gairebé 103,88 dòlars (+8%).
L'or puja un 1,5% (1.936 dòlars) i la plata, un 3,3% (25,19 dòlars).
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,763% i el rendiment del bo espanyol a 10 anys baixa fins al 0,942%.