ep un hombre delante de un panel con valores del ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 s'ha enfonsat i liderat les pèrdues a Europa (-3,72%; 8.011 punts), ja que la resta de grans índexs han tancat amb caigudes mitjanes del 2%. El selectiu espanyol s'ha vist molt pressionat per les fortes caigudes en les elèctriques (especialment Iberdrola, davant la possibilitat que el Govern reactivi el cànon hidràulic), en les renovables (Siemens Gamesa), en els valors del sector turístic (IAG, Amadeus , Meliá), en Inditex (Mango ha paralitzat la seva activitat a Rússia) i altres valors com Grifols, Fluidra i Telefónica.

  • 11.588,40
  • -0,74%

"Si recordeu aquest dimecres explicàvem per què els 8.050-8.080 punts eren tan importants. I el motiu no n'és altre que el fet que aquest rang de preus es correspon amb els mínims de desembre i de febrer. Coincidint al seu torn amb la base de l'impecable moviment lateral pel qual es desplaça el preu des del març-abril de l'any passat", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

I la veritat és que ha tancat per sota encara que sense gaire filtre tot cal dir-ho. De la qual cosa es dedueix que, o rebota amb força de manera immediata o molt em temo que podem assistir a una nova fuetada a la baixa que ens pot portar cap a la zona dels aproximadament 7.200 punts: l'amplada del moviment lateral mesurat des del punt de vista de ruptura. Amb els seus rebots contra tendència, és clar, afegeix aquest expert.

LA GUERRA HO OCUPA TOT

La guerra segueix copant tot i els inversors es mantenen molt pendents del que està passant a Ucraïna. Les darreres notícies parlen d'explosions a Kíiv mentre hi ha durs combats a Khàrkiv i els russos ja han conquerit Jerson, al sud del país. A més, les forces russes també han tancat Mariúpol pel camí cap a Odessa.

Tot i que les dues parts estan negociant durant la tarda, el president de França, Emmanuel Macron creu que "el pitjor encara ha d'arribar" després d'haver conversat amb el president rus, Vladimir Putin, que li ha mostrat la seva "gran determinació" per continuar amb la seva ofensiva, amb l'objectiu de "prendre el control" de tot el país, segons fonts del Govern francès.

A principis d'aquesta setmana, una gran columna de vehicles militars russos es dirigia cap a la capital. La segona ciutat més gran d'Ucraïna, Khàrkiv, va patir un fort bombardeig dimecres, mentre que l'alcalde de Kherson va dir que les forces russes han pres el control de la ciutat portuària clau al sud d'Ucraïna. Si es confirma, suposa una victòria militar per a Rússia.

La invasió russa, que dura una setmana, ha estat denunciada per les Nacions Unides en una votació històrica. Desenes de països han demanat que Moscou sigui investigada per possibles crims de guerra, tot i que destaca que la Xina i l'Índia es van abstenir de condemnar la invasió.

Els ucraïnesos que fugen a la Unió Europea (UE) tindran ple accés al bloc i rebran un permís de residència, així com accés a l'educació ia l'ocupació, com a part d'un pla que s'espera que s'apliqui aquesta setmana. Rússia ha dit que està disposada a negociar, però sota les seves condicions.

Per part seva, les autoritats nord-americanes sospesen restriccions als fluxos energètics de Rússia. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha dit que està obert a aplicar sancions sobre les exportacions de petroli i gas rus, encara que segueixen valorant les opcions.

POWELL ACLARA LES COSES

Wall Street s'ha girat a la baixa després de va finalitzar ahir la jornada en positiu, amb pujades de l'1,7% de mitjana, en línia amb les fortes alces que es van veure a Europa. Les bandades d'una sessió a una altra evidencien que la volatilitat és la que mana ara mateix.

Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed), va parlar davant del Congrés i va suggerir que al març es produirà una pujada de tipus de 25 punts bàsics, descartant la idea dels 50 punts bàsics amb què s'estava especulant. Tot i això, ha afegit que es plantejaran pujades de 50 punts bàsics, si la inflació no es modera durant els pròxims mesos.

Powell es va mostrar preocupat per la situació geopolítica, assenyalant que "les implicacions per a l'economia dels EUA són incertes" i que estan "monitoritzant la situació a prop". "Fer una política monetària adequada en aquest entorn requereix reconèixer que l'economia evoluciona de manera inesperada. Haurem de ser àgils per respondre a les dades entrants i el panorama en evolució", ha afegit.

EL PETROLI SEGUEIX DISPARAT

El barril Brent ha alçat aquest dijous nivells de 118 dòlars, mentre que el West Texas ha escalat fins als 116 dòlars. Tot i que a la part final de la jornada tots dos s'han girat a la baixa amb violència.

"La Casa Blanca ha augmentat la pressió sobre Rússia amb l'anunci que podria aplicar controls d'exportació dirigits al refinat de petroli rus", assenyalen els analistes d'ANZ en una nota. "Això fa témer que el subministrament de petroli rus continuï patint limitacions", afegeixen.

Per la seva banda, els grans productors de petroli, l'OPEP+, entre els quals hi ha Rússia, van decidir finalment ahir mantenir un augment de la producció de 400.000 barrils diaris al març malgrat la pujada dels preus, ignorant la crisi d'Ucraïna i desoïent les peticions dels consumidors.

El que està passant amb els preus de l'energia (el gas es dispara un altre 30% avui) i les primeres matèries continua sent la principal preocupació econòmica ara mateix, per la possibilitat que la recuperació econòmica es trunqui per l'impacte de la inflació. La paraula estanflació apareix cada cop a més informes d'experts.

ATENTS ALS PMI

Aquest dijous es publiquen els PMI serveis i compostos de febrer. A la Xina, el PMI serveis va baixar fins a 50,2 des de 51,4 i enfront de l'estimació de 53. Al Japó, es va situar en 44,2, per sobre del previst i del 42,7 previ.

A Espanya, el PMI escala fins a 56,6 enfront de l'estimació de 51,6 i per sobre de la dada prèvia de 46,6. A Europa, el PMI compost va pujar de 52,3 registrat al gener a 55,5.

Avui també s'ha conegut la taxa d'atur del gener a la zona de l'euro (cau fins al 6,8%) mentre que, a l'altra banda de l'Atlàntic, les peticions d'atur han baixat més del previst. A més, Powell tornarà a parlar, aquesta vegada davant del Senat.

ALTRES MERCATS

L'or puja un 0,2%, fins als 1.927 dòlars, i la plata baixa un 0,2% (25,14 dòlars).

El bitcoin es deixa un 2,7% (42.599 dòlars) i l'ethereum perd un 3,8% (2.829 dòlars).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins a l'1,839%, mentre que el rendiment del bo espanyol a 10 anys avança fins a l'1,039%.

Noticias relacionadas

contador