L'IBEX 35 ha registrat aquest divendres pèrdues del 0,39%, fins als 9.248,8 punts, fet que deixa el saldo setmanal en un descens del 3,6%. Durant la darrera sessió de la setmana, en què el selectiu ha arribat a perdre per moments els 9.200 punts, els millors resultats els han protagonitzat els bancs (Unicaja, Sabadell i Bankinter) i Fluidra, mentre que les pèrdues més grans han estat per a Rovi, Cellnex i Iberdrola.
- 11.635,90
- 0,97%
Tècnicament, les caigudes han estat fent que l'IBEX posés en perill el suport dels 9.200 punts. Els experts de Bolsamanía avisen que, si abandona aquest nivell, complicaria el bon aspecte tècnic i podria acabar caient fins als 9.000 punts. "No veurem un senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 9.500 punts", diuen els analistes de Bolsamanía.
Les darreres retallades s'han vist motivades per la intenció de la Reserva Federal (Fed) de continuar pujant els tipus, tal com van reflectir les actes de la reunió del juny. A més, la fortalesa de les darreres dades del mercat laboral ratifica aquesta idea. Ahir, la consultora ADP va difondre la seva enquesta sobre ocupació privada, que va sorprendre amb la creació de 497.000 llocs al juny.
"Les dades ADP i ISM de juny d'ahir no només van reforçar les expectatives (d'una pujada de tipus al juliol), sinó que també van fer que els mercats se centressin en la possibilitat 25 punts bàsics més al setembre i al novembre, portant el rendiment del bo a 2 anys dels EUA al nivell més alt des del 2007. Això sembla una mica exagerat, tenint en compte com poden canviar les dades d'aquí a aleshores", comenta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Avui l'atenció s'ha centrat en l'informe d'ocupació del juny a l'altra banda de l'Atlàntic, que ha sorprès a la baixa amb la creació de 209.000 llocs de treball el juny, per sota dels 225.000 que anticipava el consens.
TELEFÒNICA, GRIFOLS, BROADCOM...
Al pla empresarial, avui s'ha parlat de Telefónica, ja que la seva filial a Hispanoamèrica ha donat entrada a KKR i Entel Perú a Pangea, la companyia majorista de fibra òptica del Perú. Telefónica Hispam mantindrà un 36% de les accions de la companyia. Al tancament de la transacció, el deute financer net del grup Telefónica es reduirà en aproximadament 0,2 mil milions de dòlars.
A més, s'ha parlat de Grifols perquè Bloomberg publica que negocia amb China Resources la venda d'una participació en Shanghai RAAS.
Per descomptat, una altra de les notícies del dia és que el fabricant nord-americà de semiconductors Broadcom ha anunciat que obrirà a Espanya una planta de fabricació de xips en què invertirà uns 1.000 milions de dòlars (900 milions d'euros).
La seva intenció seria construir una instal·lació de gran escala de semiconductors back-end, que seria l'única a Europa, augmentant la penetració en aquest nínxol de mercat de la companyia i jugant-hi un paper estratègic en l'enfortiment de l'ecosistema dels microxips a Espanya. No ha transcendit l'emplaçament pel qual apostarà la companyia per instal·lar-se al nostre país.
ALTRES MERCATS
L'euro es canvia als 1,0952 dòlars (+0,61%). El petroli ha pujat un 1%. El Brent s'ha situat als 77,52 dòlars i el WTI, als 72,80 dòlars.
L'or ha avançat un 1,07% (1.935 dòlars) i la plata, un 1,73% (22,28 dòlars).
El bitcoin ha pujat fins als 30.334 dòlars, i l'ethereum ha caigut als 1.868 dòlars.
La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys puja fins al 4,034%.