ep una persona fotografia paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 22 de septiembre de 2023
Eduardo Parra - Europa Press

L'IBEX 35 i la resta de borses del Vell Continent han caigut aquest divendres, estenent els retrocessos de les últimes jornades (IBEX: -1,29%, 9.029) i amb el selectiu espanyol perdent el suport clau dels 9.077 punts. El nostre índex ha viscut una setmana que ha anat de més a menys, amb pujades del 0,59% dilluns i del 0,12% dimarts, i caigudes del 0,92% dimecres i del 0,72% dijous. Durant la setmana, l'IBEX es deixa un 2,21%.

Dins l'índex, pràcticament tots els títols han acomiadat la setmana vermella (amb l'excepció d'Unicaja). ArcelorMittal, Grifols i Telefónica (després d'una retallada de recomanació d'HSBC) són alguns dels que més han caigut, juntament amb Solaria, Acciona Energía i IAG.

  • 11.056,80
  • 1,32%

L'INTERÈS DEL BO A 10 ANYS ARRIBA AL 5%

L'altre gran assumpte de la setmana ha estat la pujada de les rendibilitats dels bons, que estan recollint un escenari en què els tipus romandran alts durant més temps. Els comentaris d'ahir del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell, van servir per impulsar-ne encara més els rendiments.

"Qualsevol que esperés escoltar el president de la Reserva Federal adoptar un to menys dur atès el recent augment dels rendiments es va emportar una decepció, quan va indicar que, malgrat els recents moviments en els tipus, les condicions financeres probablement encara no són prou estrictes atesa la contínua fortalesa de l'economia nord-americana", escriu Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, al seu informe diari de mercats.

Qualsevol que esperés escoltar el president de la Reserva Federal adoptar un to menys dur atès el recent augment dels rendiments es va emportar una decepció

"Un cop iniciat el torn de preguntes i respostes, Powell va afirmar que els tipus probablement no havien estat alts durant el temps suficient, i que el tipus neutral probablement era més alt del que es pensava", afegeix Hewson.

Com a conseqüència de les paraules de Powell, la rendibilitat del bo del Tresor nord-americà a 10 anys va assolir el 5% per primera vegada des del 20 de juliol del 2007, quan va arribar al 5,029%. El tipus de referència ha pujat durant quatre dies seguits, de manera que els guanys d'octubre se situen al voltant dels 40 punts bàsics.

LA TENSIÓ GEOPOLÍTICA ES MANTÉ ALTA

La setmana ha estat marcada per la guerra entre Israel i Hamàs, que va tenir un moment especialment negre amb l'atac a un hospital de Gaza en què van morir centenars de persones i del qual ningú no es responsabilitza. El president dels Estats Units, Joe Biden, farà una "petició pressupostària urgent" al Congrés per recolzar Israel i Ucraïna.

Els inversors estan molt pendents de la situació geopolítica, amb el temor que l'escalada bèl·lica vagi més enllà i s'hi vegin implicats més països. Els esforços diplomàtics de Biden d'aquesta setmana no han tingut èxit, ja que va viatjar a Israel en ple atac a l'hospital i els líders àrabs van cancel·lar la reunió prevista amb el president nord-americà.

ARRIBA UNA ALLAU DE RESULTATS

Els resultats també han estat molt presents aquesta setmana, especialment els publicats als Estats Units. Destaquen els dels bancs i també els de les grans tecnològiques, com Netflix i Tesla, que ahir van cotitzar els comptes amb fortes pujades i caigudes destacades, respectivament. Bankinter ha inaugurat, per la seva banda, la que sembla que serà una bona temporada de resultats per a la banca espanyola. La setmana que ve hi haurà una allau de resultats a Espanya, incloent-hi els de les entitats financeres.

L'agenda d'aquest divendres també inclou resultats, com els d'American Express. A més, en el pla macro, el Japó ha publicat avui l'IPC del setembre, que es va situar al 3%. És el 18è mes consecutiu que queda per sobre de l'objectiu del 2% fixat pel Banc del Japó.

L'IBEX S'ACOSTA PERILLÓSAMENT AL SUPORT DELS 9.077

La caiguda del selectiu espanyol li ha fet perdre el suport clau de 9.077 punts. Això, després del buit baixista que es va deixar aquest dijous.

"Després de no poder subjectar-se per sobre de la mitjana de 200 sessions, s'acosta perillosament al suport dels 9.077 punts, mínims de l'any", adverteix César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía i responsable de Trader Watch abans de l'obertura.

"Si els abandona es complicarien encara més les seves perspectives tècniques i no descartaríem veure una extensió de les caigudes fins al nivell dels 8.500 punts. Els dos buits baixistes que s'han deixat donen forma a una finestra baixista, figura que té fortes implicacions baixistes. Mentre no anul·li aquests buits hauríem d'extremar la prudència”, sentencia Nuez.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia als 1,0589 dòlars (+0,09%). El petroli torna a pujar després de relaxar-se ahir. El Brent se situa als 93,23 dòlars (+0,92%) i el WTI, als 90,14 dòlars (+0,86%).

L'or suma un 1,23% (2.005 dòlars) i la plata avança un 3,23% (23,77 dòlars).

El bitcoin s'acosta als 30.000 dòlars després de les paraules de Powell (29.500 dòlars). L'ethereum cotitza als 1.600 dòlars.

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa ara després de superar el 5% i és al 4,9%.

Noticias relacionadas

contador