ep un panel del ibex 35 en el centro del palacio de la bolsa a 23 de septiembre de 2022 en madrid
Eduardo Parra - Europa Press

La por i els nervis segueixen dominant el mercat i fan que IBEX 35 i la resta de borses europees continuïn pressionades aquest dimecres després de les retallades de les darreres sessions. El selectiu espanyol ha tancat la sisena sessió de caigudes amb un descens de l'1,29% (7.261 punts), i ha jugat amb els mínims anuals de 7.242 punts. Això sí, s'ha col·locat als mínims des del novembre del 2020.

  • 11.953,20
  • 1,36%

A Espanya se celebra avui el Dia de la Hispanitat, però la borsa opera amb normalitat, encara que cal anar amb compte amb aquests dies festius que solen portar menys volum però, també, més volatilitat.

Dins l'IBEX han destacat les caigudes d'Acciona Energia (-4,29%), Cellnex (-4,1%) i Melià (-3,62%) Grifols, Amadeus i Melià, mentre que amb prou feines apareixen títols al costat de les alces. De fet, només sis empreses han tancat en positiu. Les alces més grans corresponen a Rovi (+2,86%), Indra (+0,58%) i CaixaBank (+0,42%).

Els inversors posen ja la mira a la macro dels EUA. Avui es publicaran les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), molt rellevants per intentar dilucidar si el banc central pujarà tipus en 50 o 75 punts bàsics a principis de novembre. En l'última reunió, la Fed va elevar els tipus en 75 punts bàsics més, pujant el tipus d'interès dels fons al 3%-3,25%. Això va contribuir que el dòlar nord-americà arribés a un nou màxim de 20 anys i que el rendiment del bo a 2 anys superés el 4% per primera vegada des del 2007.

Avui s'ha publicat l'índex de preus de producció nord-americana (IPP) del mes de setembre, que precedeix la dada d'IPC que es publicarà demà. Igualment, aquest matí s'ha publicat el PIB del Regne Unit del mes d'agost (cau un 0,3%), mentre que aquesta tarda està previst que parli la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde.

Tot plegat en un context, com us diem, molt complicat. El Fons Monetari Internacional (FMI) va retallar aquest dimarts la previsió de creixement mundial per al proper any fins al 2,7%. La predicció és 0,2 punts percentuals més petita que la seva estimació del juliol. Així mateix, suggereix que el 2023 se sentirà com una recessió per a milions de persones a tot el món.

I, per descomptat, la darrera intervenció del Banc d'Anglaterra (BoE), molt criticada per alguns analistes, també manté el mercat alerta. La lliura esterlina va tornar a tenir una jornada agitada aquest dimarts, pujant fins als 1,1180 abans de patir una forta caiguda després dels comentaris del governador del Banc d'Anglaterra, Andrew Bailey, a Washington. Bailey va afirmar que el banc central no prorrogarà el seu programa de bons de 65.000 milions de lliures esterlines més enllà d'aquest divendres, i va dir que els fons de pensions disposen de tres dies més per reforçar les seves carteres contra noves pertorbacions. Financial Times publica avui, tot i això, que tres fonts li han informat que el BoE està preparat per estendre el programa més enllà del dia 14, si les condicions de mercat així ho exigeixen.

"El to de Bailey és particularment desconcertant atès que alguns fons han suggerit que necessiten més temps per estabilitzar les seves carteres. Si realment creuen que hi ha un risc de venda forçosa, per què posen un termini de 3 dies als fons de pensions perquè arreglen el seu perfil de risc? Els mercats no funcionen així i una major volatilitat durant els propers dies podria augmentar la perspectiva d'un altre gir de 180 graus i clavar un altre cop a la credibilitat del banc central, així com a la credibilitat del mateix Bailey", comenta el responsable d'anàlisi de CMC Markets a Londres, Michael Hewson, sobre les declaracions de Bailey.

Finalment, cal destacar que, al pla empresarial, avui s'han conegut els comptes de PepsiCo, que ha superat previsions i ha millorat perspectives. Això, a l'espera que els grans bancs nord-americans anunciïn les xifres aquest divendres.

ALTRES MERCATS

L'euro es canvia a 0,9709 dòlars (+0,06%). El petroli cau, fins als 94,55 dòlars el Brent i 89,37 dòlars el WTI.

L'or perd un 0,64% (1.675 dòlars) i la plata baixa un 1,6% (19,17 dòlars).

El bitcoin avança lleument (19.135 dòlars) i l'ethereum suma un 1,3% (1.300 dòlars).

La rendibilitat dels bons nord-americans a 10 anys se situa al 3,97%.

Noticias relacionadas

contador